2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Falon vagy az utcán az állat? A kolozsvári dilemma

Sipos Zoltán 2005. június 09. 19:26, utolsó frissítés: 18:40

Szabályos megnyitón mutatták be az Akadémiai Könyvtár falára festett graffitit. Boc aláírta.
A „megnyitóra” érkezésünkkor nem várt tömeg fogad az Emil Racovita líceummal szemben, az Akadémiai Könyvtár melletti átjáróban: prefektus, polgármester, iskolaigazgató, rajztanár, diákok, egyetemisták, egy DJ meg persze sajtó minden mennyiségben.


A lokáció egy sikátor. Az alagútról tudni kell, hogy ez a középiskolás diákok egyik kedvenc cigizőhelye, szünetekben komoly néptömegekkel kell számolnia az erre járónak - a KMDSZ felé vezető egyik trasszé is erre van. A belvárosi, mégis eldugott elhelyezés sajnos nem csak előny, hanem hátrány is: ugyanis khm, nem nagyon jó itt a levegő, értitek. De tegnap felmosták, kisepregették, fontos hellyé vált.

A graffiti-művészek e tér vizuális átformálásával próbálkoztak. A diákszengben kaptárnak nevezett könyvtár teljes oldalsó falán végigvonuló falfestmény állatokat ábrázol különböző szituációkban – hogy ez mit jelent, ki-ki maga döntse el.
Az alkotók: öt éve létezik Kolozsváron az OAP (Oficiul de amenajari publice, Közterület-kezelési iroda) nevű graffiti-banda. Ők csak legálisan, felkérésre dolgoznak – fél éve kezdett el velük dolgozni Stick. Egyébként már korábban is ismerték egymást – Stick szállította nekik Pestről a sprayeket.
Stick interpretációja szerint a graffiti egy graph-zoo: megfordulnak a szerepek – itt az állatok jönnek megnézni az embereket. A dolog logikája a következő: ez egy emberkert, amit állatok látogatnak, a ketrecekben szövegek vannak, ezek tulajdonképpen az emberek, amiket az állatok megnéznek maguknak.

Vagyis jön az állat, és megnézi a graffitit (az embert).

Rákérdezünk: van-e valamilyen ideológia midezek mögött? Van, aki politikai üzeneteket is megfogalmaz, mi nem – válaszol Stick. Ehelyett funny dolgokat festettünk, ami mindenkinek tetszik.
Az alkotók első lépésként Emanuela Botist, a Racovita líceum rajztanárnőjét győzték meg arról, hogy támogassa a projektet – a tanárnőnek sikerült kilobbiznia Emil Boc polgármester áldását. Szponzorok is beléptek, a festéket egy forgalmazó dobta be.

Boc a megnyitón is jelen volt és szokása szerint aláírta mások munkáját – közben dicsért, biztatott, satöbbi. Rákérdeztünk, festetne-e ilyen graffitit nappalijába? Hát először legyen ekkora nappalim – hangzott a polgármester válasza.
„A graffiti nem úgy indul, hogy minden abszolúte legális” – mondja sokat sejtetően Stick, és persze nem megy bele részletekbe. A törvényes és az underground között a lényeges különbség az, hogy déli 12 órakor nem lehet illegálisan graffitizni (bár ki tudja – nevet).

Más különbség az adrenalin-szintben mutatkozik meg: aki beszerzi az engedélyeket, annak nem kell a rendőrségtől tartania, és a portás sem csipkézi ki a fülét. Egy illegális graffitis munkatempója értelemszerűen egészen más, ő jól felfogott önkonzerválási érdekből eléggé siet.
„Látogassátok meg a polgármesteri hivatalt is” – poénkodott a megnyitón Mihail Hardau, Kolozs megye prefektusa. Kérdésünkre kiderül, hogy Stick egy "Stick"-et festene a polgármesteri hivatal falára. De abból nagyon-nagyon nagyot.
Festékspray – ez a graffitis legelemibb eszköze. Nagyobb felülethez alapozó is szükséges (egyszerű boltban kapható falfesték is megteszi). Kellenek még különböző fejek, melyek segítségével vékonyabb-vastagabb vonalat lehet húzni.

Egy flakon körülbelül 150 000 lejbe kerül. Úgy tűnik, Bukarestben meg fog nyílni egy üzlet, mely ilyen sprayeket forgalmaz – Romániában amúgy nem igazán lehet kapni ilyet, Magyarországról kell hozni.
A ’90-es években megjelentek a mozgalom csírái, de aztán elhaltak. A közelmúltban kezdett ismét feléledni a hazai graffiti-művészet – Bukarestben például már volt egy Hall of Fame. Ez egy találkozó, ahova az ország minden sarkából összegyűlnek a graffitisek és különböző stílusokat próbálgatnak. Kiderült, hogy magyar graffitisekben nincs valami nagy felhozatal - ha tévedünk, küldjetek nekünk fotókat.
A főbb graffiti-műfajok: a bomberek két színnel dolgoznak – króm-fekete, vagy fehér-fekete kombináció az elterjedt. Ők a gyorsan összedobható dolgokat szeretik – ennél csak a throw-up gyorsabb. Az ilyen műfajban utazó művészek arról ismerhetők fel, hogy csak vastag festékszóró-fejjel dolgoznak.
A tagelők vastag markerrel esetleg vékony spray-el neveket firkálnak a falakra. A peacerek színesebb, komplikált graffitiket alkotnak – külön műfaj a stencilezés, illetve a stickerezés, vagyis lehúzósok ragasztgatása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS