2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét halottja van az árvíznek Udvarhely és környékén

Gy. A. Gy. A. 2005. augusztus 24. 14:44, utolsó frissítés: 14:25

A gát nem szakadt át: a fölötte átzúduló patakok vize rongált meg ezer házat Székelyudvarhelyen.

Ezúttal sem a Nagy-Küküllő áradt

Ma már süt a nap a Székelyudvarhelyen, ahol a keddi heves esőzések miatt megáradtak a környező patakok, és tegnap óriási, másfél méteres árhullám érte el a város Marosvásárhely felőli részét.

Bár a Küküllő vízhozama is jelentősen megnövekedett, az árvizeket a kiáradt patakok okozták. A Küküllő felső szakaszán lévő zetelaki gát továbbra sincs veszélyben, jelenleg nem is engednek ki több vizet a víztározóból.


Komoróczy Zsolttól, a város polgármesteri hivatalának szóvivőjétől megtudtuk, a jelenlegi adatok szerint Udvarhelyen közel 1000 házat rongált meg a lezúduló ár, több helyen a pincékben még most is áll a víz.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 14 eltűntnek nyilvánított személyről, illetve 7 halottról tudnak Udvarhelyen és környékén. A városban a közintézmények közül két napközibe és két iskolába, illetve a művelődési ház alagsorába hatolt be a víz, de ott komolyabb kár nem keletkezett.Éjjel 3 órakor a szombatfalvi városrészből néhány száz lakost telepítettek ki pár órára, mert a hatóságok attól tartottak, átszakad a szejkefürdői gát. A korábbi, augusztus 18-i áradással ellentétben, amikor a medréből kilépett Varga-patak okozott károkat, most a víz Szejkefürdő irányából zúdult a városba.


A gát kibírta, csak nem volt elég magas

A Szejke és a környező dombokból érkező többi kisebb patak az esőzések miatt bőséges vízhozama miatt feltelt a gát, és a víz átfolyt rajta: 1,5 méter magasságban zúdult be a városba, autókat és házakat sodorva el. Egyes negyedekben megszűnt az áramellátás.

Komoróczy elmondása szerint szerencsére a töltés felfogta az árt, ha átszakadt volna, sokkal súlyosabb károkat okozva az egész várost elönthette volna a víz. Közlése szerint ma már nincs árvízveszély.– Igaz, megközelítőleg négyméteres szakaszon az áradás elmosta a gátat, és ennek következtében lefolyhatott a víz. Ha nem jönnek újabb erős esőzések, a gátnál nem lesz gond – magyarázz a szóvivő.


Nem bírja a költségvetés

Udvarhelyen egyébként egész éjszaka folyt a mentés, a városvezetés ma kérte a román és a magyar kormány, valamint a testvérvárosok segítségét is, mert a város önerőből nem képes helyreállítani a károkat. A tegnap keletkezett kár becsült értéke összesen 44 milliárd régi lej (mintegy 1,53 millió dollár). A városban nincs pánikhangulat, aki tehet, segít a helyreállításban.

Rendkívül súlyos azonban a helyzet a Nyikó-menti falvakban, ahol több mint hétszáz házat öntött el a víz, amely alámosta a Segesvár és Székelyudvarhely közötti vasútvonalat, egyes szakaszokon az autóutat is elöntötte. A szemtanúk szerint több, mint 3 méteres víz hömpölygött le a Nyikó völgyében, magával sodorva házakat, gazdasági épületeket.

Farkaslakán a helyzet súlyos, sürgősségi állapot van, máshol azonban már nincs pánikhelyzet. Az áradás legnagyobb mértékben Siménfalvát, Kobátfalvát, Nagy- és Kiskadácsot és Malomfalvát éríntette. Bögözben az ár szétszakította a gázvezetéket.

Állattetemek és elsodort kamionok

Több száz ház vált lakhatatlanná és több hidat is elsodort a víz. Farkaslakán, Szentléleken, Korondon és Décsfalván is komoly károk keletkeztek. Bikafalván minden házba befolyt a víz, Hodgyán az ár elől a háztetőkre menekültek a lakók. Egy olvasónktól tudjuk, hogy Hodgyán két idősebb ember fulladt a vízbe tegnap éjjel, a házakat jelenleg iszap borítja, a faluban nincs sem víz, sem áram, sem gáz.
A visszahúzódó ár állattetemeket hagyott az utakon, az áradás kamionokat fordított keresztbe, a hatalmas víztömeg egy helyen a háztetőre emelt egy gépkocsit.

Nagy problémákat jeleztek a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti településekről is. A Felsőboldogfalvához tartozó falvak nagy mértékben károsodtak, a vonat nem tud Keresztúrtól tovább közlekedni, mert a síneket is megrongálta az áradat.

Az éjszaka folyamán sikerült járható állapotba hozni a Székelyudvarhely-Korond útszakaszt. Székelykeresztúr (illetve Segesvár) felé azonban országút ma még járhatatlan, mivel a Vágás pataka fölött beszakadt a híd. Máshol azonban már jórészt helyreállt a közlekedés.
Oroszhegy községben is a patak okozott nagy mértékű áradást, több mint 100 gazdaságba ment be a víz. A községhez tartozó településeken is elsősorban az utak és a hidak károsodtak, Szenttamást, Ülkét és Fancsalt csak Szejkefürdő felől lehet megközelíteni. Az ár azonban már mindenhol levonult, ahol megmaradt a víz, szivattyúkkal távolítják el.

Hírforrások: Star Rádió, Mediafax
További fotók Udvarhelyről, Könczey Zsolt felvételei tegnap este készültek a Tamási Áron utcában:
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS