2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2100-ra akár 5 Celsius fokkal lesznek melegebbek az európai városok

szerk. 2005. augusztus 11. 13:02, utolsó frissítés: 12:52

A WWF szerint ’70-es évek óta Madrid átlaghőmérséklete emelkedett a leginkább.
Akár 2,2 Celsius-fokkal is emelkedett az európai nagyvárosok hőmérséklete az 1970-es évek óta, és a globális felmelegedés a jövőben még tikkasztóbb nyarakat eredményezhet – állapította meg a Természetvédelmi Világalap .

A változás, amely meghaladja az ENSZ által a világ egészét tekintve becsült átlagos hőmérséklet-emelkedést, további próbatételek elé állíthatja az egészségügyi ellátó szerveket Európa nagyvárosaiban.

A WWF-jelentés 16 európai nagyvárost vizsgál. Az eredmények szerint Stockholmtól Rómáig a nyári hónapok átlaghőmérséklete 2001-2004 között legkevesebb 1,0 Celsius-fokkal emelkedett az 1970-74-es évekéhez képest, kivéve Dublint, Helsinkit és Koppenhágát.Madrid átlaghőmérséklete emelkedett a legnagyobb mértékben,

itt a napi átlag az összehasonlítás alapját képező két időszakban 2,2 Celsius-fokkal, 23,7 Celsius-fokról 25,9-re emelkedett. London és Luxemburg 2 fokkal, Athén és Lisszabon 1,9-cel lett melegebb.

A WWF szerint a felmelegedést csak részben magyarázzák az egyre növekvő városi népesség keltette "hőszigetek". Sokkal valószínűbb, hogy a jelenség azokra az erőművekben, gépkocsikban, és a gyárakban felhasznált fosszilis tüzelőanyagok égésével felszabaduló gázokra vezethető vissza, amelyek "csapdába ejtik" a meleget – mondja Imogen Zethoven, a szervezet megújuló erőforrások felhasználását népszerűsítő PowerSwitch nevet viselő kampányának vezetője.


A városok borús kilátásoknak néznek elébe

– jegyzi meg Zethoven. "A globális felmelegedés miatt a folyamat folytatódni fog, és kialakulhat egy ördögi kör" – magyarázza.

A klímaberendezések elterjedése például segíthet az egészségügyi panaszok csökkentésében, de növeli az áramfelhasználást, aminek nagy részét fosszilis tüzelőanyagokból nyerik. Csak feltételezni tudjuk, hogy a világ más városainak hőmérséklete is erősen emelkedik – mondja a szakértő.

A szervezet 2001-es becslése szerint az átlaghőmérséklet 0,6 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század folyamán, főként az üvegházhatást okozó gázok – például a szén-dioxid – légkörben való felhalmozódásának eredményeként. 2100-ra további 1,4-5,8 Celsius-fokos melegedés várható, emiatt gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek: sokasodnak az árvizek, aszályok, viharok,

a tengerek szintje egy méterrel is megemelkedhet.

Egyes kutatók túlzónak tartják a globális felmelegedés körüli aggályokat, mondván, hogy mivel sok meteorológiai állomás a városok közelében helyezkedik el, egyszerűen a városok növekedése miatt olvashatnak le magasabb hőmérsékleti értékeket.

Zethoven azonban rámutat, hogy ENSZ-tanulmányok szerint a felmelegedésnek csak az egyik oka a "hősziget"-jelenség, és nincs egyértelmű összefüggés a városok hőmérséklete és a lakosság nagysága között. Így például a WWF-tanulmány szerint a felmelegedést mérő skála felső szélén elhelyezkedő London lélekszáma mindössze 1%-al nőtt a három évtizeddel ezelőttihez képest, míg a (hasonló pozíciót elfoglaló) Madridé megduplázódott.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS