2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Barokk-nap zárta a Régizene Fesztivált

szerk. 2005. július 19. 17:40, utolsó frissítés: 17:21

Öt nap alatt 25 koncertet élvezhetett #b#Csíkszereda#/b#. Jövőre a külföldi együttesekre hajtanak rá.


Nagyszabású, teltházas templomi koncerttel ért véget vasárnap este a 2005-ös csíkszeredai Régizene Fesztivál. A Csíki Kamarazenekar a "barokk napnak" kinevezett zárónap szelleméhez hűen, a budapesti Ménesi Gergely karmesteri pálcája alatt felemelően játszotta Johann Sebastian Bach III. D-dúr szvitjét, Jeremiah Clarke D-dúr szvitjét, majd végül Joseph Haydn monumentális A Megváltó hét utolsó szava a keresztfájánt. A fiatal karmester és az ugyancsak fiatal csíki zenekar egymásra találása emlékezetes produkciót eredményezett.A "barokk nap" során különben a fesztivál zenei eseményei mondhatni a város templomaiba költöztek be: a csiksomlyói kegytemplomban megtartott zárómise előtt délután három hangversenyt is hallhatott a közönség a csíkszeredai Szent Kereszt katolikus barokk templomban.A Szabó Mária vezette Les Plaisir (Kolozsvár) együttes nyitotta a sort gazdag repertoárjával és míves összjátékával, majd a Collegio Stravagante (Bukarest) virtuóz kamaraműsora következett G.J. Werner középkori zeneszerző nagylélegzetű zenei naptár-sorozatából a Nyár triószonáta előadásával.A Mihail Ghiga vezette kis együttes első ízben vett részt a csíkszeredai régizene fesztiválon, s magas szintű teljesítményével jelentősen hozzájárult a pozitív összképhez. Végül a Transylvania Barokk Együttes (Kolozsvár) nyújtott nemes zenei élményt a közönségnek: Majó Zoltán a rá jellemző lendülettel irányította a változatos hangszeres felállásban és összetételben játszó, mindig nyitott és megújuló barokk együttest.Elégedett művészeti vezető

Fesztiválzárás után Majó Zoltán, a rendezvény felkért művészeti vezetője, elkészítve a fesztivál gyorsmérlegét, elmondta: szakmai szempontból is nagysikerű esemény volt, a színvonal jó közepestől fölfelé helyezkedik el, s minden fesztiválnapnak - a kitűzött tematika mellett - megvoltak a maga csúcsai.

Az első fesztivál nap kiemelkedő momentumaként említette Erich Türk csiksomlyói orgonakoncertjét, a másodikon a Flauto Dolce együttesnek volt a legnagyobb sikere, és véleménye szerint telitalálat volt a budapesti Utcaszínház fellépte a szó szerint az utcára kivitt Moliere-féle bohózattal.

A harmadik napot messze Kobzos Kiss Tamás koboz-demonstrációja uralta, a kolozsvári Passamezzo Historikus Együttes színpadi bemutatkozása és táncjátéka mellett. A negyedik napon Erdal Şalikoğlu zenei demonstrációja, illetve a Musica Historica együttes (Budapest) Carmina Burana c. előadása jelentette a csúcsot. A zárónapon annak barokk profilja jelentett nóvumot a régizienei fesztivál történetében.Majó Zoltán külön kitért arra a kiváló és zökkenőmentes együttműködésre, amiben a Hargita megyei Kulturális Központ vezetője és csapata részesítette a művészeket. A kérdésre, hogy elvállalná-e jövőre is a fesztivál művészeti vezetését, úgy fogalmazott: amennyiben meghívják, nagyon szívesen.
Mint elmondta, jövőre a fő cél pedig az lenne, hogy minél több európai együttest vonjanak be a csíki régizene mozgalomba, így máris élénk érdeklődés mutatkozik olasz, spanyol, osztrák, angol együttesek részéről.

Ugyancsak üzenetértékű Mary Collins asszony váratlan látogatása: a neves zenész és régizene és -tánc oktató ígérete, miszerint jövőre maga is benevez a fesztiválra, amelyre mindenek előtt igen hasznos műhelybemutatóval (workshop) érkezne – fejtette ki Majó.


Huszonöt koncert 10 helyszínen

Karda Emese, a Hargita megyei Kulturális Központ igazgatója maga is minőségi előrelépésnek érzi a 2005-ös Régizene Fesztivált, amely 18 zenei együttesben zenélő 140 meghívottat látott vendégül.

Részvételükkel tíz helyszínen zajlott le közel 25 önálló koncertszámba menő zenei fellépés, illetve négy színielőadás; ez utóbbiak nyomán összegyűlt adományokat a művészek az árvízkárok enyhítésére ajánlották fel.
A jövőről szólva Karda Emese megemlítette, hogy már eldőlt a 2006-os rendezvény időpontja, mely előreláthatóan július második hetére esik, s reméli, addig sikerül megoldani a várudvar, illetve az ott megépítendő színpad tetőzetének akut gondját - ami mostanig sok esetben okozott zavart a hangversenyek lebonyolításának biztonságában -, annál is inkább, mivel a csíkszeredai önkormányzat a fesztivál megnyitása előtt nyilvánosan is ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a várudvar biztonságos és állandó fesztiválhelyszínné tételéért.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS