2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Homoszexuálisnak nem jár csendőr

Sipos Zoltán 2005. május 24. 17:41, utolsó frissítés: 17:38

Szexuális diszkriminációért bírságolhatja a bukaresti polgármesteri hivatalt a CNCD.

Megtárgyalta az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) kollégiuma a hétvégére tervezett, ám a bukaresti polgármesteri hivatal által nem engedélyezett meleg-felvonulás ügyét. Asztalos Csaba, a tanács elnöke tájékoztatott: kivizsgálást indítanak.

„Nincsen lehetőség a felvonulás normális körülményeinek biztosítására” – nemleges döntésüket így indokolták korábban a bukaresti hatóságok. Magyarán ez annyit tesz, hogy nincsen körülbelül 50 csendőr a fővárosban, aki felügyelje a felvonulás útvonalát.

A melegek, transz-szexuálisok, biszexuálisok és leszbikusok jogaiért küzdő ACCEPT egyesület kérésének elutasítását a hatóságok szintén szombatra tervezett F.C. Universitatea-Universitatea Craiova és Rapid-Bucuresti-Farul Constanta focimeccsekkel indokolták – azt ecsetelve, hogy várhatóan
bajok lesznek majd

a szurkolókkal. Mint az Adevărul napilap írja, a melegek képviselői rugalmasan viszonyultak a kérdéshez és több útvonalat, illetve időpontot is felajánlottak, de a hatóságok minden alkalommal elutasították őket.

Asztalos szerint a csendőr-hiányra való hivatkozás nem állja meg a helyét, így nincsen alapja az elutasításnak. Szabtak már ki szexuális diszkriminációért bírságot – a CNCD-elnök szerint jó esély van arra, hogy a héttagú kollégiumban ezúttal is összejöjjön a többség.

Amennyiben elmarasztaló határozat születik, a bukaresti polgármesteri hivatalnak 4-40 millió lejes büntetést kell kifizetnie. A CNCD vizsgálatával párhuzamosan az ACCEPT benyújtott egy újabb iratokkal kiegészített kérvényt a polgármesteri hivatalhoz –


jelenleg a választ várják.

Vera Campeanu, az ACCEPT alelnöke lapunknak elmondta: előfordulhat hogy a polgármesteri hivatal válasza másodszorra is negatív lesz. Azonban engedéllyel vagy anélkül a melegek az utcára vonulnak szombaton – még akkor is, ha tudják: csendőri védelem híján zaklatásoknak lehetnek kitéve.

Lucian Dunăreanutól, a Be an Angel kolozsvári meleg-szervezet elnökétől megtudtuk, hogy a kolozsvári homoszexuálisok is készülnek a bukaresti felvonulásra. Kolozsváron júliusban vagy augusztusban tervez hasonló megmozdulást a szervezet. Dunăreanu elmondta: reméli, hogy az itteni városvezetés irányukban nyitottabb; főleg hogy utcára vonulásuk engedélyezése ellen jogi szempontból nem tudnak érvelni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS