2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ami a felvételi tájékoztatóból kimarad

szerk. 2005. szeptember 12. 16:48, utolsó frissítés: 14:59

A tanárok felkészültségét, hozzáállását, közvetlenségét egyaránt kritika éri. Vallomások egyetemi szakokokról.


Nemrég végzetteket és még egyetemre járó kolozsvári diákokat kérdeztünk arról, milyennek találják választott szakukat. A megkérdezettek többsége – ilyen vagy olyan oknál fogva (ez egyik nyomatékos érv: be szeretné fejezni az egyetemet) – nem kívánta felfedni kilétét a nyilvánosság előtt. A válaszok:BBTE, filozófia

Először is vannak tanárok, akik nem tartanak órát. Ha mégis tartanak órát, akkor minden alkalmat megragadnak arra, hogy éreztessék: a diák körülbelül annyi, mint a piszok a körmük alatt. Mert ők 30 évig könyvtároztak, és a kedves diák majd akkor nyissa ki a száját, mikor már kívülről tudja Heideggert. Addig kuss, és csak figyelni a sok okos dolgot, amit a tanár tanít.

Csak az a probléma, hogy ők maguk is belevesznek néha a fundamentál-ontológia rejtelmeibe: például van, akit néha annyira elragad a hév, hogy egy idő után elfelejt állítmányt mellékelni a mondataihoz. Emellett az egész meg van szektásítva: vagyis mindenki tudja, hogy a filozófián végzettek 99%-a nem fog munkát találni, és úgy általában felkopik az álla.

Erre fel az az ideológia, hogy, kéremszépen, a bölcsesség szeretete, ami minden anyaginál többet ér. Igen, a bölcsesség szeretete és az igazság örök keresése, ezek a kulcssszavak, miközben beindítják a levelezői tagozatot, és mindenki tudja, hogy ez egy egyszerű diplomagyár, egy kalap szart nem kap a diák a pénzéért.


BBTE, matematika

A matematika egyike azoknak a tudományterületeknek, ahol nem merül fel a szakképzett magyar egyetemi oktatók hiányának problémája, mint sok más szak esetén. A tanárok túlnyomó többsége érti, sőt jól érti a dolgát, és rendszeresen megtartja az óráit. Ennek ellenére a matematika szaknak egyes tanárok szerint nincs jövője.

A baj ugyanis az emberanyaggal van. Néhány kivételtől eltekintve csak olyanok jutnak be, akik aztán lemorzsolódnak, vagy csak átkínozzák magukat az egyetemi éveken. Ez utóbbiak aztán nem tudnak mit kezdeni a diplomájukkal, hiszen az ilyen szakok átlagos végzőse előtt csak az oktatási vagy a kutatási pálya nyitott. Előbbi túltelített és nem biztosít megélhetést, a romániai tudományos kutatás és a kutatók helyzetét pedig kommentálni sem érdemes.

BBTE, újságírói

Az egyetlen pozitívum, hogy nem kötelező az órára járás, így akár valami hasznosat is csinálhat az ember négy év alatt. Például gyakorlatozhat egy szerkesztőségben, ahol megtanulhatja a szakmát. Mert hogy órán erre nem adódik lehetősége, az biztos.

A tanári gárda alapját olyanok alkotják, akiknek vagy semmi közük a sajtóhoz, vagy, ha igen, nem követik a szakma mai állását. S ami szomorú, hogy ez utóbbi nem is érdekli őket. Így annyira unalmas órakat képesek tartani, hogy nemhogy a diákok, de ők maguk is bele-belealszanak. Extrém példa: hírügynökségi sajtó tantárgyból Benedek Elekről írt dolgozattal lehetett vizsgázni.


BBTE, bölcsészkar

Összességében elégedett vagyok az oktatás minőségével és a tanárok hozzáállásával. De hozzátenném: a tanár-diák kapcsolatok terén lenne mit korrigálni. A tanárok jelentős része meglehetősen merev és távolságtartó, és bizonyos fölénnyel kezeli a diákokat. Viszont az előadások nagy része felkészültségről és szakmai hozzáértésről tanúskodik.

A tanárok zömének fontos az, hogy ténylegesen többletet nyújtson a hallgatók addigi tudásához képest, de mindezt lehetne humánusabban véghezvinni. Diákként úgy éreztem, hogy a kar légköre meglehetősen feszült. A vizsgákat valódi stresszhelyzetként élte át a diákság gyengébb idegzetű része. De más karok képzéséhez viszonyítva – visszatekintve – örülök annak, hogy filós voltam.


Műszaki Egyetem, számítástechnika


Amikor eldöntöttem, hogy szakot váltok (megkérdezettünk a BBTE Bölcsészkarán kezdte tanulmányait – a szerk.), két lehetőségem volt. Az egyik a BBTE informatika szaka, a másik a Műszaki Egyetemen a számítástechnika szak. A BBTE-ről már megvolt a „jó” véleményem, meg tapasztalatom, így szóba sem jöhetett.

A Műszaki Egyetemen szervezettebb az adminisztráció, színvonalasabb az oktatás, és a tantárgyak is jóval változatosabbak. Kissé aggasztott a gondolat, hogy románul, román évfolyamtársakkal fogok tanulni, de rájöttem, hogy szerencsére a mai egyetemisták és tanárok körében már nem tapasztalhatók szélsőséges politikai nézetek. Kiváló a hangulat, segítőkészek és összetartóak az évfolyamtársak.

A BBTE info szakával ellentétben a Műszaki Egyetemen a számítástechnika szak sokkal szélesebb skálát ölel fel az elektronikus világból, beleértve a szoftvert és a hardvert is. Ehhez megfelelően felszerelt laborok, és felkészült tanárok társulnak.

Természetesen itt is vannak olyan tantárgyak, amelyek egy diáknak sincsenek ínyére, de úgy is meg kell tanulni. Sajnos, ezekből vágják is az embereket kegyetlenül. Mivel a Műszakin nem kreditrendszer van, nagyon oda kell figyelni az elmaradt vizsgákra, ugyanis kettőnél több le nem tett vizsgával az elsőéveseket kirúgják, a nagyobbak évet ismételnek. Szóval, nem egy balettiskola, viszont úgy látom, a kapun jól képzett, felkészült szakemberek távoznak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS