2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikor füvezhetünk legálisan meleg havereink esküvőjén?

szerk. 2005. július 04. 17:42, utolsó frissítés: 16:57

#b#Eckstein-Kovács Péter#/b# nem biztat látványos előrelépésekkel.
Az Európai Drog- és Drogszenvedély Monitoring Központ (EMCDDA) jelentése szerint Nyugat-Európa minden tizedik felnőtt lakója rendszeresen fogyaszt marihuánát. Ez az arány néhány országban – Hollandiában, Franciaországban – akár huszonöt százalékos is lehet.


A kábítószerrel háromféle módon

próbálják felvenni a világon a harcot. Van, ahol a zéró tolerancia elvét hirdetik, ide tartozik jelenleg Románia vagy az USA. (A már idézett ENSZ drog-világjelentés szerint egyébként az Egyesült Államokban a fiatalok körülbelül ugyanakkora hányada kerül kapcsolatba a tiltott drogokkal, mint az e téren régóta liberálisnak mondható Hollandiában.)Akadnak országok, ahol a könnyű drogok fogyasztását engedélyezik, akár kimondva (Hollandia, és Svájc), akár kimondatlanul (Csehország, India). És végül vannak országok, ahol orvosi célra engedélyezett a marihuána használata, így például Kanadában vagy a skandináv államokban. (A drogfogyasztás és a büntetőjog kapcsolatáról az EU-tagállamokban átfogó információk ebben a táblázatban.) Nagyjából ugyanez a helyzet


a homoszexuális párok házasságkötésével is,

az USA néhány államában, vagy rövid ideje már Kanadában is frigyre léphetnek egyneműek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2002 februárjában homoszexuális pároknak megtiltotta gyermekek örökbefogadását. A strasbourgi döntés azonban nem köti a tagállamokat.

Az európai trend: a liberalizálás, akár házasság, akár bejegyzett kapcsolat formájában. Hollandia négy éve, Belgium közel két éve engedélyezi meleg pároknak a házasságkötést, a hollandok még az örökbefogadást is.

Spanyolország nemrég szintén legalizálta az egyneműek házasságát, ugyanakkor a tartományok önállóan határozhatják meg ezzel kapcsolatos politikájukat. Németországban és Skandinávia több országában évek óta biztosítják a házassággal egyenértékű regisztrált meleg élettársi kapcsolatot, de ezek a párok nem fogadhatnak örökbe gyereket, és nem adózhatnak közösen. Na, és mi, vajon

mikor szívhatunk legálisan marihuánát meleg barátaink esküvőin?

A kérdésre a Szenátus Jogi, fegyelmi és mentelmi jogi bizottságának elnöke, Eckstein-Kovács Péter válaszolt. Mint mondja, sikerült enyhíteni a kábítószer-birtoklásért és -fogyasztásért járó büntetéseket, de Monica Macovei igazságügyi miniszter egy évvel eltolta a vonatkozó törvény életbe léptetését.


"Egy Spanyolországból hazafele tartó kolozsvári lakost a határon elkaptak némi marihuánával: tíz év börtönre ítélték. Tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaphat az, aki könnyűdrogot visz ki, vagy hoz be az országba. Volt olyan németországi kliensem, aki egy ecstasy tablettáért 5-25 évnyi börtönt kockáztatott, miközben Németországban a büntetés csupán az lett volna, hogy részt kellett volna vennie néhány órányi, a drogfogyasztás káros hatásairól szóló szemináriumon." Eckstein elmondása szerint


a bírói gyakorlat viszont az,

hogy akiknél marihuánát találnak, de ők maguk nem fogyasztottak, vagy fogyasztanak ugyan, de csak saját használatra szánt mennyiséget találnak náluk, megússzák egy felfüggesztettel. Viszont, ha a fogyasztás csoportban történik, és ott valaki másnak is ad a fűből, nem úszhatja meg börtön nélkül. A cél jelenleg az, hogy magukat a büntetéseket enyhítsék: "nem hiszem, hogy a legalizálásról rövidtávon reális lenne beszélni."

A szenátor úgy nyilatkozott, a homoszexuális kapcsolatokat illetően pedig már az is nagy előrelépés volt, hogy ezek nem ütköznek törvénybe. "Nem tudok arról, hogy valamelyik kollégám törvénytervezetet készítene a melegházasságok legalizálására."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS