2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Portugálul tanulnak a gyerekek a brazil szappanoperákból

kérdezett: Kassay Réka 2005. szeptember 13. 17:49, utolsó frissítés: 17:47

#b#[gyerekhét]#/b# "Másolok le sztárokat a folyóiratokból. És nem csak én csinálok így, minden lánynak van ilyen füzete"

Játszóház a kolozsvári Tranzit Házban: egy csoport ül a számítógép előtt, de hamarosan lejár az idő. A lányok még nagy buzgalommal öltöztetik a Barbie-babákat, különböző alkalmakhoz illő ruhákat válogatnak ki és mutogatják, hogy tetszik-e. Geanina (11 éves), elmagyarázza, hogy hogy kell kiválasztani egy-egy öltözéket, kiegészítőket keresni hozzá:

– Veszel egy lányt, melyik legyen az? Ez a hosszú, vörös hajú, így, és akkor itt kiválasztasz egy szoknyát vagy nadrágot, egy felsőt hozzá, úgy, hogy találjon a színben, itt tudsz választani neki táskát, cipőt, frizurát a katalógusból, milyen színű körömlakkot akarsz?

Közben már jönnek a fiúk a következő csoportból, unszolják, hogy adja át a helyét, de ő még maradna, hogy befejezze, amit elkezdett.Mi mindent lehet még játszani ezzel a barbis programmal?
– Lehet válogatni ruhákat különböző alkalmakhoz, a tengerre, diszkóba, meg lehet csinálni a szobáját, hogy hogy nézzen ki, a különböző bútorokból, mindent, ahogy te akarsz, úgy választhatsz ki, lehet kifesteni a körmét, lehet frizurákat csinálni, lehet... bármit.

És mit szeretsz ebben?
– Ezt szeretem igaziból is csinálni, mert ha nagy leszek, fodrásznő szeretnék lenni. Ezt mindig szerettem... megcsinálni a hajat, most is mikor kicsi vagyok, mikor hazamegyek a lányok mind jönnek hozzám, hogy megcsináljam a hajukat. Mindig játszunk, ahogy a lányok szoktak, megfestem a hajukat, az enyémet is...

Szeretsz szóba állni, beszélgetni az emberekkel, mint a fodrászok?
– Én egy-kettőre megbarátkozom bárkivel.
Sok barátod van?
– Igen, ott, ahol én lakom, nagyon sok gyerek van, én mindenkivel jól egyezek, a lányokkal, és a fiúkkal is. Itt a táborban tízen vagyunk tőlünk, az utcából. Első nap volt egy játék, hogy kellett dobni a labdát és mondani a nevet, azoknak a gyerekeknek, akit még nem ismertünk, és kellett, hogy megjegyezzük a nevüket és így megtanultam a nevét az összes gyereknek.

Milyen kell legyen az, akivel megbarátkozol?
– Viselkedjen szépen velem, ne sértsen meg, egyezzünk jól, mintha testvérek lennénk, ne verekedjünk.

És mit szoktatok még játszani?
– Másolok le sztárokat a folyóiratokból. Van egy füzetem, most már kettő, mert az első megtelt, és abba beragasztom a képeket, mert édesapám minden héten vesz egy folyóiratot és onnan kivágom és beragasztom a füzetbe. És nem csak én csinálok így, hanem több lány, minden lánynak van ilyen füzete.

Ki a kedvenc sztárod?
– Thalia. Szeretem, ahogy énekel, nézem a filmjeit... most jelent meg a Sărmana Maria [Szegény Mária]. Ez a film még volt a tévében. Az egyiknek most lett vége, az egyik filmnek, most kezdődik a Lacrimi de iubire, ebben sok színész játszik.Melyik film a kedvenced?
– Az enyém? Annak már vége lett... Most a Sărmana Maria a kedvencem. És a Mama vitregă [A mostohaanya], aki a börtönben volt, és miután kiszabadult, meg akarta találni a gyerekeit. És miután sokat kereste, megtalálta őket, mind. És most boldog, hogy megtalálta a gyerekeit.

Mit szeretnél a leginkább elérni?
– Én mindig azt kívántam, hogy színésznő legyek. Hogy játszodjak én is egy filmben az Acasă tévén. És én tudok is úgy beszélni, ahogy ők beszélnek.
Hogy beszélnek?
– Hát ahogy beszélnek ők a tévében.
Mármint spanyolul? Vagy portugálul?
– Igen. Megtanultam, ahogy néztem a tévét.
Hányadik osztályba jársz?
– Ötödikbe.

És nem tűnik nehezebbnek, mint eddig?
– Nem. Szeretem, hogy minden órán más tanár van, érdekesebb.
Van testvéred?
– Igen, egy öcsém, ő is itt van.
Jól egyezel vele?
– Igen, de néha verekszünk.
Min vesztek össze?
– Nem szeretem, hogy mit néz a tévében, s akkor verekszünk
Számítógépetek is van?
– Az nincs.
És hol tanultad a barbis játékot?
Már az oviban is játszottam a számítógépen.

Közben Geanina kis szöszi barátnője ott toporog a közelben, már türelmetlen, mert lemaradnak a habszivacs-figura készitéséről. Szólok, hogy kellene még néhány fotót készítsek, örülnek. Geanina fegyelmezetten modellt áll, utána összenéznek, kuncognak egy kicsit és elszaladnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS