2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rákkeltő rakétarendszert vásárolt Románia?

2005. augusztus 10. 17:26, utolsó frissítés: 17:23

Mindenhol felmerült a gyanú, hogy a légvédelmi eszköz radarja rákot okoz. "A románok el vannak ragadtatva."
23,5 millió euró értékű rakétarendszert vásárolt titokban a Védelmi Minisztérium Hollandiából. A közvetlenül a romániai elnökválasztások második fordulója előtt nyélbe ütött tranzakcióra mindössze egy szűkszavú, 2005. március 9-én kelt, a holland kormány által a parlamentnek címzett levél utal.

Az amerikai gyártmányú HAWK PIP III-as típusú rakétarendszernek, melyből az ország 8 darabot vásárolt, kétes hírneve van: állítólag az azt kezelők körében mindenhol rejtélyes módon megnövekedett a rákos, illetve leukémiás megbetegedések aránya.


A katonák szerinta rakéták radarjának sugárzása nem csak Hollandiában, de Németországban, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Államokban és Görögországban is szedett már áldozatokat – a megbetegedéseket kivizsgáló kormányzati szervek azonban eddig még nem találtak olyan bizonyítékot, mely ezt alátámasztaná.

A holland hadsereg szakszervezete kérdőíveket töltetett ki a rendszerrel dolgozó katonákkal: kiderült, hogy a 126 válaszadó közül 61 személy súlyos egészségi problémákkal küzd. 2001-ig 21 katona hunyt el rákban. Jelenleg 212 holland katona panaszát regisztrálták, közülük 73-an rákban szenvednek, 48-nak más egészségügyi problémája van.Egy berlini ügyvédnél 700 német katona tett panaszt a rendszer radarjának sugárzása miatt – ugyanez az ügyvéd 20 görög és 30 brit katona érdekeit is képvisel. Az egyik, tüdőrákos katona szerint a német védelmi minisztériumhoz mintegy 1436 panasz érkezett – a minisztérium csupán 5 személy esetében ismerte el, hogy valóban a


sugárzás miatt betegedett meg.

A rakéta eladása kapcsán Hollandiában Krista van Weltzen szocialista képviselő, pártjának védelmi és környezetvédelmi szóvivője interpellált. Arra a kérdésre, hogy román kollégái tudnak-e arról, hogy a Hawk rendszerek vitát szültek Hollandiában, Cecilius van der Knapp védelmi államtitkár válasza így hangzott: a román fél természetesen tud a vitáról.

„Nem akarjuk megakadályozni román kollégáinkat abban, hogy megvásárolják a rakétákat, mivel kiváló rendszerek. A románok el vannak ragadtatva és mi meg vagyunk elégedve.” A román védelmi tárca a központi sajtó kérésére sem reagált ez ügyben.

A bevásárlás körül azonban további kételyek is felmerülnek, ugyanis kiderült, hogy a holland légierő által még a ‘60-as években rendszeresített légvédelmi rendszer szavatossága – miután


már háromszor felújították –

jövőre lejár. Krista van Weltzen szerint a megvásárolt rakéták egy része már most is le van járva. Az üzemeltetési költségek pedig várhatóan magasak lesznek, mivel a világon egyre kevesebb helyen vannak hadrendben.

Ráadásul a politikai csillagállás is gyanús: a már 8 éve eladó rakéták iránt ugyanis a román fél épp akkor kezdett el érdeklődni, amikor Hollandiáé volt a soros EU-elnökség. A sajtó tudni véli, hogy titkos egyezség szerint a rendszer megvásárlásáért cserébe a holland fél ígéretet tett a csatlakozási fejezetek lezárásának sürgetésére.

Forrás: Hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS