2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemi erőszak, szabadrablás és gyilkosság New Orleansban

S. Z. 2005. szeptember 02. 12:44, utolsó frissítés: 12:41

Bush 10,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól mentésre, mely jelenleg napi 500 millió dollárba kerül.

Ha szükséges, akkor lőjenek

– ezt az utasítást adta Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco a New Orleansba tartó, Irakban edződött nemzeti gárdistáknak. Ugyanis a Katrina hurrikán után víz alá került városban elszabadult a pokol: egyes kerületekben fegyveres bandák vették át a hatalmat, egyre gyakoribbak a lövöldözések, fosztogatások és a nemi erőszak.

Ideiglenes fogdát állítottak fel a bűncselekményeken rajtakapott emberek őrzésére. Sajtóbeszámolók szerint egyre erősebb a düh a segítség késlekedése miatt a kiéhezett, elgyötört, elszállításra váró túlélők körében.
A hatóságok helyzete

annál is nehezebb, mert nagyon nehéz világosan megkülönböztetni a víz és élelem után kutatókat a fosztogatóktól. A helikopteres mentést is fel kellett függeszteni, miután a Superdome sportcsarnok melletti a tömegből rálőttek egy gépre. A lövöldözésben egy nemzeti gárdistát találat ért, de nem sérült meg súlyosabban.

A körülbelül 20 000 embernek ideiglenes szállást adó, megrongálódott tetejű sportcsarnokban hétfő óta nincsen áram, sem pedig szennyvízelvezetési lehetőség. „Embereket erőszakoltak és öltek meg itt. Több lázadás is volt már.” – mondta egy rendőrtiszt az AFP hírügynökségnek.


Elmérgesedett a helyzet

a Mississippi-parti kongresszusi központnál is, ahol csaknem 20 ezer ember vár elszállítására. Egy élelmiszert és vizet hozó katonai helikopter az előretóduló tömeg miatt egyszerűen nem tudott leszállni, így három méteres magasságból dobta le rakományát.Az evakuált emberek első csoportjait az 560 kilométerre levő texasi Houstonba vitték, az Astrodome fedett baseball-arénába. Az érkezők lezuhanyozhattak, meleg ételt kaptak, és lepihenhettek a légkondicionált sportcsarnokban. Csütörtök este azonban bejelentették, hogy az Astrodome nem fogad több menekültet: a létesítmény megtelt.

A CNN tudósítója arról számol be, hogy a negyedik napja víz és élelem nélkül élő emberek a hatóságok szeme láttára halnak meg. A BBC tudósítója arról számol be, hogy őt egy férfi megkereste, hogy segítsen kimenteni 60,


öregek otthonában ragadt asszonyt.

A 60 nő mellett 30 ápoló tartózkodik, vizük a hurrikán érkezésre előtt alig 12 órára volt elegendő. Kedd óta két ápoltjuk meghalt, hárman haldokoltak. A férfi hiába kért segítséget a sarkon álló rendőrtől, még csak választ sem kapott.A Fehér Ház adatai szerint 234 000 négyzetkilométernyi területen pusztított a hurrikán – ez körülbelül Nagy-Britannia területének felel meg. Több, mint egymillióan menekültek el a térségből hétfő előtt, azonban körülbelül 100 000-en nem akartak vagy nem tudtak távozni.


A hatóságok attól tartanak,

hogy több száz, vagy ezer ember is vízbe fúlhatott a tengerszint alatt fekvő New Orleansban. Mississipiben 110 áldozatról szólnak a hivatalos híradások, de ez a szám biztosan emelkedni fog.

A rendkívüli helyzetek szövetségi hivatalának (FEMA) szervezésében légi úton élelmet és ivóvizet juttatnak el Mississippi államban azokba a körzetekbe, amelyek a pusztítás és a kidőlt fák miatt egyelőre másként megközelíthetetlenek.George Bush amerikai elnök 10,5 milliárd dolláros összeget kért sürgősséggel a kongresszustól a FEMA költségeinek a fedezésére, amely már most naponta 500 millió dollárt költ a három déli államban a mentési munkálatokra.

Az amerikai szenátus már csütörtök este elfogadta Bush kormányának előterjesztését, a képviselőház pedig péntek délben ül össze szavazni, hogy minél előbb folyósíthatók legyenek az égetően szükséges segélyek.

Fotók: AP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS