2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsugori, alkesz és lusta: hogyan nyaralj zuhogó esőben?

S. Z. 2005. augusztus 08. 16:11, utolsó frissítés: 16:09

Kánikula a betonrengetegben. Mire kimenekülsz a tengerpartra, elered az eső – amíg te szitkozódsz, mi ötleteltünk.
Ha kárörvendő vagy, gondolj a kollégáidra, és derüljön fel a kedved: borús időben való nyaralásnál rosszabb is van – a borús időben való munka. Kis taktikai érzékkel egy fontos projektet is otthagyhatsz a munkatársaknak, és így az üdvözlőlapra felírhatod: "fiúk, az időnk pocsék, de ne örüljetek, találjátok ki, ki fog holnapután a helyi tanácsnál kilincselni?"

Ha hermeneuta vagy, akkor boldog lehetsz: a hotelszobában ücsörögve végre nincs más jobb dolgod, mint kielemezni, hogy miben különböznek a hír-blokkok után következő időjárás-jelentések. Ennek kapcsán írhatsz mondjuk egy kis szösszenetet,


Önreflexív unalom,ez lehetne a címe. Majd ha befejezted, stílszerűen tüntesd el a merevlemezről.

Hogyha ehhez nincs kedved, menj múzeumba: bárhol is nyaralsz, biztos akad valami ilyesmi a környéken. Persze lehet, hogy ott a legérdekesebb kiállítási tárgy a jegyszedő nénike, de ne légy sznob. Inkább barátkozzál össze vele, és hívd meg egy zacskó szotyira.Ha zsugori vagy, vagy egyszerűen csak krónikus anyagi gondokkal küszködsz, ez lehet álmaid vakációja: rögtön nem kell méregdrága napozóágyat bérelni, és a gyerekek sem nyaggatnak fagyi miatt. Esetleg beperelheted az utazási irodát valami kis semmiségért, szép summát követelve kártérítésként. Ha romantikus lélek vagy,


tedd ki a hangfalakat az ablakba,

és menj ki az esőbe táncolni. Erről az idősebbeknek a Singing in the Rain jut eszükbe, a közép-generációnak a Woodstock – te felejtsd el mindezt, és mondjuk skandálj el egy Miatyánkot.

Érzékeny bőrűeknek ez a vakáció kellemesen telhet: leégés ugyanis kizárt, így már csak a gombát kell otthon kikezelni, amely minden idegen zuhanyozó velejárója..

Ha alkesz vagy, költözz be a legolcsóbb kocsmába, és rendelj egy négyzetméter sört. Esetleg egy méter tequilát. Okozz felejthetetlen nyarat magadnak, meg a kocsmárosnak is: próbálják kiinni a lokál teljes pia-készletét. Ha ez sem elég, csináld hardcore, és felejts el fizetni.

Ha mazochista vagy, költözz be a legolcsóbb kocsmába, és igyál langymeleg Cappy nektárt. Közben gondolj arra, hogy mennyi más helyen nyaralhattál volna, ahol – naná! – nem esik az eső. Ha ez sem elég,


okozz magadnak lelkifurdalást,

amiért a kollégákra hagytál mindent, amit nyaralás előtt untál megcsinálni.

Ha lusta vagy, ítéld magad semmittevésre. A büntetést lelkiismeretesen hajtsd végre, esetleg öntsd nyakon kevés hedonizmussal: minden étkezéskor két-három fogást rendelj. Kóstold meg – természetesen kézzel túrj bele –, majd küldd vissza.

Ha folyton ideges vagy, próbáld ki, mennyi ideig bírod kikapcsolt mobillal.

Ha szeretsz álmodozni, vagy egyszerűen csak elszállt vagy, akkor neked a vonatozást (esetleg buszozást) ajánljuk. Az eljárás a következő: veszel egy jegyet, tetszőleges úticéllal. Felülsz a vonatra, felteszed kedvenc albumod, és kinézel az ablakon. Ha megérkezel, és nincs más jobb ötleted, visszafordulsz.

Ami a sátorozókat illeti, az nagy szívás, ha egy hétig esik. Nekik mi sem tudunk kitalálni jobbat, mint hogy pakoljanak össze, és menjenek haza.

Illusztráció: Greg Paprocki

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS