2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött a Sziget: idén nézőcsúcs kell a nyereséghez

szerk. 2005. augusztus 10. 13:01, utolsó frissítés: 12:53

A fesztivál nulladik napján zárta negyvenéves történetét az Illés. A szervezők az elővételben eladott jegyek alapján bíznak a profitban.

A legendás csapat, Illés Lajos, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Szörényi Örs és Bródy János több tízezer ember előtt kétórás válogatást adott az együttes legfontosabb dalaiból. A nézők pontos száma nehezen becsülhető, mert nagyon sokan már az egyhetes fesztiválra költöztek be.Illésék jó hangulatban és jó formában búcsúztak. A koncert kezdése előtt vetített képeket mutattak az együttes történetéből, valamint a zenekar múlt heti erdélyi útjáról. Ezután felvételről lejátszották a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt még a nemrégiben elhunyt dobos, Pásztory Zoltán közreműködésével.A koncertek előtt elhangzott, hogy Illés Lajos készül Görgey Gáborral közös musicalje, A fiú és a tündér októberi nagyváradi premierjére. Szörényi Levente legfontosabb dolga készülő rockoperája, az Árpád népe, amely a tervek szerint jövőre készül el. Szörényi Szabolcs szögre akasztja a basszusgitárt, de Levente munkáinak ő lesz a zenei vezetője. Bródy János Halász Judittal közös albumának munkálataira koncentrál.


Bíznak a profitban

A Sziget fesztiválon az idén mindenképpen nézőcsúcs szükséges ahhoz, hogy a rendezvény nyereséggel zárjon. A szervezők az elővételben eladott jegyek alapján bíznak a profitban, pedig a mulatozási kedvet leginkább befolyásoló időjárási körülmények nem a legkedvezőbbek.

A multikulturális rendezvényre tavaly mintegy 370 ezren látogattak ki, nyolcezerrel többen, mint amennyien a legsikeresebbnek számító 2001-es rendezvényre. Az idén - a nulladik napon fellépő Illés koncerttel nem számolva - legalább ez eddigi rekord-látogatószám szükséges ahhoz, hogy a Sziget egyáltalán nyereséges legyen.

Gerendai Károly főszervező reményei szerint a minden eddiginél színvonalasabb ez évi programkínálat a rendezvény egy hete alatt akár 400 ezer embert is kicsábíthat, ez pedig már a tavalyi profitnál 30 millió forinttal többet, 80 millió forintot hozna a konyhára. A Hajógyári-sziget befogadóképessége naponta 70 ezer ember, így a fesztiválon egy hétre számítva elvileg 490 ezer a felső határ.

Az elővételben kapható jegyek iránti érdeklődésből ítélve érthető a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. optimizmusa, hiszen külföldön és idehaza is elkapkodták az összes karszalagot. Jellemzően hetijegyeket lehetett előre megvásárolni, összesen 25 ezer darabot. Ez háromezerrel több a tavalyinál. A jegybevételek felfutására szükség van már csak azért is, mert a korábbiakhoz képest

visszaesett a reklámbevételek

és az állami támogatások aránya, így a költségek fedezésében az eladott karszalagoknak az eddiginél nagyobb részarányt kell vállalniuk.Az idén 1,85 milliárd forint a Sziget Fesztivál büdzséje, amiből a tervek szerint 30 százalékot a reklámoknak, 5,5 százalékot az állami, önkormányzati és alapítványi támogatásoknak, 5 százalékát a rendezvényen jelen lévő vendéglátó-iparnak kell fedeznie, a fennmaradó hányadot pedig a jegyeladások bevételeiből kell kigazdálkodni. Tavaly 1,45 milliárd forint volt a Sziget költségvetése.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a rossz idő a legnagyobb kockázati tényező a bevételek alakulását illetően. A koncertek többségét hiába tartják sátrakban, a nagyszínpad előtti tér hiába van műanyaglapokkal kirakva, sokan a sártól tartva mégis távol maradnak a rendezvénytől.

(hírforrás: hvg, mti; fotók: sziget.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS