2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tévécsata: dollármilliók a nézőkért

szerk. 2005. augusztus 12. 14:15, utolsó frissítés: 2005. augusztus 11. 16:52

Csillagászati összegekbe kerül a román televíziós csatornáknak egy-egy filmcsomag.

Hatalmas összegeket emészt fel a harc a tévénézőkért – a román televízióadók zöme szerződésben áll a nagy filmforgalmazókkal. A Pro Tv például öt évre szóló, 54 millió dolláros szerződést kötött a Warner Bross-szal, a Román Televízió év elején írt alá egy ugyanilyen időtartamot átfogó, 25 millió dollár értékű megegyezést az NBC Universallal, a B1 adónak pedig a Fox-szal sikerült egyezséget kötnie három évre, 21 millió dollár értékben.


Az összegek tekintélyesnek nevezhetők


a román televíziós piacon, de úgy tűnik, a cél szentesíti az eszközt: e beszerzések stratégiai jelentőségűek a tévétársaságok számára, ha a nézők kegyeit akarják elnyerni.Az említett szerződés például a közszolgálati televízió és az NBC Universal között egy százötven címet átfogó – A és B kategóriás produkciókból álló – filmcsomagot jelent. Ebben különféle műfajú alkotások lelhetők fel, a topon a tévében a jövő évben látható Gladiátor áll, amelyet 450 ezer dollárért vásárolt meg a csatorna; ezt a 300 ezer dollárt érő Szerelmes Shakespeare és az ugyanennyit kóstáló Bridget Jones naplója követi.

Minthogy a hazai piacon nincs összehasonlítási alapjuk, az elemzők arra nem tudnak választ adni, tényleg túl sok pénzt pengetett-e le a filmekért a televízió. Úgy vélik, inkább a


költségek fedezése vethet fel kényes kérdéseket.

Hiszen a kereskedelmi adóktól eltérően, a Román Televízió például óránként csupán nyolc percnyi reklámra jogosult, és film közben nem sugározhat reklámokat.Ugyanakkor a törvény visszafogó előírásai mellett – vélik a szakértők – az RTV egy egész sor komoly hibát követ el a filmek sugárzását illetően.

A Capital cikkírója szerint több mint meglepő például az, hogy az egyik amerikai sikersorozatot, a Desperate wives címűt, nyár közepén tűzték műsorra, ahelyett, hogy ősszel kezdték volna meg a bemutatását. Ráadásul szombat este 8 órától vetítik, ebben az időpontban pedig a célközönség jelentős része nem ül a képernyők előtt.

Kérdés az is, hogy


megtérül-e a sikerfilmekbe fektetett pénzösszeg?

Az Antena1 a Titanic című szuperprodukció első romániai televíziós bemutatásáért 200 ezer dollárt pengetett le: ez a reklámokkal együtt négy órányi műsoridőt fedett le, és minden idők legnagyobb tévéfilmes nézőszámát hozta Romániában. A Titanic második bemutatója is profitot hozott a csatornának.

Nem volt viszont ugyanilyen sikere a Pro Tv által körülbelül ugyanabban az időszakban bemutatott Matrixnak – ez azzal magyarázható, hogy a sci-fi szűkebb nézőközönséget vonz.

Úgy tűnik azonban, a név kötelez: egy egyébként kasszasikert hozott film nem feltétlenül aranybánya a kisebb audienciájú csatornáknak. A tapasztalat azt mutatja, hogy figyelemre méltó közönségszám nélkül futottak sikerfilmek például a B1-en vagy a Prima Tv-n, miközben egy B kategóriás film elfogadható eredményt hozott a Pro Tv-nek.

forrás: Capital

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS