2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még egy fagyi, és felmondok!

szerk. 2005. június 17. 14:12, utolsó frissítés: 13:41

#b#[teszt]#/b# A fagyi sem csúszik olyan könnyen, mint képzeltük. A harmadikat már csak a merészebbek vállalták be.


1. Vaníliás (Top Gel, Krajova)

A kommunizmusból visszamaradt ostyapoharas vaníliás fagyi, felszerkósítva. Az ostya keserű, semmi tartása, a fagyi vízízű, nem annyira testes, mint elődje. Egy fokkal jobb, mint a kinyomós fagyik. Mínusz 18 C-on 10 hónapig eláll; csak háromféle E-t tartalmaz.2. Martinel (Top Gel)

A design egészen meggyőző, a fagyi a Napolact Pandájára emlékeztet, csak kicsit rusnyább. Vanília-kakaó, tök uncsi. A kakaós részeknél valami szurkálja a nyelvünk, de nem tudtuk eldönteni, hogy a tej- vagy a kakaópor (másra meg nem mertünk gondolni).

A kakaós rész agresszivitásához képest a vanília jóval visszafogottabb, szinte ízetlen, viszont a kettőt nyalva egy kis rutinnal már ki lehet keverni valami fogyasztható ízt. Ha kicsit olvad, akkor sokkal bársonyosabb, de a kakaós rész tüskéin ez sem segít.


3. Vanília-kakaó, csokimázzal és mogyoróval (Top Gel)

A bukéja, ahogy kibontod a csomagolást, egészen kellemes, az íze viszont csak korrekt, semmi különleges.

A vaníliaízben azonban van valami plusz, talán az összetevők közt azonosított guar- és carruba-lisztnek köszönhetően (állományjavítók – a guar térfogata a gyomorban és a bélrendszerben bő folyadékbevitellel sokszorosára nő, és teltségérzetet kelt, így étvágycsökkentő hatású).

Az adag kétharmadát elfogyasztva kezd sok is lenni a jóból. A csokibevonat kellemesen kesernyés, de meg kéne duplázni a mennyiségét/vastagságát.


4. Keserűcseresznye joghurttal (Napoca, Kolozsvár)

Az összetevők között határozottan eredeti íznyomokat lehet felfedezni, a gyártó nem spórolta ki sem a tejet, sem a tejszínt – csak a joghurtot. A cseresznyeöntet állaga és íze kellemes, nem tartalmaz több adalékanyagot a szokásosnál.

Kevésbé cukrosan az egész kevercs határozottan hűsítőbb jellegű lenne. A poharas csomagolás fedelén olvasható szöveggel (ne fagyasszuk vissza, miután kiolvadt) nincs mit kezdenünk – miért, kiolvadás után atomjaira bomlik az egész?!


5. Tölcséres csokisfagyi (Eis Marem, Arad)

A tölcséres fagyi esetében kissé szokatlan zacskós csomagolásban átlagos íz bujkál: csokiszerű az élmény, csak khm… kissé jeges (ez túlzottan sok vizet sejtet a masszában). Jó lenne valamivel markánsabb íz (nagy gyengénk a fekete csoki, szóval attól olvadoznánk igazán), meg a krémszerűségen is lenne mit javítani. Az ostyát is megkritizáljuk: lehetne frissebb, ropogósabb.


6. Panda (Napolact)

Kolozsvári klasszikus ez: ha jól emlékszünk, panda-fagyi már akkor is létezett, amikor Markó még nem volt RMDSZ-elnök, szóval igazi örökzöld darab.

Tapasztalatból tudjuk azt is, hogy gyorsan kell enni, mert olvad, mint Mari néni a virágtól, és nem való remegő kezekbe, ugyanis könnyen leesik a fapálcikáról.

Zavaró a csoki-vanília kombináció is, mivel az ízek kissé összemosódnak (bár van, aki ezt szereti). További hátrány, hogy a fapálcikának van valami jellegzetes íze (arra gyanakszunk, hogy ez a fa-íz), ami néha felbukkan a fagyiban is, alig érezhető stich-ként.


7. Vanília-szendvicsfagyi (Eis Marem)

Szocreál feelinget idéz a gyanútlan fogyasztóban, valamiféle furcsa átmenetet az átkosbeli, szájpadláshoz ragadó, műízű, ragacsos, rózsaszín vagy pisztáciazöld házicsokik, és az azonos ízű és színű fagylaltok között. A nosztalgiafagyi újítása a szendvicsjelleg: széles réteg fagylalt két ostya között – csak a legbátrabbaknak, főként otthoni fogyasztásra! Mert csöpög. És hát, az utcán folyton körbenyalni...


8. Csokifagyi (Alpin57lux, Szászsebes)

Egyszerű dizájn, semmi fölösleges sallang. Filléres műanyagpoháron kartonfedő, a feltételezhető célcsoport: kisnyugdíjasok, villamos nagyanyacsavar szerelők, géplakatosok. A poharas termékhez nem jár kanál, inventív fagylaltozni vágyók előnyben.

A termék ízvilága meghatározhatatlan: krémes, középédes, habos, jellegtelen. Színvilága: világos tejeskávé. Kakaót szinte nem tartalmaz (2%), ezt kakaó ízű ízfokozó, és karamellszínű színezék helyettesíti.


9. Meggyes joghurtos (Top Gel)
Finom. A fagyira rácsorgatott meggyszörpnek tényleg meggyíze van. Kellemesen savanykás, az átlátszó műanyag doboz esztétikai élvezetet is nyújt, ráadásul a dobozt később, például pudingformaként is remekül lehet hasznosítani, .10. Epres mogyorós, eperbevonattal (Alpin57lux)

Kinézetre a Cornetto fagyit próbálták utánozni, kevés sikerrel. Ajándékhajszál bónuszként. Kibontva a papírcsomagolásból, a beígért eperszósz sehol, viszont a félig megolvadt fagylaltmassza egy része, a rászórt iciri-piciri mogyoródarabokkal felragadt a papírkorong tetejére. A

z ostyatölcsér is csak a csomagolásban érzi biztonságban magát – legalábbis egy darabban nem lehet kihúzni. Az íze? Édes-ragadós valami, ami után csak szomjas leszel.


11. Cornet (Alpin57lux)

A szín alapján vaníliásnak mondható. Műanyag zacsiban, az utcán kapható tölcséres fagyira emlékeztet, bár az valószínűleg nem ennyire büdös. Az íze is elhanyagolható, semmire sem emlékeztet. Az ostya felragad az ember szájára, orrára, és ráadásul rágós is.12. Fagyi sárga műanyag pohárban (Top Gel)

A Top cég jó esélyekkel indulhatna a vegyi tisztítószerek piacán, hisz a szappanok három legjellemzőbb tulajdonsága közül kettőben kapásból verné a konkurenciát. Termékük csomagolása alapján arra tippelhetnénk, hogy mustár van benne, de írja rajta, hogy Top Gel. Gélt viszont nem kaptunk benne, csak egy kis csokimázt a tetején (a csomagoláson feltüntetett összetevők közül ez a kakaó).

A fagyi – programozónk szerint – édes szappanízű, de neki a nemrég tesztelt nyalóka is szappanízűnek tűnt. A kettős minőségellenőrzés végett adatfeldolgozónkon is leteszteltük a terméket - meghatározása szerint az íz a felfőtt szappané, enyhén avas mellékízzel. Néhány percnyi tesztelés után szakembereink arról kezdtek panaszkodni, hogy a termék ehetetlenné vált, csupa hab lett belőle.


13. Csokis (Napoca)

Na, ezzel a fagyival érkeztünk el tűrőképességünk határára, ami a nyalást illeti.

„Ezt még vállald be, vazzeg” – ezzel cseszte le a teszt vezetője asztalunkra a kornettót, sejtve, hogy újból előjön belőlünk az állat (mint már annyiszor), és ezt is lenyeljük.

Ami a fagyit illeti, ismét hiányoltuk a markánsabb csoki-ízt, sőt, a csomagolás fanyar ízvilágát is felfedeztük egy-egy jól irányzott nyelvmozdulat után. Az ostya-kornettó viszont gyönyörűen kézreáll, mást sem csinálna az ember, csak fogdosná. A verdikt: inkább valami más fagyit, de lehetőleg nem ma, hanem mondjuk holnap.


14. Topy a topgeltől

Bár sehol nem írja a csomagoláson, hogy milyen ízű, ez talán az egyik legfinomabb fagyi: valami nagyon diszkrét túró/tejszín íz, keserűcsokival nyakon öntve, csokis ostyában. Furcsa, de úgy látszik, vannak finom fagyik is.


15. Arlechin (Alpin)

A vanília-kakó tökunalmat valami háttér-utóíz keveri meg, bár nem igazán tudjuk eldönteni, hogy a mogyoróaroma, halvaíz, vagy egyszerűen csak fapálcika árasztotta ki magából. Mindegy, ettől lett izgalmas.16. Tejszín-megy (Alpin)

Szenvicsfagyi. Jót tesz neki a keksz, de egyébként semmi különös. A meggy-tejszín együttnyalása a tejszín miatt szinte lehetetlen, ezért kisérletezni sem igen lehet vele.


17. Piroska

Napolacték Piroskája egyáltalán nem rossz: csak a farkast, mint kontrapunktot hiányoltuk kicsit belőle. El kell ismernünk, hogy nemcsak a teszt idején kóstolgattuk, ha rajongói nem is, de rendszeres fogyasztói vagyunk. Miért?

Mert a kemény, ropogós külső, ízletes, lágyan epres belsőt takar. És ez még nem minden: külön meglepi a belsejében rejtőzködő eperlekvár, ami egy harmadik íz- és állagvilág.

A tölcsér is finom, különösen a csokival bélelt hegye, ami kárpótolni igyekszik minket azért, hogy itt a vége a fagyinknak. (Hogy mi? Hogy nem reklámot kellett írni? Hát nincs barterünk a Napolact-tal?)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS