2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tusványos: a Ghymes ott lesz, Markó nem biztos

B. A. M. 2005. június 20. 16:34, utolsó frissítés: 16:04

Egyelőre nem tudni, ki lesz idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sztárvendége a záróbulin.
Valamelyest még a szervezők számára is meglepetés, ki tartja majd az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárókoncertjét. A rendezők mai, kolozsvári sajtótájékoztatóján csak annyit sikerült megtudni: megakoncert várható, a meghívott pedig egy balkáni vagy brit csapat lesz. Várhatóan a titok még e héten kiderül, és az együttes neve megjelenik a tábor honlapján, a tusvanyos.ro-n.


A rendezők reményei szerint

most is a párbeszéd, a kommunikáció, a viták és a szórakozás helyszíne lesz Tusnádfürdő július 17-24. között. A szabadegyetem idén Összetartozunk?! Az Európai Unió kihívása és lehetősége-témakör köré szerveződik.

A délelőtti és délutáni főelőadásokon különös hangsúlyt kap az Európán eluralkodott 'nem'-hangulat és a magyarországi 'nem', emellett górcső alá veszik a romániai „igen”-koalíció kormányzati teljesítményét, a regionális fejlesztés és az autonómia kérdéseit.

Előadás szól majd a honi oktatáspolitikáról a bolognai folyamat tükrében, szó lesz a romániai szólásszabadság lehetőségeiről és korlátairól, de a gazdasági előadások sem hiányoznak a programból.


Az idei tábor meghívottainak száma

mintegy kétszáz főre tehető, köztük a hazai és magyarországi politikai-közéleti elit képviselői; jobbára olyan személyiségek, akik a tábor megszokott szereplői közé tartoznak.

A listán szerepel Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, Emil Constantinescu volt román államelnök, Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Gyurovszky László szlovák regionális fejlesztési miniszter, Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, Gál Kinga EP-képviselő neve is.

A szervezők a meghívottak zömétől még nem kaptak biztos választ. Ilyés Szabolcs, a tábor szervezésében részt vállaló ErGo egyesület ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: Markó Béla RMDSZ-elnök részéről például, az előző évekhez hasonlóan, várhatóan az utolsó percben kapnak visszajelzést a meghívásra. A hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke idén is ellátogat Tusványosra. Mindezek mellett természetesen


koncertek, bulik, Dj-partik, sportesemények, filmvetítés, irodalom és színház

várja a táborlakókat. Idén újdonság, hogy párhuzamosan két helyszínen zajlik az esti élet: a Csűrben a hagyományos Tusványos-bulik, szabadtéren pedig felváltva táncház (Palló, Fabatka, Szászcsávási Cigányzenekar) és DJ Partik (Palotai, Base-X, Moe) lesznek.Az idei koncertpaletta több zenei ízlés fele nyit: július 17-én, vasárnap a Role, hétfőn a Hot Jazz Band, a Bíró Szilárd Jazz Group koncertezik. Kedden a Vita de Vie előtt a Médiabefutó országos tehetségkutatón felfedezett BF-BF és Vizi Imre lép fel.

Szerdán az Amorf Ördögök, csütörtökön a Ghymes és a Szászcsávási Cigányzenekar, pénteken pedig a Kormorán és a Transylmania muzsikál majd.

Az irodalmat az Erdélyi Magyar Írók Ligája közel húsz meghívottja, a színművészetet a Csíki Játékszín, a Tűz Lelke táncszínház és Balázs Attila Jászai-díjas színész és meghívottai képviselik.

A filmvetítések mellett most két filmes szakember, Zudor Imola, a Duna Televízió Kultúrötpercének szerkesztője és Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója boncolgatja a kortárs filmművészet egy-egy témakörét.


A tavalyi újítás ismétlése

a Bor és gasztronómiai sátor, ahol elsősorban a hungarikumok (és transzilvanikumok) kóstolgathatók.

A szervezők ez évben is átlagosan napi háromezer látogatóra számítanak, ez a szám reményeik szerint a záróbulin a tízezer főt is eléri majd. A tizenhatodik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei kötségvetése hetven-nyolcvanezer euró – ebből a szervezők mintegy tizenöt-húszezer eurót a zárókoncertre költenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS