2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarok, akik az ortodox pap segítségére szorulnak

Gy. A. Gy. A. 2005. augusztus 22. 15:42, utolsó frissítés: 13:21

Átkot mondatni vagy feloldani az erdélyi magyar egyházak elkötelezett hívei is az ortodox papokhoz járnak.


Szenvedélyes társadalmi vita támadt a tanacui kolostorban ördögűzés címén megfeszített apáca esete nyomán. A tragédia – kommentálták a szakértők – csak a "szociálisan-gazdaságilag elmaradott Moldvában történhetett meg", vagyis ott, ahol rendkívül jelentős az egyház befolyása. Erdélyben, ahol több vallás keveredik és a nyugati (fogyasztói) kultúra is erősebben hat, ilyesmi nem fordulhatott volna elő.

Mégis úgy tűnik, Erdélyben a katolikus, a református, a baptista vagy az unitárius magyarok körében is elterjedt jelenség az ortodox pap szolgálatait igénybe venni misztikus ügyek karbantartása végett. Nem csak eldugott kis szórványfalvakról van szó, a jelenség éppúgy létezik a nagyvárosokban is.Amikor az ortodox pap "a mi emberünk"

Több beszélgetést is folytattunk olyan személyekkel, akik ortodox lelkészekre bízták szerintük misztikus eredetű betegségeik kikúrálását. Ezek alapján úgy tűnik, ha valami nyugtalanító történik, szinte bármikor jó, ha az ember a közelében tudhat egy ortodox papot.

Például ha a férj gyanúsan viselkedik, ha rosszul megy az üzlet, ha csúnyán nézett ránk egy cigányasszony. Miért? Mert a közhiedelem szerint az ortodox papok sokkal "erősebbek" a református vagy katolikus kollégáiknál.

Maros megyei faluban lakó, buzgó református asszony egy Marosvásárhely melletti ortodox kolostorba ment avatott apácákhoz, hogy megátkozza a tolvajt, aki a traktorja kerekét ellopta. Mert a rosszat megbüntetni, ugyebár jó cselekedet, csak besegítünk kicsit Istennek, hogy az igazság győzedelmeskedjen.

Kérhetsz segítséget abban, hogy valaki szerelmes legyen beléd, visszajöjjön hozzád a férjed, de abban is, hogy valakinek nagyon rossz legyen – mondják a megkérdezettek.

Milyen jellegű tanácsokat ad az ortodox szakértő? Például azt, hogy tégy szenteltvizet a mosógépbe az utolsó öblítővízbe, főleg ha a fehérneműidet mosod. (A testtel érintkező fehérneműnek egyébként különlegesen fontos szerep jut ezekben a rituálékban: vagy megszentelik, vagy kifordítva kell hordani, hogy az átok a megrontóra forduljon.)

A magyarok körében sajátos know how-átadó hálózatok működnek, a bennfentesek egymás között cserélgetik a jó pópák címeit, kiértékelik a sztorikat, és értékelik a csodatévők erejét.Hogyan találjuk meg az igazit?

Az ortodox praktikáknak se szeri, se száma, az élet minden nagy kérdésének megoldására adnak eligazítást. Egy fiatal lány azzal ment el ortodox apáca ismerőséhez, hogy szerelmi ügyekben kérjen tőle tanácsot.

Ajánlottak is egy módszert, amivel egy éven belül megtalálhatja az igazit. Az apáca szerint a módszer tuti: 12 hónap múlva férjhez megy, de legalábbis eljegyzik. Az eredményről sajnos nem számolhatunk be, mert az illető végül mégsem próbálta ki.


A szluzsbás házassági tanácsadás

Másik interjúalanyunk kíváncsiságból próbálta ki a módszert. A helyszín Nagyvárad, az ortodox pópa magánkápolnája; időpont reggel 9 óra. Nagyon sokan vannak, már az udvaron is állnak emberek. Érdekes, hogy a szolgáltatást elsősorban nők veszik igénybe, de persze van, aki a férjét is elcipeli a szertartásra, vagyis a "szluzsbára".

"A nagy, kövér papnak előzőleg mindenki leadta a barátja vagy a férje teljes nevét, illetve a saját nevét, és ő ez alapján megmondta, hogy mi várható a kapcsolatuk terén. Magyarán numerológiát használt" – meséli az egyetemista lány.

Azt is elmondta, a pap neki azt a tanácsot adta, hogy mindig ő hallgasson és nyeljen, mert ő a másodrangú fél ebben a kapcsolatban. Vélhetően a többiek sem jártak sokkal jobban.

Ezután következett tulajdonképpeni szertartás: a pópa kántált, énekelt, lóbálta a füstölőt, miközben a résztvevőknek sűrűn kellett keresztet vetni. A térdeplők között a pap körbejárt, volt, aki a palástjába takarózott, és úgy imádkozott, az pedig megszentelt olajjal keresztet rajzolt a homlokára.

A végén a lelkész egy ikonhoz járult, amelyet sorban mindenkinek meg kellett csókolnia, majd ezt követően pénzadományát egy kosárba tenni. Információink szerint a résztvevők leggyakrabban alkalmanként 100 ezer lejt (mintegy 3,4 dollárt) adományoz – de olyan is akad, aki aranyat nyújt át. A nagyobb értékű adományért szentelt tömjén jár cserébe.


Átok-ellenszerek

Másnap csak azoknak kellett ismét visszatérniük, akik meg akarták tudni, van-e rajtuk rontás – a társaságból csak öten maradtak, köztük kíváncsiskodó emberünk is.Mint elmesélte, ismét le kellett térdepelni, a pópa hozott egy nagy fekete könyvet, s neki egy szentképet kellett csúsztatnia a lapjai közzé. A pap kinyitotta, alaposan megnézte, ki hova tette, majd visszazárta: ezt követően megállapította, kivétel nélkül mind az öten meg vannak átkozva.

Szerencsére a pópa tegnapi tanácsára eleve hoztak magukkal egy kiló lisztet és egy liter olajat. Ezeket a pap megáldotta, úgy, hogy 9 gyertyát állított a lisztbe, majd pszálmot (zsoltárt) kántálva mindegyiket meggyújtotta, és megszentelte.

A házi feladat: minden reggel 9 napon keresztül készíts egy pogácsát szentelt vízből, olajból és lisztből – miközben egy szót sem szólsz senkihez. Miután megetted, gyújts meg egy gyertyát, és a pszálmos könyvből elmondod a megfelelő imádságot. A könyvet persze előzőleg meg kell venni a paptól.

Az egy hónap alatt senkinek sem adhatsz semmit, még egy pohár vizet sem. Az utolsó három nap alatt pedig senkit sem szabad a lakásba beengedni, mert aki akkor megjelenik, az a rosszakaród. Ha elszúrtad, kezdheted elölröl. Közben végig kell járni a szluzsbákra is, hogy a rontást tényleg levegyék – és ez mind pénzbe kerül.


Üzletemberek stratégiai menedzsmentje

"Szatmárnémetiben élő dolog, hogy nagy cégek magyar igazgatói, cégvezetők, vállalkozók rendszeresen járnak az ortodox paphoz miséztetni azért, hogy jól menjenek az üzleti ügyeik, jó üzletet kössenek, vagy ne fogjon rajtuk az átok. Akár jósoltatnak is.

Lehet tudni, hogy a város egyik ortodox templomában szerdán és csütörtökönként ilyen céllal tartanak misét. A résztvevők művelt, intelligens emberek. Volt, aki autóbalesetet szenvedett, és biztos volt benne, hogy egy átok miatt történt – azért ment el paphoz, hogy ezt feloldja" – meséli egy fiatal szatmári vállalkozó.Egy nagybányai magyar lány esete

Évekkel ezelőtt történt vele, ami számára is mindmáig hihetetlen. "Én is átéltem. 18 éves voltam és 45 kiló, és mikor rám jött a roham, olyan erős volt, hogy négy férfi sem tudott lefogni. Vergődtem és csúnyán ordítottam, egy alkalommal határozottan úgy éreztem, hogy az ágy fölött lebegek."

Katolikusként először saját felekezete papjához fordult, aki imádsággal és érte mondott reggeli misékkel, szentelt vízzel próbálta meg feloldani az átkot, de állapota mit sem változott. Beszámolója szerint a katolikus pap azt mondta neki, egyháza elismeri az átok létezését, de más módszerekkel nem élhetnek, csak az imádkozással – az ördögűzésnek is egy az egyetlen elfogadott módja.

Ekkor megkérdezettünk ismerőseinek tanácsára fordult az ortodox paphoz, aki közölte vele: nagyon erős, a húsvéti böjt idején adott átok sújtja. Egy könyvecskét adott, amiből – tudomása szerint – az 1700-as évekből származó szövegeket kellett felolvasnia, elimádkoznia, miközben két gyertyát kellett égetnie, de az egyiket visszafelé.

Nem értette, mi történik pontosan, mert a pópa nem magyarázta el. Mint mondja, nagyon bizarr, értelmetlenek szövegek voltak, úgy sejtette, időnként az ördögöt, a sötét erőket hívta segítségül. Hat hét után meggyógyult.


Csak előjegyzéssel

A vállalkozó közölte: tapasztalat szerint a többség úgy tartja, az átkot jósnők, cigányasszonyok "teszik rá" az emberre. Általában az ortodox papokról azt gondolják, hogy nem átkozhatnak, nem folyamodhatnak fekete mágiához – mégis, kis kérdezősködéssel hamar megtudható, kik azok, aki pénzért mégis vállalják.Elmondása szerint annak idején ő is értesült arról, a Szatmárnémetitől 60 km-re levő melyik faluba kell mennie azért, hogy olyan ortodox papot találjon, aki pénzért rontást is vállal.

Ajánlottak még neki egy Beszterce-Naszód megyei kolostort is, de tudomása szerint nem egy ilyen működik az országban. A beszterceit egyébként annak idején fel is hívta, de végül is nem jutott el oda, mert közölték, hogy három hét múlva tudják csak fogadni, olyan sokan várnak az előjegyzési listán.


Folytatjuk
A cikket Dürer-rajzokkal és -metszetekkel illusztráltuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS