2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Isten a teremtő: ezt hiszi az amerikaiak 42%-a

S. Z. 2005. szeptember 01. 17:42, utolsó frissítés: 17:38

A többség az evolúció-elmélet mellett iskolai tananyaggá tenné a kreacionizmust is.

Meglepőek egy, a napokban közzétett közvéleménykutatás eredményei: kiderült, hogy az egyesült államokbeli megkérdezettek 42%-a szigorúan kreacionista nézeteket ápol. Ők ugyanis egyetértettek azzal az állítással, hogy „az élőlények az idők kezdetétől fogva jelen formájukban léteztek”.

Ehhez képest 48% vélekedik úgy, hogy az emberi faj az idők során fejlődött. Közülük azonban 18% értett egyet azzal az állítással, hogy az evolúciót egy fennsőbbrendű lény irányítja – 26% szerint természetes szelekció


eredménye az evolúció.

Az amerikai Pew Intézet közvélemény-kutatása során a megkérdezettek 64%-a mutatkozott nyitottnak arra a gondolatra, hogy a kreacionizmust az evolúció-elmélet mellett tanítani kellene, 38%-uk pedig a kreacionizmust tenné domináns paradigmává az evolúció helyett.

További érdekesség, hogy kiderült: a kreacionizmusban hívők 63%-a „egészen bizonyos” hitének igazában – ehhez képest az evolúciós tanokban csupán 32% hisz szilárdan.

A kreacionizmus vs. evolucionizmus vita terebélyesedését jelzi az, hogy idén az Egyesült Államok 26 államában összesen 70 esetben csaptak össze az indulatok úgy iskolakerületekben, mind az állami törvényhozásban.


Maga Bush elnök is állást foglalt,

újságírók előtt kijelentve: úgy az evolúciót, mint az intelligens design nevű elméletet tanítani kellene iskolákban, hogy az emberek megérthessék a vita lényegét.

Az intelligens design címkével jellemzett elmélet valójában egy új, marketing-szempontból sokkal hatásosabb elnevezése a darwini tanok ellentételezésére kitalált, kreacionizmus nevű elméletnek. Ez utóbbi szerint az anyag eredete Istenhez, a teremtőhöz fűződik.

Az intelligens design-mozgalom a ’90-es években vette igazán kezdetét, bár már a 20. század elején is ismerték a terminust. A darwini tanokat ellenzők érvelésében gyakoriak az „óra feltételezi az óra gyártóját”-szerű analógiák.


Jelenleg az elmélet

filozófiai ízű világnézet és tudományos hipotézis egyaránt: követői megkérdőjelezik Darwin természetes szelekció-elméletét mondván, hogy egyes élőlények túlságosan komplexek ahhoz, hogy kizárólag evolúció során létrejöhessenek, így nem kizárt a természetfölötti erők közreműködése.

A zseniális trükk – tartják – az „intelligens” melléknév használata az elmélet megnevezésében: emiatt ugyanis eloszlik az a – kreacionistákkal kapcsolatos – előítélet, miszerint ez az elmélet azok számára lett kitalálva, akik esetleg nem tudnák követni az evolucionisták bonyolult és szakkifejezésekkel tűzdelt okfejtéseit.


Az elmélet legfőbb szócsöve

a Discovery Institute nevű konzervatív agytröszt. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy az intézet tevékenységét Bill Gates jótékonysági alapítványa, a Gates Foundation is támogatja évi egymillió dollárral – igaz, a pénzt a Discovery Institute egy másik, regionális szállítási projektjére adta a Microsoft-guru.

Daniel C. Dennett filozófia-professzor a New York Times-ban publikált vitairatában hevesen támadja az intelligens design-elméletet: szerinte az elmélet apostolai egyetlen kézzelfogható bizonyítékkal sem tudják megkérdőjelezni a hagyományos evolúciós paradigmát.

Így példázza az intelligens design népszerűsítési módszerét Dennett: először is teljesen félreértelmezik egy kutató munkáját. Ez persze éles hangnemű válaszra sarkallja az illető kutatót, mire a kreacionizmus-hívők a közvélemény fele fordulnak, és felhívják a figyelmet a látványos „vitára”. Majd azt kérik: tanítsák iskolában is az elméletet,


hisz lám, micsoda nagy port kavart.

Hogyha a közvéleményt hívják döntőbírának, akkor a játszmában az intelligens design-elmélet vallói helyzetelőnyben lehetnek – tartja Dennett. Ugyanis a többség a elvesztlődik a vita tudományos részleteiben.

Az inteligens design-elmélet egyetlen biológiai jelenségre sem próbált magyarázatot adni – írja Dennett. Ez meglepő azok számára, akik azt hiszik, hogy az intelligens design elmélete a természetes szelekció elméletének konkurenciája.


Az evolúcióbiológia

természetesen nem magyarázott meg mindent, de az intelligens design nem is próbált meg bármit is megmagyarázni. És így mivel nincsen tartalma, nagy port sem kavarhat, így nincs mit tanítani biológiaórákon – érvel a filozófus.

A felmérés készítői számára meglepetéssel szolgált, hogy az evolúció és kreacionizmus párhuzamos tanítását nem csak a konzervatív keresztények, hanem a világi válaszadók, demokraták és a természetes szelekció hívei is támogatják.

A Pew Intézet kutatója, John C. Green szerint ez épp az amerikai pragmatizmust tükrözi. Olyan mintha azt mondanánk: „egyesek így gondolják, mások úgy, szóval csak tanítsuk és bízzuk a gyerekekre mit gondolnak”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS