2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Túlélőkészlet elsőéveseknek: rovarirtó, fülhallgató, algocalmin

B. A. M. 2005. szeptember 07. 12:21, utolsó frissítés: 11:34

Az, hogy bejutottál az egyetemre, nagyon jó, de a neheze még hátravan.


1. Ha még nincs albérleted, sürgősen keresned kell – ha Kolozsváron kezded az évet, feltétlenül szerezz be egy Piaţát, egy Szabadságot és jónéhány telefonkártyát. Kell még egy doboz idegnyugtató is a művelethez, továbbá kellő mennyiségű pénz, amelyet a két telefonálás vagy lakásnézés között kocsmahivatalokban fogsz eltölteni.

Készülj fel a legrosszabbra: ehhez képest az érettségi vagy a majdani szesszió a klastromi nyugalom időszakának fog tűnni. Fontos! A telefonálást hajnali hétkor kell elkezdeni, de lehet, hogy még ez sem elég korai.
2. Ha már van albérleted, meg fogsz győződni róla, némileg eltér attól, mint amilyennek a kivétel pillanatában tűnt. A csapok folynak és a kezedben maradnak, a vécét nem lehet lehúzni, az ágyak porosak, a vakolat hullik, a színestévéről kiderül, hogy 1975-ös gyártmányú Diamant készülék. A konyhai berendezés elmaradhatatlan tartozéka néhány sokgyermekes kaján csótánycsalád – igen ragaszkodó természetűek.

Szükséged lesz tehát egy full szerszámkészletre, rovarirtóra, és leírhatatlan mennyiségű takarítószerre. A legjobb megoldás az ezermester apuka és a tisztaságmániás anyuka vendégül-látása néhány napig.

3. Ha bentlakásban laksz: lásd a 2. pont. Amit a tévében mutatnak – jelesül, hogy a hős munkások egész nyáron a bentlakások felújításán dolgoztak – soha nem a te bentlakásodra vonatkozik.

4. A lakótársak többnyire csak első látásra tűnnek ideálisaknak. Voltaképp elviselhetetlenek: egetverő hangzavarral szeretkeznek a túlsó szobában, miközben te féléve szingli vagy, Sepulturát hallgatnak, amikor te Balassi Bálint lírájában merülnél el, éjjel kettőkor feküsznek, és hajnal hatkor kelnek, fogalmad sincs, hogy csinálják. Egy pár erősen szigetelő füldugó, továbbá egy fülhallgató (rádióhoz, CD-lejátszóhoz stb.) segíthet a bajon.

5. Induló-csomagra lesz szükséged évkezdéskor – a legfontosabb az élelelmiszer-tartalékok biztosítása: egy zsák krumpli, jópár befőtt, konzervek, száraztészta, szalonna mindenképpen kell. Most még azt hiszed, soha nem fogsz minderre ráfanyalodni. De egy alapkérdés majd mindent megváltoztat. Azaz: hogy vegyek kenyeret, amikor még cigire is alig van pénzem?


6. Székely és partiumi elsőévesek semmiképp se hagyják otthon a magyar-román szótárt. Feltétlenül tudni kell többek között a sör, a kávé, a tojás többes számát (mert az például, hogy zece oi, vă rog, mégiscsak furcsán veszi ki magát a közértben), s olykor vedret, vállfát, neadj’isten tésztaszűrőt is kell venni románul.

7. Ha szüleid átfogó tanfelszereléssel szeretnének útnak indítani, mindenképpen próbáld meggyőzni őket, hogy inkább ennek árát adják neked oda. Egy paksaméta ívpapír és egy olcsó golyóstoll messzemenően elegendő, viszont félév vége felé közeledve a kölcsönkért kurzusok és a szakirodalom fénymásolása tetemes összeget emészt fel.8. Nem árt, ha csináltatsz magadnak könyvtári belépőt. Manapság már ugyan extrém példákról is beszámolnak a tanárok, például olyan harmadéves bölcsészhallgatókról, akiknek soha nem volt könyvtári belépőjük. E trendet talán nem érdemes követni: a könyvtárban meleg van és nyugalom, ismerkedni lehet, és olykor olvasni is, ha éppen minden egyéb unalmasnak tűnik.

9. Ha módodban áll, jól jöhet az otthoni internet is, Kolozsváron havi 250-350 ezer lejért már állandó hozzáférést biztosító bérleted lehet. Ha összepótolsz a lakótársaiddal, fejenként havi százezer lejből megúszhatjátok. A netkávézókban szól a manele, sötétek az arcok, az egyetemen pedig csak kellő kitartással lehet géphez jutni az internet-szobában (ha van ilyen). Persze, az utóbbi két verziótól sem kell megijedned, a diákok zöme él vele.

10. És végül nagyon fontos, hogy mindig legyen nálad Algocalmin: általában előre megjósolhatatlan, hogy buliban kötsz-e ki aznap este. (Előfordulhat, hogy csak kenyérért futsz le, és másnap délben érsz haza egy átdorbézolt éjszaka után). Rettenetes dolog a macskajaj, és soha nem lehet tudni, hol találja magát másnap reggel az ember.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS