2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdély-imázs ötletverseny: indulhat az agytröszt

szerk. 2005. augusztus 10. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Néhány napja hirdettük meg új versenyünket, és mivel minden ízében rendhagyó dologról van szó, több olvasói kérdés is felmerült.

Mint ismeretes, az Erdély-imazs ötletverseny Erdély elsősorban magyarországi imázsának áthangolásáról szól. Persze a körülményekről-feltételekről részletes tájékoztatást próbáltunk adni a hivatalos honlapon, az erdelyimazs.transindex.ro-n. Az ott taglaltakon kívül több kérdést is beküldtetek, ezek többnyire összevágnak, ezért megpróbálunk egyszerre válaszolni.

1. Mi legyen a sztereotípiákkal?

A sztereotípiák nagyon fontosak. A fenyves-székelykapús-kürtőskalácsos-öregnénis Erdély-kép is értékes, de nem mellékes az, hogy az milyen színvonallal jelenik meg. Mi azt gondoljuk, Erdélyben több a potenciál, mint amit a fenti sztereotípiahalmaz közvetíteni tud. De nincs ellenünkre a régi motívumok újragondolása, és várjuk a régi, tradicionálisabb Erdély-képhez kapcsolódó munkákat, terveket, ötleteléseket is.Persze fontosak számunkra azok az ötletek is, amelyek újszerűek, továbbgondolják, árnyalják, vagy éppen szembehelyezkednek a klasszikus Erdély-képpel. Ezzel kapcsolatban nem rossz, ha a hangulat miatt meghallgatod a rádióspotjainkat:

>> első
>> második
>> harmadik


2. Mi lesz a sikeres munkákkal a díjazás után?

Az ötleteket kiértékeljük és egy hasznosíthatósági tanulmány formájában azonosítjuk azokat, amelyeket más léptékben is tovább lehetne gondolni. Néhány alapítvánnyal már egyeztettünk arról, hogy egyes ötletek felfuttatására akár zárt pályázatot is hajlandók kiírni. Először persze látni kellene, mit lehet hasznosítani, mi érdemes a továbbgondolásra.


3. Mi a médiapartnerek feladata?

A médiapartnereket a kreatív tagjaiként tartjuk számon. Persze fontos nekünk, hogy reklámozzák, majd beszámoljanak a projektről, de legalább ennyire fontos számunkra, hogy jelezzék, mit csinálunk rosszul, hol lehetne erősíteni. Nem vagyunk sértődősek (csak akkor, ha a testsúlyunk lesz a bírálat tárgya).

Egyébként felkérésünk aktuális, várjuk újabb médiapartnerek bekapcsolódását is!


4. Hogyan tud a zsűri összemérni egy egymondatos szlogent egy fényképpel, plakáttervvel vagy reklám-animációval?

Nem lesz könnyű. Nem nagyon sejthető, milyen típusú munkákkal pályáztok, ezért a paksaméták láttán a zsűri először is azt kell eldöntse, mi lesz a módszere. Ami most is tudható, minden munka saját mezőnyében versenyez elsősorban, és a csúcsokat mérjük össze. A fő szempont az ötletek hasznosíthatósága.

5. Pályázhatnak-e külföldiek is?

Igen!

6. Fel fogja-e használni az ötleteket az RMDSZ is az esetleges kampányaiba?

Ha az ötletadó eladja az RMDSZ-nek, az RMDSZ meg hajlandó megvenni, akkor igen. Egyébként nem, mert az ötlet azé, aki kitalálta, és mi védjük az ötletgazdákat. Ugyanígy, ha intézmények vagy vállalkozások jelentkeznek és ötleteket akarnak vásárolni, mi közvetítői díj nélkül összehozzuk őket az ötletadókkal – ez amúgy egy remek lehetőség a civil szervezetek számára, hogy kicsit profibban foglalkozzanak a PR-jukkal és kreatív PR-elemeket szerezzenek be maguknak.

7. Hogyan dönt a zsűri, ha azonos, vagy nagyon hasonló ötletekről kell döntsön?

Nekünk a legjobbat kell kiválasztani. Ha a legjobb az két nagyon hasonló pályamunka, amire azért nagyon csekély esély van, akkor nem tehetünk mást, két díjat adunk. Addig is: tartsátok az ötleteiteket titokban, mert a fődíj nem csekélység!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS