2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beragad a telefonkártya: az új lopási stikli

N. L. 2005. május 27. 14:10, utolsó frissítés: 14:04

Napi átlag 140 telefont kennek be ragasztóval Bukarestben. Csak idén a kár: 4 milliárd.
Újabb lopási módozattal gazdagodott a piti bűnözők eszköztára. Ezúttal telefonfülkék felhasználásával károsítják a gyanútlan polgárokat. A módszer triviális: bekenik ragasztóval azt a nyílást, ahova a telefonkártyát bedugják.

A „kliens” beteszi a kártyát, tárcsáz, ha a telefon működik, akkor beszél is, majd leteszi a kagylót és kivenné a telefonkártyát – csakhogy az meg sem moccan.


Ráncigálja egy keveset,majd dühösen távozik gondolván, hogy elromlott a telefon. Perceken belül megjelenik a felszerelkezett elkövető: ő harapófogóval tépi ki a kártyát.

Az üzlet nem lehet túl nyereséges: a legdrágább RomTelecom kártya értéke 150 000 lej, és mivel nem minden „begyűjtött” kártyán van sok egység, nem kérhetnek valami sokat egy „second hand” kártyáért. Elképzelhető, hogy a kártya kicibálásával maga a tolvaj sem boldogul, ez esetben még mindig felhívhatja az anyukáját.

Azonban a telefonszolgáltatónak sok problémát okoznak: ebben az évben csak Bukarestben 4 milliárd lejre rúgott a köztelefonok javítása vagy lecserélése. A ragasztás pedig eléggé elterjedt: naponta átlag 140 köztelefont kennek be a fővárosban.

A tolvajokon kívül a telefonfülkéknek a vandálok támadásait is túl kell élniük. Az ablakok a legsérülékenyebbek – azokat féltéglával, kaviccsal vagy


bottal tuningolják.

Ha mégsem törik be, akkor graffiti- vagy reklámhordozóként működhetnek. Egy másik tolvaj kategória a fülkéket lopja el egészben vagy darabokban.

Országos szinten 50.000 telefonfülke működik – ebből 15.200 vidéken. A jogszabályok szerint a telefonfülkék megrongálása bűncselekménynek számít, a büntetés elérheti az 1-3 hónapnyi börtönt. A büntetés még súlyosabb, ha felgyújtják, esetleg robbantják a fülkét – ezért 3-15 évet is lehet ülni.

Forrás: Jurnalul National

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS