2020. október 23. péntekGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvíz utáni állapotok Dél-Moldvában

Mihály László 2005. július 28. 12:43, utolsó frissítés: 11:30

Másfél méter iszap a házakban: a Szeret teljesen ellepte Vadu Roscát.

Utcán szikkadó ágyak, kopott szekrények, néhány ázott ruhadarab, egy-két használati tárgy – ennyijük maradt a Vrancea megyei árvízkárosultaknak.

Vadu Roscán az emberek már csak a padlásra vagy a háztetőre menekülhettek a víz elől. Heten azonban így is meghaltak – legtöbben közülük nem bírtak három napig kapaszkodni a fán vagy villanyoszlopon, melyet a három méter magas árban sikerült megragadniuk.

Szinte valamennyi háziállat is az özönvíz áldozatává vált, a tetemekből több ezret gyűjtöttek össze és égettek el az ár levonulása után.

A faluban jelenleg a károk helyreállítása folyik. A magyar belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kontingense közvetlenül a katasztrófa után érkezett a helyszínre – ők a szivattyúzásban, víztisztításban és betegellátásban segítenek.

Több tucat katona élelmiszer- és ruhasegélyeket osztogat, vagy az iszapot hordja ki a házakból. Közülük azonban többen panaszkodnak a helybeliek passzivitására, akik csak a segítségre számítanak, ők maguk nem tennének semmit otthonuk lakhatóvá tételéért.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS