2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még mindig többet keresnek a férfiak a nőknél

szerk. 2005. július 01. 15:27, utolsó frissítés: 15:25

Ankara külvárosaiban szinte minden nő a családon belüli erőszak áldozata.


A nők jogai legyenek a legfontosabb napirendi pontok között a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokon – ezt szeretné elérni az Európai Parlament szakbizottsága.

A holland Emine Bozkurt szocialista euroképviselő által készített jelentés megállapítja, hogy Törökországnak a gyakorlatba is át kellene ültetnie a törvényhozási szinten már átvett uniós alapnormákat,amelyek a nők jogait védik.

A képviselők szerint a nők helyzetének javításához szükséges demokratikus változáshoz elengedhetetlen a civil szervezetek, a politikusok, a vallási szervezetek és a média szerepvállalása. A jelentés kitér a nők egészségügyi és jogi védelmének kérdésére, és arra is, hogy helyi civil szervezetek felmérései szerint Ankara külvárosaiban csaknem minden nő volt már családon belüli erőszak áldozata.A nők jelenleg a férfiaknál kedvezőtlenebb helyzetben vannak az oktatás, a munkavállalás területén és a politikai életben is. A török nőknek jelenleg csak 27 százaléka foglalkoztatott, a parlamenti képviselőknek négy, a helyi önkormányzati képviselőknek pedig egy százaléka nő.A diszkrimináció kevésbé feltűnő

formái egész Európára jellemzők: a női munkavállalókat sújtó szemlélet megváltoztatása érdekében nemzeti és közösségi szintű intézkedéseket sürget a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság az Angelika Niebler német néppárti képviselő által jegyzett jelentésben.

Az Eurostat felmérése szerint a férfiak fizetése az unió egészének átlagában még mindig 16 százalékkal magasabb a nők kereseténél, a különbség pedig nem csökkent érdemben az elmúlt években. (A bővítés nem változtatott az uniós átlagon.)

Magyarországon az 1999-es, 21 százalékos adat 2003-ra egyébként 14 százalékra csökkent. Máltán a férfiak csupán 4, Portugáliában 9, például Szlovákiában és Németországban viszont 23, Észtországban 24 százalékkal


keresnek többet a nőknél.

A Bizottság most egy egységes, egyszerűsített szabályozásba foglalná össze az eddigi hét, munkahelyi esélyegyenlőséggel foglakozó uniós irányelvet. Az új jogszabályba beleépítenék az elmúlt mintegy húsz év módosításait és az Európai Bíróság fontosabb döntéseit is.

A parlamenti szakbizottság alapvetően egyetért az új irányelv céljaival, a képviselők azonban úgy vélték, hogy a diszkrimináció a fejekben kezdődik, ezért nemzeti és európai szintű figyelemfelkeltő kampányt indítanának a munkahelyeken alkalmazott szemlélet megváltoztatása érdekében. A szakbizottság kötelezné a munkaadói és munkavállalói szervezeteket is, hogy vegyenek részt a diszkrimináció elleni harcban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS