2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerika is vállalja a globális felmelegedés-stopot?

B. A. M. 2005. július 28. 14:40, utolsó frissítés: 14:17

A környezetvédők tiltakoznak: a megállapodás nem szab korlátot a szennyezésnek.
Hat ország megállapodását jelentette be tegnap a Föld felmelegedésének megállításáról Washingtonban George Bush amerikai elnök.

Az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália által jegyzett megállapodás a felmelegedés elleni küzdelem mellett az energia-biztonságban és a környezetbarát, megújuló energiaforrások előmozdításában is együttműködést irányoz elő. A The Australian napilap szerint az aláírást megelőzően öt hónapig tárgyaltak az egyes országok vezetői.


Bár Bush a megállapodásrólnem közölt további részleteket, Jim Connaughton, a Fehér Ház környezetvédelmi tanácsadója elmondta: az egyezmény neve Ázsiai-Csendes-óceáni partnerség a tiszta fejlődésért és az éghajlatért és nem célja kiváltani az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet, amelyet Washington és Canberra a mai napig nem írt alá.

A jegyzőkönyv szerint az aláíró gazdag országok 2012-ig vállalják, hogy az 1990-es szinthez képest 5,2 százalékkal csökkentik az üvegház-hatást növelő gázok kibocsátását.2001. januárjában George Bush hivatalba lépésének egyik első döntése volt: a kiotói jegyzőkönyvet nem terjesztette ratifikálásra az amerikai szenátus elé.

Az elnök lépését azzal magyarázta: az aláírás lassítaná az USA gazdasági növekedését. Nem volt hajlandó álláspontján változtatni az idén július elején tartott skóciai G8-csúcson sem, ahol a legfejlettebb ipari országok és Oroszország vezetői próbáltak rá e kérdésben nyomást gyakorolni.


A tegnap bejelentett megállapodás,

amelyet még novemberben Dél-Ausztráliában egy miniszteri tanácskozáson megtárgyalnak, nem szögez le semmilyen számbeli adatot a gázkibocsátás csökkentésére, és nem irányoz elő semmiféle ellenőrző mechanizmust az illető államokra vonatkozóan.Az egyezményt (ezt közben Vientianéban a Dél-Kelet-Ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN tanácskozásán Robert Zoellick amerikai külügyminiszter is bejelentette) éppen ezért máris

támadják a környezetvédők,

mondván, inkább gazdasági mint ökológiai megegyezésnek tűnik. A The Australian cikkírója szerint Ausztrália kőolaj- és szén exportjának növelése, és Kínával történő, a nukleáris energiához elengedhetetlen uránium-eladásról szóló tárgyalásai érdekében írta alá a megegyezést.

Az ausztrál zöldek felhívják a figyelmet: korántsem véletlenszerű, hogy a megállapodás aláírói között van a világ négy legnagyobbb széntermelő országa, Kína, az Egyesült Államok, India és Ausztrália. Bob Brown, az ausztrál zöldek vezetője egyenesen a „szén paktumának” nevezi a szerződést, mondván, a megegyezés célja, hogy védelmezze a az üvegházhatást igen nagyban elősegítő szénipart.

A WWF szerint az a környezetvédelmi paktum, mely a szennyezés mértékét nem korlátozza, a fegyverropogást megengedő békeszerződéshez hasonlítható.


Forrás: National Geographic, Libération, Le Nouvel Observateur

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS