2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsírégető virslik? Egységesítenék a tápanyagérték-jelöléseket

Perger István 2005. május 25. 15:15, utolsó frissítés: 15:05

Az EB-javaslat szerint legalább 12%-os proteintartalom szükséges a „proteinben gazdag” címkéhez.
„Vitaminokban gazdag”, „light”, „koleszterinszegény” – az élelmiszerek csomagolásán található ilyen és ezekhez hasonló feliratok sok fogyasztó számára vonzerőt jelenthetnek. Sokszor nem egyértelmű azonban, mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések – írja az Európai Parlament sajtószóvivői szolgálata.

A tervek szerint a jövőben az egész EU-ban egységesítenék a tápanyagértékre és az egészségre gyakorolt hatásra utaló jelölések rendszerét.

A zsírmentesnek jelölt élelmiszerek például az Európai Bizottság javaslata szerint nem tartalmazhatnának többet fél gramm zsírnál 100 grammonként, illetve 100 milliliterenként. Proteinben gazdagnak pedig például csak olyan élelmiszert lehet majd nevezni, amely energiaértékének legalább 12%-át proteinek adják. Az EP szakbizottságaalapvetően támogatta

a Bizottság elképzeléseit, jó pár ponton azonban módosításokat is javasolt. A Bizottság szerint például el kellene készíteni az élelmiszerek „tápértékprofilját”.

Ez mindenekelőtt azt jelezné, mennyi zsírt, telített, egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavat, cukrot, sót, illetve nátriumot tartalmaz a vizsgált termék. Ennek alapján pedig a csomagoláson fel kellene tüntetni a tápértékre, illetve az egészségügyi hatásokra vontakozó adatokat.

Az EP szakbizottsága erről másképp vélekedett. A képviselők szerint nem csak a termék öszetétele a döntő, hanem a hozzá kapcsolódó


fogyasztási szokások is befolyásolják

az egészségre gyakorolt hatást. Így – vélték a szakbizottságban – egy ilyen rendszer egyes termékeket megbélyegezhetne, indokolatlanul jó és rossz kategóriába sorolhatná az élelmiszereket.

Az egészséges élelmiszer megjelölés használatát a Bizottság tudományos vizsgálatokhoz és megfelelő engedélyezési eljárásokhoz kötné. A képviselők ehhez képest szigorúbb tudományos vizsgálatot, viszont egyszerűbb engedélyezést szeretnének.

Az Európai Bizottság egyenesen megtiltaná bizonyos, a termékek egészségességre utaló kifejezések használatát is, az EP-képviselők viszont ennél kevésbé szigorúak. Szerintük továbbra is megmaradhatnának például a súly-, illetve éhségérzet-csökkentésre vonatkozó jelölések, amennyiben ezek a tulajdonságok megfelelő tudományos igazolást nyernek. A szakbizottság kifejezetten tiltaná viszont a közvetlenül a gyerekeket célzó üzeneteket az élelmiszereken.

A képviselők kivonnák a szabályozás alól a borokat és a mezőgazdasági termékeket népszerűsítő kampányokat, és terveik szerint a jogszabály nem vonatkozna olyan „egyszerű üzenetekre” sem, amelyekben a közegészségügyi hatóságok például gyümölcs, zöldség és hal fogyasztására ösztönöznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS