2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első terhességteszt és a többiek

B. A. M. 2005. szeptember 15. 17:13, utolsó frissítés: 15:48

Hideg veríték, gyomorideg: mivel szenvedni jó, soha ne nyugtatózd be magad az alábbi szituációk előtt!

1. Érettségi vizsga

Ahogy közeleg az első megmérettetés, egyre inkább kevered Bacovia költészetét a hasított patájúak párzási szokásaival, és abban sem vagy teljesen biztos, hogy a rendhagyó igéket ragozni kell-e vagy deriválni. Ha néha kikóvályogsz az utcára, csak kétféleképpen kategorizálod az embereket: ennek van érettségije, amannak meg nincs.

Ha a bizottságra gondolsz, máris gyomorideged lesz: komor arcokat látsz magad előtt, mintha életre keltek volna a fizika szertárban kiaggatott portrék.
2. Családi ebéd barátnőd szüleinél

Szende nőd atyja általában vizslató szemmel ül az asztalfőn, és célirányos kérdéseivel arra próbál választ találni: ki ez a béna fráter, van-e jövője, mennyit keres, és mik a szándékai? Te lassan csúszol lefele székről a fehér abrosz alá, nem tudod, hogy sültet eszel-e vagy pörkölt a menü, közben piros arccal és tüzelő füllel próbálsz koncentrálni.

Ifjonti izgalmadban a civilizáltan étkező, nagyvonalú gavallér képét szeretnéd mutatni, ennek egyenes következménye néhány kanálnyi a krumplipüré a frissen meszelt (finom barackvirágszín) falon, esetleg a tányérodból kiugró méretes olajbogyó közeli kapcsolata leendő anyósod dekoltéjával.

Hasonló izgalmakat rejt egy év múlva a mikor házasodtok már össze-témát körüljáró felvetés.


3. Behívóval a kézben, hajnal hétkor a sorozóirodában

Nem tudod, mi vár rád. Ha bevisznek, fuccs az addigi életednek: az állásodba nem vesznek vissza, fel kell mondanod az albérletedet, nem biztos, hogy megvár a nőd, és egyáltalán. Szóval, fogalmad sincs, megúszod-e vagy sem, egy órát, vagy egy hetet töltesz-e a különféle vizsgálatokkal.

Évek óta nem keltél fel reggel hatkor, azt sem tudod, melyik világon vagy. Állsz a tömegben, néha román nyelvű vezényszavakat hallasz (a füledet általában két markáns szó üti meg: a Bă! és a Pulă!), s ha valamely egyenruhás hozzád szól, azt úgy teszi, hogy érezd: te vagy a legbunkóbb szaralak a világon.


4. Az első terhességteszt

Már azzal is gondban vagy, hogyan fogod kérni a patikában. Kiválasztod a lakhelyedtől legtávolabb eső gyógyszertárat, ám kiderül, hogy az ismerőseid jelentős hányada éppen arra járt, és belépett aszpirinirért. Beállsz a sor végére, ám amikor kérned kellene, ismerős arc néz veled szembe: a patikusnő a nénikéd szomszédasszonya.

Valahogy megszerzed az eszközt, otthon – ha végre üres a ház – pároddal együtt olvassátok a használati utasítást. Mind a tizenötször. Követed az előírásokat, próbálsz vizeletet gyűjteni egy befőttes üvegbe, de reszket a kezed, ezért úgy érzed, az üvegbe kevesebb megy.

Aztán várod, hogy elteljen a bűvös idő, már csak néhány másodperc lenne hátra, de megszólal a mobilod: egy haverod óhajtja előadni egy rövid félórában kéthetes külföldi utazásának emlékeit. Valahogy leszereled, rohantok a fürdőbe, nézitek a csíkokat, de már nem emlékeztek, hogy az-e a jó, ami kijött, ezért újra áttanulmányozzátok a használati utasítást.


5. A tízéves érettségi találkozód

sok esetben csak kellő mennyiségű szeszes ital állandó kortyolgatásával viselhető el. Az osztály hímnemű egyedeinek jelentős része drága autókon dönget a találkozó helyszínére, miközben te egész éjjel utaztál az Acceleraton, hogy valahogy odaérj.

Arról nem is beszélve, hogy – még az érettségire vásárolt – öltönyödben kissé feszengve (úgy tűnik, összement) kutyagolsz a hegyen felfele (a gimnáziumok valahogy mindig dombokra épülnek), eközben egykori osztálytársad, a mindig észrevétlen, pattanásos képű, nyáltömeg Dezső vadonatúj Volvóján húz el melletted.

Róla kiderül, hogy menő ügyvédi irodája van, és hobbiból egy számítástechnikai céget üzemeltet. (Te persze magyartanár vagy, esetleg szociálisan hátrányos helyzetű tudományos kutató).

Ha nő vagy (egykor a gimnázium legmenőbb csaja), holtbiztos, hogy találkozni fogsz Gizikével. Illetve egy szolibarna, ötvenkilós, feltűnően jó nővel, aki Gizikének adja ki magát.

Kényszeredetten mosolyogsz, próbálsz emlékeid után kutatni. Beugrik az egykori molett Gizike, aki rakott szoknyában, rózsaszín kötött pulcsikban, szódásüveg-lencséjű, leukoplaszttal körbetekert szárú szemüveggel húzta ki a négy évet, s ha megszólalt, selypített és széles ívben spriccelt fogszabályzója miatt.

Te persze a bátyád lagzijára három évvel ezelőtt vásárolt ruhát viseled, napozni nem volt időd, és néhány hónapja magadra szedtél hat kilót, amelytől az istennek se tudsz megszabadulni.


6. A honi ügyintézés útvesztőjében

Ha komolyabban kell ügyintézned (a gyengébb idegzetűeket már a villanyszámla befizetése is megviseli), napokkal előtte gombóc van a torkodban. Erősen gonodolkodsz azon, elmenjél-e egy kártyavetőhöz, hogy előre megtudhasd: klimaxos lesz-e a hivatalnoknő vagy csak életunt.

Ha tíz papírt kell leadnod valamihez, kétség sem fér hozzá, hogy egy tegnapi rendelet értelmében kell a tizenegyedik is, és különben is, még hiányzik egy pecsét a nyolcas számú, illetve egy aláírás az ötös számú iratodról.

Eddig azt hitted, felsőfokon beszélsz románul, de rá kell jönnöd, hogy mégsem: a hiányzó cuccost érthetetlen nevű hivatalokban szerezheted be, amikor újra rákérdezel, nem méltatnak válaszra, ugyanis a hivatalnoknő nem klimaxos, nem is életunt, csak embergyűlölő, tíz éve nem volt orgazmusa, hat éve nem nyaralt, és, ahogy elnézed, vélhetőleg pszichopata és sorozatgyilkos.

Félszegen, reszkető hangon mégis sikerül megtudnod, hol van az egyik érthetetlen nevű iroda: ott majd megtudod, hol a másik, a másikban pedig, hogy hol a harmadik. A harmadik mindig a legelső közvetlen szomszédjában van, miközben a második a város túlsó végén. De ez teljesen mindegy, mert a legelső csak jövő kedden 11 óra és 11 óra 10 perc között tart nyitva, ebbe bele kell törődnöd, pedig az ügyet még ma el szeretted volna intézni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS