2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már 14 halottja van az udvarhelyszéki árvíznek

szerk. 2005. augusztus 25. 14:57, utolsó frissítés: 14:50

#b#[fotóriport]#/b# Még keresik a háromméteres árban eltűnteket, köztük egy 4 éves kislányt.
Az árvíz áldozatainak száma tegnap esti adatok szerint 14-re nőtt Hargita megyében. A Duna Televízió beszámolója szerint három személyt nyilvánítottak eltűntnek, köztük egy négyéves kislányt is.


A tegnap délutáni adatok 13 halottról és három eltűntről beszéltek. Halálos áldozatok vannak Malomfalván, Farkaslakán, Székelyszentléleken, Siménfalván és Hodgyában is. Az elhunytak 62-93 év közöttiek.


A halottakról ellentmondásos adatok láttak napvilágot: a Hargita Népe szerint Malomfalván volt a legtöbb áldozat, 4, a Mediafax jelentése szerint viszont Farkaslakán kilencen haltak meg. Magyarországi hírforrások ugyanakkor három farkaslaki áldozatról beszélnek.


Becslések szerint 1 450 000 köbméter víz vonult le az áradással, másodpercenként 200 köbméteres hozammal. Székelyudvarhelyen az áradást a szomszédos dombokról alázúduló vízzel, hordalékkal egyesülve a Szejke-patak okozta.

A városban elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A vízlepte épületekben, ahol lehet, szivattyúznak – a munkát szerdán az akadozó áramellátás gátolta. Néhány utca szélein kőtörmelék, aszfaltmaradványok és iszap tornyosul.
Bikafalván a víztömeg 100 méteres szakaszon alámosta vasúti pályát. Hodgyában a kutakat öntötte el a Sükő-patak, két halálos áldozatot követelve, több házat lerombolt és károkat okozott a helyi református templomban is.


Kadicsfalván legalább ezer portát mosott el a víz, beöntött házakba, közintézményekbe egyaránt. Sükő és Farcád az összeomlott hidak miatt megközelíthetetlen. Dobóban az ár a gázvezetéket és villanyoszlopot sodort el. Farkaslakán és Malomfalván 100 lakóház lett hasznavehetetlen, Korondon két híd és 80 családi ház károsult.

A tisztiorvosi szolgálat azt méri fel, hol van szükség védőoltásokra, hol kell kutakat fertőtleníteni. A megyei katasztrófavédelmi hivataltól ivóvizet kért Udvarhely.
Fotók: Fotóbörze.ro
Hírforrás: Mediafax, Duna Tv, Hargita Népe, Magyar Rádió, Príma Rádió

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS