2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Diszkrimináló" tévéreklám miatt pereskedik két hatóság

S. Z. 2005. szeptember 20. 14:04, utolsó frissítés: 13:37

A kormányfő feleségének alapítványa már vissza is vonta klipjét. A két tanács vitája folytatódik.

Múlt csütörtöki ülésén az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) eldöntötte, bepereli az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD), mivel az egy reklámklipet véleményezett.

Érdekes mellékszál, hogy a reklámklipet készítő Egészséges Gyerekekért Alapítvány (Fundatia Copii Sanatosi, FCS) vezetője a miniszterelnök felesége, Ioana Tariceanu, és a szervezet indításakor rendezett partin maga Nicholson bárónő, Románia korábbi EP-jelentéstevője is részt vett. Az ügy nem új keletű: az FCS azzal a céllal


indította kampányát,

hogy a leendő anyákban tudatosítsák, mennyire fontos a terhesség ideje alatt a rendszeres orvosi vizsgálat. Ennek keretén belül egy tévéreklám is elkészült, amelyet négy tévéadón sugároztak is, és amely kiváltotta a civilek felháborodását.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
A reklám


A tévéreklám cselekménye egy tömbháznegyedben zajlik, ahol egy anya egy gyerekkocsit tol, miközben a szomszédok ellenségesen figyelik, majd lakásának ajtajához érve kiderül, hogy az egy börtön ajtaja. „Ne ítéld magad életfogytiglanra” (Nu-ti condamna viata pe viata) – ez a szöveg jelenik meg a klip végén.

A hátrányos helyzetűek jogaiért küzdő szervezetek azt állítják:


diszkrimináció történt,

hiszen az az üzenet, hogy egy beteg gyermek életfogytiglanra szóló börtönbüntetést jelent az anya számára. „Nem érthetünk egyet azzal, hogy egy ilyen gyermeket világrahozó asszonyt hibáztassanak ahelyett, hogy támogatnának” – jelentette ki Vanda Florea, a „Trebuie!” civil szervezet részéről.

A civilek értesítették a CNCD-t, mely megállapította: a klip valóban diszkriminál, és figyelmeztetésben részesítette az FCS-t. Ioana Tariceanu nem is akadékoskodott sokat, visszavonta a klipet, így az ügynek ez a része. úgy tűnik, le is zárult.

A két kormáyzati szerv közti súrlódás viszont csak ekkor kezdődött. Ralu Filip CNA-elnök szerint a szóban forgó reklámfilm nem diszkriminatív és kijelentette:


sajnálják, hogy nem sugározzák tovább.

Ugyanakkor arra kérték az Asztalos Csaba által vezetett intézményt, hogy nyilvánítsák semmissé augusztus 30-i határozatukat, mivel – Filip szerint – a CNCD-nek nincsen törvényes kompetenciája arra, hogy beleszóljon egy szociális kampányba, mely kizárólag audiovizuális csatornákon keresztül folyik.

Katasztrófát jelentene a romániai demokrácia számára, ha a bíróság a CNCD-nek adna igazat, ugyanis a CNA az egyedüli hatóság, mely az audiovizuális szektort szabályozhatja – mondta a Transindexnek Gáspárik Attila CNA-alelnök. A CNCD-re szükség van, de ugyanakkor


jó lenne összehangolni

a szervezetek tevékenységét. Gáspárik magánvéleményeként még hozzáfűzte: úgy gondolja, hogy a művészi kifejezés szabadságát nem lehet szabályozni.

Asztalos Csaba CNCD-elnök szerint ebben az esetben nem valódi konfliktusról, hanem inkább a kompetenciák tisztázásáról van szó. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők a reklámfilmről mondtak véleményt, nem pedig arról, hogy azt milyen körülmények közt lehet sugározni. Így a CNCD úgy tartja, nem lépte át hatáskörét.

Az eset azért különös, mivel a CNA többször is felkérte a CNCD-t, hogy véleményezzenek olyan műsorokat, amelyek adásba kerülnek. Legutóbb a CNA egy Paraziţii-klipet küldött át nekik – tette hozzá Asztalos.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS