2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrült béka vezeti a brit toplistát

S.M. 2005. május 27. 15:31, utolsó frissítés: 15:19

Bizarr harc folyik a héten az első helyért a brit toplistán: a Coldplay küzd meg az Őrült Békával.


Nehezen érthető okok miatt a béka áll a befutó helyen: lemeze négyszer jobban fogy, mint a Coldplay album. Ez egy olyan dal, ami mellett nem lehet közömbösen elmenni: vagy szereted, vagy gyűlölöd – állítja a BBC riportja, és a béka népszerűségének nyomába eredt.

Az egész történet egy mobil-csengőhanggal kezdődött. Az Őrült Béka zenéjét heteken keresztül játszották a kereskedelmi adók, és több mint 20 millió dollárt keresett rajta a kiadó. A béka ma már a világ legnépszerűbb polifónikus csengőhangjának számít. És mindezért egy svéd fiatalember tehető felelőssé.Pihent-agyú svédek

1997-ben Daniel Malmedahl leült egy mikrofon elé és bizarr hangot adott ki magából. Állítása szerint ő csak a barátait szerette volna ezzel utánozni, akik képesek napestig kismotorjaikon körözni a környéken. A végeredmény az lett, hogy a felvétel valóságos karriert futott be az interneten.

2003-ban egy másik svéd, Erik Wernquist egy animált figurát, egy kék békát rajzolt a hanghoz, motoros sisakkal és szemüveggel. Kék lényecskénk két lábon közlekedik, és olyan anatómiai részletekkel büszkélkedik, amely a brit audiovizuális tanácshoz érkezett számos panasz tárgyát képezte. Ennek következtében a béka tévés megjelenéseit egy fekete pont kiséri, az állatka stratégia középpontjába helyezve. Ennyi reklám után mi más is következhetett volna, mint egy remix, amely túltesz minden hasonló eddigi próbálkozáson.


Csengőhangból popsláger

Eddig mindenki popzenei dalokat – a U2-tól a Makarénáig – használt csengőhangként. Most fordult a kocka, és egy csengőhang lépett be a könnyűzene világába. A korong négyszer jobban fogy mint legközelebbi riválisa, a Coldplay zenekar Speed Of Sound című kislemeze.

Ezek az exotikus slágerek mindig ellentmondásos reakciókat szülnek – állítja Gennaro Castaldo, London egyik legnagyobb hanglemezszaküzletének szóvivője. “Vagy imádják, vagy gyűlölik őket. De a legtöbb esetben megvetés tárgyát képezik” - teszi hozzá.Egy biztos: az őrült béka Axel F című cédéje szempillantás alatt eltűnik a zeneboltok polcairól. A BBC riportja szerint mindezért a tizenévesek tehetők felelőssé, akik immáron komoly vásárlói réteget képeznek. És ha vasárnap a béka a toplista élén landol, tudni fogjuk, hogy kik a hibásak.


Itt az utánpótlás

Globális szinten a 25 év alatti fiatalok évente 100 milliárd dollárt költenek mobiltelefonokra. Nagy-Britanniában a polifónikus csengőhangok és mobilra írt zenék piaca évi 300 millió dollárra rúg, és a fiatalok egyre kevesebbet költenek a hagyományos hanghordozókra.

Akik nem bírják elviselni az illető melódiát, azzal vigasztalódhatnak, hogy ez az őrület is hamarosan lejár. A megnyugvás azonban csak rövid időre szól, mert a tévék máris rákatttantak a Jópofa Csibére – kongatja meg a vészharangot a BBC.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS