2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Havi 40-50 ezer euró az új napilap költségvetése

szerk. 2005. augusztus 08. 20:08, utolsó frissítés: 20:04

Stanik István, az új országos napilap kitalálója nem tart az RMDSZ-függéstől. A főszerk személye még nem tisztázott.


Transindex: Mi lesz az új lap neve, és mikorra várható az első lapszám megjelenése?

Stanik István: – A Scripta Kiadó szeptember 17-re tervezi a lap kiadását, de amennyiben nehezebben megy a szervezés, mint gondolnánk, akkor egy héttel kitolódhat. A lap neve Új Magyar Szó, ez jelezni kívánja azt, hogy valami folytonosság azért tetten érhető a megszűnt Romániai Magyar Szó és az új lap között, de ez semmi másra nem korlátozódik, mint egyfajta igény kielégítésének a folytonosságára.Igény?

– Igény van egy Bukarestben szerkesztett lapra, hiszen a Romániában megjelenő magyar lapok egyikének sincs nemhogy képviselete a fővárosban, hanem még tudósítója sem. Amikor Bukarestben a magyar jelenlét egyre erőteljesebb a politikában, gazdaságban, kultúrában, akkor nem történhet meg az, hogy erről a jelenlétről első kézből ne tájékoztasson egy magyar nyelvű médium.

Ez a folytonosság egyik tényezője. A másik pedig az, hogy a megszűnt RMSZ-nek, mint egyetlen országos terjesztésű napilapnak, több száz kárpátokon túli előfizetője, olvasója volt, és reméljük, hogy ezeket az olvasókat meg tudjuk tartani az új lapnak is.

Miben lesz más az új lap?

– A lap teljesen új designnal, grafikai-tipográfiai kivitelezéssel fog megjelenni – egy neves magyarországi laptervező dolgozik jelen pillanatban a lapterven – nagyobb terjedelemben: 16 oldalas főlaptesttel és különböző mellékletekkel.

A különbözőség leginkább abban fog megnyilvánulni, hogy sokkal frissebb lesz a tartalma, az eddigi 3 órás lapzárta helyett esti 8 órás lapzártát tudunk biztosítani, és a lap másnap reggel Erdély minden településén hozzáférhető lesz.


Ki lesz a lap kiadója, és kik lesznek az igazgatótanács tagjai?

– A lap kiadója a Scripta Kiadó, amelyik jövőre 10 éves lesz, és a kiadó igazgatótanácsában öt részvényes van jelen: Ágoston Hugó, Bércesi Tünde, Horváth Andor, Kántor Lajos és Stanik István.


Mi történik azokkal, akik év végéig előfizettek a Romániai Magyar Szóra?

Ezeket az előfizetőket méltánytalanság érné, ha nem kapnák vissza a pénzüket, vagy nem kapnák tovább a lapot. Épp ezért a kiadó igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy a lap indulásától év végéig a Romániai Magyar Szó előfizetőinek ingyen biztosítjuk a lapot.

Persze itt nemcsak méltányossági szempontok, hanem marketing-szempontok is vannak, hiszen szeretnénk az új lapot is megismertetni a régi lap olvasóival, és szeretnénk ha ezeket az olvasókat meg tudnánk tartani.


Mekkora költségvetéssel dolgozik az új lap?

– A lap havi költsége 40-50 ezer euró között mozog, még ezt nem sikerült teljesen véglegesíteni, reméljük, hogy ennek egy részét a lapeladásokból és a reklámfelületek értékesítéséből tudjuk biztosítani.


A lapeladáson és a reklámbevételeken kívül milyen anyagi forrási vannak, lesznek az új lapnak? Az RMSZ és az RMDSZ több mint 3 milliárd lejt lobbizott össze a lap megszűnése előtt – ennek az összegnek egy részét még nem utalták át. Elképzelhető, hogy ezt a pénzt átirányítják az Új Magyar Szó számára?

– Egy napilap több anyagi forrásra támaszkodhat. Elsősorban saját erő a lapértékesítés és a reklámfelületek értékesítése. Ezután következnek azok a pályázati lehetőségek, amelyek minden romániai magyar média számára nyitva vannak. Nyilván ki fogjuk használni ezeket a lehetőségeket, pályázni fogunk, és remélhetőleg itt is sikerül pénzügyi forrásokra szert tenni.

Ezenkívül bízunk abban, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának jótékony hatása abban is meg fog nyilvánulni, hogy esélyegyenlőség teremtődik az állami hirdetések piacán – ez a romániai magyar lapok számára nem volt eddig elérhető – és reméljük, hogy állami hirdetésekhez is hozzá tud jutni az új lap.

Ez minden országban a költségvetésbe bevett összeg, a kormányzati stratégiák és kormányhatározatok megismertetésére és megértetésére. Romániában is elég komoly összegek vannak erre elkülönítve, ebből, úgy gondolom, a romániai magyar sajtónak a lakosság részarányát figyelembe véve 7-8%-ban részesülnie kell. Tudomásom szerint ebbe az irányba már történtek komoly lépések, bízunk abban, hogy ez sikeres lesz.


Korábban elhangzott, hogy az Erdélyi Riport és a Románia Magyar Szó infrastruktúráját is használni fogják részben?

– Az RMSZ infrastruktúrája más tulajdonban van, az számunkra nem elérhető, ellenben a Riport infrastruktúrájában van lefedetlen kapacitás – itt minimálisat kell bővíteni. Viszont Bukarestben létre kell hozni 12-15 munkahelyet, és az ehhez tartozó kommunikációs és informatikai infrastruktúrát. Ez részben már a elkezdődött, sikerült szerezni egy szerkesztőségnek megfelelő helyet Bukarest belvárosában.


Az RMSZ volt vezetőségével történtek egyeztetések a névválasztással kapcsolatban? Nem terelődhet jogi útra a probléma?

– Nem egyeztettünk, mi úgy gondoljuk, azzal, hogy Új Magyar Szót adunk ki, és nem Romániai Magyar Szót, azzal megfelelően megkülönböztetjük a két lapot egymástól. Ha jogi útra terelődik a dolog, állunk elébe, de nem hinném, hogy ennek lesznek jogi vetületei.

Milyen olvasottságra számítanak?

– Szeretnénk újabb olvasói rétegeket bevonni. A lap úgy határozza meg magát, mint országos közéleti és családi napilap. Ez újdonság a romániai magyar lappiacon. Ezáltal olyan rétegeket is meg szeretnénk szólítani, akiket a romániai magyar média eddig elhanyagolt.

Ilyen például a fiatalok – a kolozsvári újságírói egyetem hallgatóival és tanáraival már el is kezdtük egyeztetni, hogy az ott tanuló fiatalok akár naponta előállíthatnának újságoldalt, tehát fiatalok írjanak fiataloknak.

A másik ilyen elhanyagolt társadalmi kategória a nők, a harmadik pedig az idős korúak. A nyugdíjasok, idős korúak nagyszámban fogyasztják a romániai magyar sajtót úgy, hogy a romániai magyar sajtó méltánytalanul keveset foglalkozik a problémáikkal. Ezáltal gondolom, nagyobb olvasottságra tehetünk szert, mintha csak politikai, közéleti témákkal foglalkoznánk.


A lap tudósítói hálózata hogyan fog felépülni?

– Szeretnénk minden magyarlakta vidék központjából főállású tudósítót, csak persze számolni kell azzal, hogy a lap személyi állománya körülbelül 30 fő lesz, és ebbe beletartoznak a tudósítók is.

Ugyanakkor szeretnénk nagyon szoros szerződéses viszonyt kialakítani az ország különböző településein élő újságíró-kollegákkal, akik alkalmanként írnának a lapba, tudósítnák a lapot és szeretnénk, ha ezeknek a száma is elérné legalább a harmincat.


Milyen lesz az új lap viszonya az RMDSZ-hez, mennyire lesz jellemző az, hogy a lap kiszolgálja az RMDSZ-t a napi politikában?

– A Scripta Kiadó magán-részvénytársaság, nem vagyunk olyan viszonyban, hogy kiszolgáljuk az RMDSZ-t. Semmilyen ilyen kényszer nem hat ránk. Az, hogy a lap programja és értékrendje valószínűleg átfedéseket fog mutatni az RMDSZ programjával, értékrendjével, elképzelhető.

Az RMDSZ-re a legutóbbi választásokon 600 ezren szavaztak. Mi nem reménykedünk abban, hogy a lapnak ekkora olvasótábora lesz, viszont abból a 600 ezerből akár egy 30 ezres számot el tudok képzelni.


A Krónika esetében tapasztalható, hogy vannak kiemelt fontosságú témák, topikok (lásd a Communitas Alapítványt), az Új Magyar Szónak vannak már elképzeléseik arról, hogy melyek lesznek a kiemelt témák?

– Még korai lenne a kiemelt témákról beszélni, hiszen még sem a szerkesztőség, sem a szerkesztőség vezetősége nem véglegesítődött. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy lesz lap, milyen terjedelemben és hogyan készül, de még a prioritások hátra vannak.

Nagyon sok munka van még a lap első számának kiadásáig. Nyilván minden lap szeretné tematizálni a közéletet, én azt hiszem, hogy mi azokat a helyzeteket fogjuk tematizálni, ahol valami olyan jelenség vagy esemény mutatkozik, amely gátolja a romániai magyarság fejlődését, szembekerül a romániai magyarság érdekeivel.

Ez megnyilvánulhat közösségi szinten, de akár az egyének szintjén is. Úgy gondolom, a sajtónak fontos feladata az, hogy a kiszolgáltatottak, a gyengék, a kisemmizettek pártjára álljon, megpróbáljon méltányosságot szerezni ezeknek a rétegeknek.


Kik lesznek azok a munkatársak, akik a lap arculatát formálják?

– Az Erdélyi Riport és a Romániai Magyar Szó munkatársaira alapozzuk a szerkesztőséget, de tárgyalásokat folytatunk másokkal is. Az Új Magyar Szó szerkesztősége nyitott minden olyan újságíró számára, aki komolyan veszi a pályát. A csapat 80%-a a Romániai Magyar Szó volt munkatársai és az Erdélyi Riport jelenlegi munkatársai közül fog összeállni, 20%-ban pedig megpróbálunk új erőket is bevonni.


Mi lesz akkor az Erdélyi Riport sorsa?

– Az igazgatótanács úgy döntött, hogy mindent megtesznek, hogy a két lapot párhuzamosan működtessék. Decemberig még biztosított az Erdélyi Riport működési költsége, év végén újra összeül a tanács, és megvizsgálják, hogy pénzügyileg bírják-e a két lap párhuzamos megjelentetését.


Lehet-e tudni, ki lesz a főszerkesztő, illetve kik lesznek a rovatvezetők?

– Jelenleg még folynak a tárgyalások, éppen ezért nem szeretnék neveket mondani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS