2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szexuális zaklatás a módi a romániai egyetemeken

szerk. 2005. július 06. 18:09, utolsó frissítés: 18:06

Megalázás, tanár-diák szexkapcsolat, részrehajlás: ezek a legsúlyosabb gondok.


A szexuális zaklatás rendszerint hatalmi helyzettel való visszaéléssel párosul – derül ki az oktatási minisztérium által rendelt friss felmérésből. A diákok 17%-nak van tudomása ilyen esetről: az adatok szerint az áldozatok közt nők és férfiak egyaránt találhatók. A tanárok rendszeresen "támadnak":tapogatják, simogatják a lányokat-fiúkat,

nyíltan az aktusra célozgatnak: "– Át akar menni? Emelni kéne a jegyét? Hát vállaljon be kegyed egy kis orális szexet..." – hangoztatta az egyik partiumi orvosi egyetem professzora – idézi a felmérés az egyik diáklányt.

Az egyetemeken rendszeresen megalázzák a homoszexuális beállítottságúkat, a rokkantsággal élőket, általános lenézéssel illetik a fiatal nőket. Számos esetben követik a lányokat, és nem ritka a telefonos zaklatás sem. A hallgatók elmondása alapján arra lehet következtetni, hogy a diákok 11-15%-a rendszeres nemi életet él az oktatókkal.


"Ha nincsenek kapcsolataid,

el is áshatod magad" – összegezve ez a véleménye a tanárok, illetve diákok egyharmadának a kivételezésről. Az osztályzatokat az oktatók rendszerint baráti, rokoni vagy üzlettársi alapon osztogatják – derül ki a felmérésből.

A részrehajlás az egyetemi előmenetelt is nagyban befolyásolja: egy nevesebb tanár felesége, szeretője, unokája, unokatestvére, jóbarátja, párt-kartársai jóval nagyobb eséllyel pályáznak egy-egy felsőoktatási állás betöltésére.

Az egyetemi élet további problémája, hogy a vezetés erősen hajlamos a klikkesedésre, sok esetben átpolitizálják az oktatást, a felsőoktatási állásokra pályázókat nem részesítik egyenlő bánásmódban. A diákok mintegy fele látja úgy, hogy egyeteme erősen elkötelezett valamelyik politikai irányzat mellett.


Az egyetemek nem közlik időben

a diákokkal az oktatással kapcsolatos tudnivalókat. "A hallgatók többsége nem tudja, munkájukat milyen szempontok szerint értékelik és melyek a tudományos kutatómunka elvei.

Viszont sikeresen alkalmazkodnak a környezethez és a szokásokhoz, egyesek csaláshoz, csúszópénzhez folyamodnak; mindezzel együtt ők a leginkább elégedetlenek a romániai felsőoktatás színvonalával" – hangzik a felmérés egyik következtetéseA tanárkollégák mintegy fele ismerte be, hogy ismer olyan esetet, mikor az oktató agresszív hangnemben tárgyalt a diákokkal. A diákok mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy a tanárok sokszor "nem egyetemi szellemiséghez illő" öltözékben vagy


ittasan érkeztek órát tartani.

A plagizálás is komoly gond: a megkérdezett oktatók 62%-a említett legalább egy olyan esetet, melyben kiderült, hogy a diák egy dolgozatban a forrás megjelölése nélkül emelt át teljes bekezdéseket már megjelent művekből.

A diákok 57%-a állítja, hogy az egyetemisták rendszeresen összeollózzák dolgozataikat, továbbá 51% állítja, hogy a tanárok köteteiben, egyetemi jegyzeteiben fedezte fel plagizálás nyomait. Ami a vizsgákon történő csalást illeti, 67%-uk vallotta be, hogy legalább egy megmérettetésen puskázott.


Hogy a másolgatás

a tanárkollégák körében is gyakori, megerősíti az adat, miszerint az egyetemen tanítók 44%-nak van tudomása arról, hogy oktatók követtek el plágiumot. Miroiu professzor szerint feltűnő, hogy fontossági sorrendbe állítva csak a nyolcadik legkomolyabb problémaként említik a szerzői jogokkal való visszaélést az egyetemi tanárok.

Az oktatók többsége amúgy arra panaszkodik, hogy az egyetemi felettesek számos esetben olyan titkárnői-adminisztratív feladatokat bíznak rájuk, mely egyértelműen nem az ő munkaköri leírásukban szerepel.

A felmérés legfőbb tanulsága, hogy az oktatók nem igazán részesei az egyetemi életnek – többségük megtartja az óráit és azonnal távozik.

A felsorolt esetek ellenére a felmérés végkövetkeztetése az, hogy a romániai felsőfokú oktatás nincs válságban, csak "tehetetlenség és a kritikai szellem hiánya" jellemzi.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS