2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szorongásos reklámok – mert jobb ez így

szerk. 2005. június 23. 11:09, utolsó frissítés: 2005. június 22. 17:43

Szerencsétlenek vagytok, de nyugi, fölösleges a félelem és a reszketés, megjöttünk!


A mechanizmus lényege:

1. szorongáskeltés 2. feloldás. Mert mindenki fél, aki nem, az is fél, csak éppen nem tud róla. Ha nem tud róla, egy lépésre van attól, hogy megtudja. Van, akit az esetleges korpák miatt elmaradó esetleges randi rémképe nem hagy aludni, mások a budiból előmászó óriásbaktériumoktól rettegnek, vagy éppen saját undorító testszaguk miatti félelmük zsibbasztja le őket.


HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
haj-horror


Valójában bármitől lehet félni, attól is, hogy nem lesz többet sem korpád, sem testszagod. Alapvetően attól rettegünk, hogy a dolgok olyan lehangolóak maradnak, amilyenek most.


És még valami:

a karitatív reklámok szubtilis üzenete arra a hipotézisre épül, hogy szinte mindenki retteg attól, hogy nem fogják szeretni, mert nem eléggé szeretetreméltó. Mit tehetsz? Kompenzálj!

Ennek a pozitív megfogalmazása, hogy a reklámozott termék csodát művel a használóval – de legalábbis minden problémáját megoldja, mert vannak (!) problémái. Ha valaki azt hinné, hogy neki nincsenek, akkor jobb ha figyel:


reklám következik.
A szeresd felebarátodat, mert az is a mi termékünket használja, és ezért már nem hullatja rád a korpáit típusú reklámokból könnyen kihámozható, hogy a szeretet és a jóság eszközfüggő.Nem az teszi jóvá az életed, ahogyan élsz vagy amit teszel, hanem minden extra, amit hozzá termelsz. Nem az a lényeg, hogy te több és jobb akarj lenni, hanem hogy többet és jobbat akarj, és azt is készségesen elmondják, hogy mit kell akarnod ahhoz, hogy jobb legyen neked.A szeretethiánytól való rettegés

Az első dolog, amit a reklámokból megtanulunk, hogy a szeretetnek, legyen az önszeretet vagy a másik iránti szeretet, vannak hordozói, ami bizonyos termékek és szolgáltatások használatát, ajándékozását jelenti. Aztán elég kitartó tévénézés után azt tanuljuk meg, hogy a szeretet mindig nagyon látványosan, aláfestő zenékre, drámai de mindenképpen teátrális helyzetekben, feszültségoldóként nyilvánul meg.

A szeretet-viszony nem halk, magától értetődő, képmutatásmentesen szerény, tapintatos, hanem látványos, hatalmas intenzitásgörbékkel. Ezért egyes emberek attól rettegnek, hogy nem lesz televízióba illő látványos szeretetélményük, mert a szeretetet már teljes egészében kizárólag ezekkel a klisékkel azonosítják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS