2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érettségi: cd-n, zárt borítékban érkeznek a tételek

Szin Péter 2005. június 24. 16:16, utolsó frissítés: 15:56

Kizárt a magyarországihoz hasonló vizsgabotrány – tilos a bizottságokat a diák pénzén ebédeltetni.


Mintegy 180 ezer végzős diák számára az érettségi a román nyelv és irodalom szóbelivel hétfő reggel kezdődik. A Transindex Murvai László tanügyminisztériumi igazgatót arról kérdezte, a hazai rendszer hogyan kerüli el, hogy a magyarországihoz hasonló botrány ne történhessen meg.

Valószínűleg százmillió forintos többletkiadást okozott, hogy kiszivárgás miatt meg kellett ismételni a matematika és a történelem-érettségit Magyarországon. Az oktatási minisztérium – sajtóinformációk szerint óvatos – becslése szerinta vizsgázók 30%-a előre ismerte a tételeket.

– Magyarországon kétszintű érettségit szerveztek, elkövetve azt a gondatlanságot, hogy ne mondjam, hibát, hogy a tesztlapokat jóval hamarabb kinyomtatták, így bőven megvolt lehetőség a csalásra. Az ottani és a romániai érettségi rendszert igazából nem lehet összevetni – mondja Murvai.


Nálunk nincs kétszintű vizsga.

Az írásbeli tételeket a minisztérium mellett működő érettségi bizottság cd-n juttatja el a tanfelügyelőségekre, onnan zárt borítékokban kerül tovább a vizsgaközpontokba.

Ugyan elvileg minden titok kiderülhet, de ez esetben kicsi a valószínűsége ennek – tájékoztatott Murvai, aki szerint azért sincs szükség arra, hogy a tételsorokat korábban nyomtassák ki, mert Romániában még nem teljesen tesztrendszerű a vizsga. – A tételek komplexebbek ugyan, mint korábban, ugyanis képességeket igyekszünk felmérni – magyarázta Murvai, aki 1990 óta felel a magyar oktatásért a minisztériumban. A tárca


idéntől radikálisan meg akarja szüntetni

azt a korábbi gyakorlatot, hogy az iskolák a diákoktól külön pénzalapot gyűjtöttek a vizsgabizottságok ellátására és megajándékozására. Az átmenő jegy érdekében a szülők rendszerint többfogásos ebédeket szervíroztak a bizottságoknak.

"Hogyha ilyen eset még előfordul, rögtön a legdrasztikusabb megoldáshoz folyamodunk, azaz leváltjuk azokat, akik vétkesnek bizonyultak, és megvonjuk az érintett iskola vizsgaszervezési jogát" – így hangzik Mircea Micla tárcavezető körleveles fenyegetése. Ha a tanfelügyelők, iskolaigazgatók elnézik az efféle gyűjtést, akkor ők is "tettestársaknak tekintendők" – közölte a miniszter.

A nyolcadikosok záró- (képesség) vizsgáján viszont az ellenkező véglet következett be: a dolgozatokat javító tanárok a 10-12 órányira elhúzódó munka közben


még ásványvizet vagy kávét sem kaptak.

– Pedig ezt a minimumot biztosítani lehetne – mondja Murvai, aki különben egyetért azzal, hogy "protokollcélokra" a diákoktól ne gyűjtsön senki pénzt. – A víz és a kávé árát szülőbizottsági pénzekből vagy céges támogatásokból lehetne fedezni – magyarázza a minisztériumi igazgató.


Az érettségi eredményét

országszerte mindössze 12 állami és magánegyetem nem fogadja el felvételi jegyként – például a bukaresti közigazgatási főiskola és az orvosi egyetemek, karok egy része. 16 egyetemre, főiskolára viszont be lehet kerülni csak az érettségi és a középiskolai tanévek átlaga alapján.

Az érettségi átlag a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen sem számít bele a felvételi jegybe. A diákoknak írásbelik mellett például beszédkészségből (a csíkszeredai kar román-angol szakán) és képességvizsgán kell vizsgázniuk (a kolozsvári kar média szakán). A marosvásárhelyi kar pedagógia szakán személyiséginterjún is részt kell venni az írásbeli vizsga mellett.A legtöbb felsőoktatási intézménybe az érettségi jegy mellett írásbelivel, teszttel, gyakorlati próbával vagy felvételi beszélgetéssel lehet bejutni. A legbonyolultabb rendszerű felvételit a Bukaresti Egyetem szervezi: itt nyolcféle módszer szerint lehet vizsgázni.

Idéntől például a Babes-Bolyai Tudományegyetem filológia karán, a magyar szakon sincs felvételi: egyharmad-egyharmadrészt a középiskolás román és magyar tantárgyak évvégi átlagai, egyharmadrészt az érettségi jegy számít a felvételi eredménybe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS