2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A turistákat a szex vonzza a szigetre

lejegyezteSándor Boglárka 2001. október 16. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Kubában zseniális az egészségügy és a tanügy. A lakosság 95%-a írástudó, ez jobb arány, mint például Texasban.
Szakács István egy utazási játék keretében majdnem egy hónapot töltött a Nagy-Antillák szigetcsoport legnagyobb szigetén, Kubában. Élményeiről a következőket mesélte:

-- Kuba vagy Jamaika?

Kuba sokkal jobb, mint Jamaika. A szivar is jobb, de jobbak az emberek is. A kubaiak ugyanazt a szart ették, mint egész Kelet-Európa meg a szocialista Balkán, beleérve minket is. De nem annyira ideológiai szempontból, hanem életszínvonal és az erőforrások nagyon jól meggondolt beosztása miatt. Ami tipikus Romániában, hogy átmész a szomszédhoz egy bögre tejért, az Ausztriától arrafelé már nem létezik de Kubában ugyanezt láttam viszont.

Kuba nagyon szép élmény volt, mert ott az emberek még emberiek , nagyon melegszívűek, segítőkészek. Jamaika éppen ellenkezőleg. Kubában például egy állatorvos keresete havi 15$, tehát falun az emberek gyakorlatilag pénz nélkül élnek. Megtermelik, elcserélik a dolgokat. A városiak pedig a Miamiba szakadt rokonoktól kapnak dollárt, és abból élnek. Ezzel szemben Jamaikában a havi átlag kereset 500$ körül mozog. Rengeteg a turista (de ez így van Kubában is), és a turistát meg kell fejni. Ahogy meglátják, rögtön el akarnak adni neki valamit. Most éppen törvényesíteni akarják a marihuánát...

-- Kommunizmus... Nem szoronganak az emberek?

Ellenkezőleg, Kubában az emberek nagyon nyugodtak. Amíg nem keltesz közfeltűnést azzal, hogy ellenzékiekkel találkozol, vagy túl hangosan szidod Castro mestert az utcasarkon, addig mindenki békén hagy. Nyugodtan lehet filmezni, fényképezni. Persze, vannak a túlbuzgó "talibánok", például Santa Claraban (zseniális kisváros, amit még nem ütöttek agyon a turisták), a Che Guevara emlékműnél folyton rendreutasítanak valamiért.
-- És Jamaika?

Jamaika olyan hely, ahová egyszerűen nem érdemes elmenni. Gyönyörű vadregényes helyeket bárhol találsz, csak a jamaikaiakkal ne legyen dolgod, mert nem jó emberek. A nagy amerikai szexturizmus kiírtotta belőlük az utolsó gramm emberséget, ami még megvolt a jamaikaiakban. Ez annyira dühített, hogy egy hét alatt nem vettem egy szál marihuánás cigarettát sem. Kubában viszont az emberek nem akarnak tőled semmit. Békén hagynak, és ha valami bajod van, segítenek. Nagyon információ éhesek, ami szép dolog. Persze Kubában is van egy-két olyan hely, amit keményen látogatnak a turisták. Ilyen például Trinidad, amely koloniál stílusban megépített, nagyon szép városka, a világörökség része. E miatt törvény van rá, hogy akik ott laknak, nem adhatnak el semmit a házból -- olyan, mint egy élő múzeum. Egyszerűen zseniális. De ezek megszokták, hogy a turista az a nagy fehér tehén, aminek a tőgyéből jön a dollár.
-- Igaz az, hogy Kuba egy nagyon kulturált ország?

Induljunk ki abból, hogy Kubában zseniális az egészségügy és a tanügy. A lakosság 95%-a írástudó, ez jobb arány, mint például Texasban. Az egyik legnagyobb turista-attrakciónak számítanak az olcsó műtétek. Remek szakembereik vannak, oda járnak a gazdag amerikaiak műttetni magukat.


Nagyon liberálisan kezelik az újraházasodás, a törvénytelen gyermeknemzés problémáit. Az óvszernek hatalmas kultúrája van Kubában, a gyerekek lufballonokat fújnak belőle az utcán, ki van téve az asztalokra akárhol, szóval a szexualitás nem tabu. Aki nőnek érzi magát, miniszoknyában, köldökig érő dekoltázzsal jár, és ezt mindenki méltányolja, mindenki fölveszi az elejtett zsebkendőt, lesegíti a szamárfogatról. Szóval spanyol lovagi modor van a legszakadtabb seggű kubaiban is.


Kuba igen gyászos példája annak, hogy az amerikaiak hogyan képesek megnyomorítani egy amúgy nagyon gazdag, mindenféle természeti kinccsel rendelkező szigetet. Félelmetes, hogy milyen jól élhetnének a kubaiak, ha az amerikaiak nem tennék őket következetesen tönkre. Idén például Kuba gazdasági növekedése 5% volt, ami azt jelenti, hogy elérték a gödör fenekét, mégsem haltak éhen. Egyszerűen ki akarják csinálni őket, és emiatt egy egész ország nyomorog.


-- Turizmus?

Kubában a legnagyobb látványosság a szociális fauna. Nagyobb látványosságok nincsenek.
A turistákat a szex vonzza a szigetre. Az odalátogató turisták 70-80%-át egyedülálló olasz férfiak teszik ki, akik szexuális zolgáltatást keresnek Kubában. Évente most 1,5 millió turista jár oda, ennek 30%-a Varaderóba megy, ez egy nagyobb bech resort a keleti parton, még Al Capone futtatta fel. A trópus szép, de nem annyira jellegzetes: gyönyörű kék víz, pálmafák, homok. De Kubába az emberekért érdemes igazán elmenni.

Mindenki reggeltől estig vidám és táncol, de ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy éjjel-nappal tartó karnevált. Annak idején a franciák, a portugálok és a spanyolok hoztak Afrika különböző részeiből rabszolgákat. Az afrikai dobszó és a spanyolgitár a zenéjük két fő összetevője. Santiago de Cuba, Kuba második legnagyobb városa a zene bölcsője.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS