2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aranyfogú Dj és heavy metálos csellisták Vásárhelyen

S. Z. 2005. június 23. 18:25, utolsó frissítés: 17:50

Idén Goldie, Apocalyptica, Dj Rush és Freestylers a Félsziget sztárjai.

Az idei Félszigeten fellépő együttesek listáját böngészve egyértelmű: idén a METALHEADZ NIGHT feat. GOLDIE, DJ LEE, MC RAGE (UK) az egyik fő attrakció. Zenebolond hírszerkesztőnk szája fülig ér, ahogy felmerül Goldie neve – spontán csípőriszálását látva már biztosak vagyunk benne, hogy az aranyfogú Dj tud valamit.

Az intézetben nevelkedett Goldie (Clifford Price) a ’80-as években még sikeres graffitisként és breakdancerként futott. A legenda szerint két barátnője, Kemi és Jayne cipelik el a legendás Rage klubba ‘91-ben, ahol Fabio és Grooverider az akkor még futurisztikusnak tűnő hardcore-ral és jungle-lel kísérleteznek.

A Metalheadz márkanév alatt született meg Goldie ’93-as klasszikusa, a Terminator, ami a jungle műfajban áttörésnek számít. Olyan jelzőket aggattak a „fémesen röfögő” számra, mint „darccore himusz”, vagy Anglia új „nagyvárosi blues”-a. Azóta több mint 60 kislemezével a Metalheadz a drum’n’bass és az elektronikus zene khm... mondjuk egy sarkalatos pontja. De mondhatnánk bármi mást is.A másik, Vásárhelyen fellépő nagyágyú az Apocalyptica. Ők egy finn csellista-banda, akik rocksztárok akartak lenni: a klasszikus zenén edződött csellósok heavy metal-presztációja állítólag hátborzongatóan jó. Más kritikusok „gótikus fantáziaként” írják le a négy csellistát munka közben.Tudni kell még róluk, hogy Metallica-feldolgozásokkal kezdték – azóta már Metallica-előzenekar is voltak, és persze a repertoár is bővült Slayer, Sepultura, Pantera, Faith No More feldolgozásokkal. Közben a saját stílus is megszületett, így az utóbbi albumok feldolgozások helyett már inkább saját szerzeményeket tartalmaznak.

A chicagói DJ RUSH (Kne'deep / USA) népszerű figura: hatalmas mennyiségű kiadott anyagáról és élő keveréseiről híres – legismertebb track-jei (Freaks On Hubbard, Little Bitty Boy és Sweet Muzik) a „kopogós” chicagói house és kemény berlini technó keverékei.

Zenéje könnyen felismerhető, folyamatosan hallgatható és vokál részekkel fűszerezett. A szinte őrületes, akrobatikus dob futamokat egyedi vakmerőséggel és fantasztikus produkciós technikákkal párosítja. Vagyis izgi.

A Freestylers csávók eddig írtak vagy ötven dalt, abból eladtak kábé félmilliót, és többek közt Lenny Kravitz-koncerten is melegítettek már. Állítólag egyikük lepicsázta a Take That-sztár Robbie Williamset, amikor összefutottak. Máskor Matt részegen Kate Moss-t próbálta fűzni, szentül meg lévén győződve róla, hogy osztálytársak voltak.

Nevük úgy lett, hogy Freestyle volt a legelső együttes neve, amelytől hangmintát vettek át. Egyedülálló brit főzet zenéjük: van benne minden dancehalltól reggae-ig, electrótól soulig és breakbeattől drum and bassig. És valószínűleg nem csinálják rosszul: a hip-hoposok, raverek és reggae-rajongók is meg szokták nézni koncertjeiket.

A magyarországi és romániai zenei felhozatalból fölösleges lenne, hogy mondjuk a Holografot, a Kispál és a Borzot vagy Charliet mutassuk, be, így következzen néhány kevésbé ismert név.A februárban alakult Pop Art Market zenekart nem más, mint Prieger Szabolcs, az Anima Sound System alapító tagja hozta életre. Íme az erősen píár-ízű önmeghatározásuk: „(Prieger) rövid 12 éves kitérő után új társakkal, vadonatúj zenekarral, de a zenében a tradicionális fontosságú stílusjegyekkel próbálja folytatni azt az utat, amit a többiek elhagytak.

Elektronikus tánczene lesz ez hip-hoppal, bécsi downtempóval, drumandbass-el, etnóval, funkkal és sok más egyéb összetevővel.” Hogy mindez mit jelent, majd meglátjuk.

Az idei Eurovision fesztiválon harmadik helyen végzett Sistem zenei műfajaként egyszerűen a ritmikus zajokat lehetne megjelölni: az öt fiú ugyanis kivétel nélkül mind dobos. A Sistem-show rendszerint tűz és víz bevetésével áll össze, de a természeti elemeken kívül a zenészek mindent felhasználnak, ami ütésre rezonál: zacskókat, kávéscsészéket, elemlámpákat, kosárlabdákat, vedreket és filmtekercseket.

A dalokat profi zeneszerzők írják, a ritmika viszont az együttes érdeme – a kötelező speciális effektusokat is a zenekar találja ki a próbákon. A cél: egy komplex, látványelemekre és színpadi mozgásra is épülő dobos buli.

A Sajnos Batárt kíváncsian várjuk: ők egy kb. tíz esztendeje alakult underground zenekar, akikről tudni lehet, hogy szaxival fejelik meg nyers és progresszív rockzenéjüket. A lemezkiadást nem sietik el, az biztos: első lemezük, a Rohanás, rohadás csak 2001-ben látott napvilágot, szerzői kiadásban. Honlapjukon pedig mi más, körülbelül fél kiló hús látható.

A Téglagyári Megálló a marosvásárhelyi AUTÓSTOP MS együttes romjaiból született. Fellépéseik átmenetet jelentenek a házibuli és a profi koncert között: a tagok pizsamában zenélnek. Eleinte ez nagyon furcsa volt sokaknak, de aztán megértették az üzenetet: ez az öltözék összeköthet az alvással. Első kazettájuk 1996-ban látott napvilágot Zötyög a taliga címmel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS