2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Regény füleinknek: letölthető irodalom

Botházi Mária 2005. június 23. 17:14, utolsó frissítés: 16:33

Hogy érzi magát Raszkolnyikov, miközben hagymát pirítunk? Nem mindegy, ki mondja el.


Hangoskönyv. A szó ma már nemcsak a vakokról és gyengénlátókról szóló szöveg-összefüggésekben kap különös hangsúlyt. Itt most az a bekezdés következhetne, amely a száguldó világ, a felgyorsult életritmus és az olvasás visszaesése közt vonna párhuzamot. (Hadd ugorgyuk ezt most át, és maradjunk annyiban: valóban gyors lett a világ, de van például benne MP3.)


Elég csupán a fülünket hegyeznünkés többórányi irodalommal mellényzsebünkben, kedvenc színművészeinkkel vehetjük sorra a magyar- és világirodalom klasszikusait, és kevésbé klasszikusait. Mindezt akár autóban, vonaton ülve, főzés vagy takarítás közben.Képzeljük el: mialatt üvegesre pirítjuk a hagymát, és felkarikázzuk a paprikás kolbászt, már túl is vagyunk Raszkolnyikov lelkének első néhány rezdülésén a Bűn és bűnhődésből. Ma már arra is lehetőségünk nyílik, hogy


kortárs szerzőket hallgassunk

amint regényeiket felolvassák. Bár erre még igen kevés a példa magyar nyelvterületen: nemrég Esterházy Péter Egy nő című kisregénye és Kertész Imre válogatott próza-részleteit és esszéit tartalmazó “kötete” jelent meg hangoskönyv formában.

Amerikában viszont ez ma már bevett gyakorlat: több író is elragadtatással nyilatkozott e felolvasásról, mondván, a regény (elbeszélés, vers) újabb és újabb horizontjai nyíltak meg számukra általa, ugyanakkor a mű erősebb vagy gyengébb láncszemei is hangsúlyosabban nyomon követhetőkké váltak. Stephen King például több regényét is elmondta így már, köztük olyat is, amely felvételen tizenhat óránál is hosszabb.


Ebben a kontextusban merül fel
a szerző hangjának többlet-értéke is:


rádiók-televíziók aranyszalagtárai féltve őrzik huszadik századi írók hangját, egy-egy ritkább felvétel felbecsülhetetlen értékű. Bár a hang megőrzése ma már nem kunszt, azért vélhetőleg a Kertész Imre felolvasta Sorstalanság ötven év múlva a családi könyvtárak büszkén mutogatandó tartozéka lenne.

(Bevallom, magam is szívesen beszerezném például a Szilágyi István által elmondott Kő hull apadó kútba című hangoskönyvet, de ugyanígy lennék a legtöbb általam kedvelt honi magyar szerzővel.)


Persze, nem mindegy, hogy az illető hang
hogyan mondja el nekünk.


A rossz interpretáció sokat csorbíthat az alkotás értékén. Kipróbáltuk a feelinget a Magyar Elektonikus Könyvtár honlapjáról ingyenesen letölthető hangoskönyvekkel. Rejtő Jenő A láthatatlan légióját például egy középkorú, érces női hang mondja el lassan, meseszerűen és olyan monotóniával, hogy néhány másodperc után az ember úgy érzi: ennél már a BUX-index változók egy évre visszamenő elemzésének meghallgatása is több humort és kalandot hoz.

A MEK honlapon egyébként összesen ötvennégy hangoskönyv lelhető fel, és kevés köztük közérdeklődésre számot tartó. A legtöbb magyar nyelvű hangoskönyvért fizetnünk kell, illetve magyarországi könyvtárakból kölcsönözhetők ki. (Minderről bővebb információk itt.)


Erdélyi olvasóknak

erre nem sok az esélyük, nekik talán az internet maradhat, és az idegen nyelvű “hallgatás”. Meglehetősen széles az angol nyelven hallgatható, ingyenesen hozzáférhető kötetek skálája az audiobooksforfree honlapon; aki például franciául hallgatna, már szűkebb kínálattal találkozik.


Amerikai oktatók

lelkesen számolnak be arról, hogy mennyire hatékony a hangoskönyvekkel történő oktatás például az általános iskolákban, azokhoz a gyerekekhez is eljut így az irodalom, akik nem szeretnek olvasni. Az Egyesült Államokban nagyon sokan élnek a hallgatva olvasás lehetőségével, kétmillió dollárt hoz évente a befektetőknek az ágazat.

Alig több mint egy hete a New York Public Library hétszáz, MP3-ra vagy számítógépre tölthető, CD-re másolható hanganyagot tett kölcsönözhetővé a klasszikus regényektől az aktuális bestsellerekig. A hangoskönyvek közül egy alkalommal tizet tölthet le a hallgatóvá váló olvasó. A szolgáltatás csupán a könyvtár tagjai számára ingyenes, a hangoskönyvek az intézmény weboldaláról tölthetőek le.

Hogy az olvasott betűk előidézte könyvélményt helyettesíthetik-e az elhangzó szavak? Jorge Luis Borges Bábeli könyvtárában biztos e témáról is fellelhető néhány kötet hangoskönyv.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS