2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gagyi-rekordokat döntött az Euróvízió döntője

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2005. május 23. 18:30, utolsó frissítés: 18:22

Klón-Abba + 150 kilós angyalkák: egymást követték a lebutított népdalokra hajazó, szánalmas produkciók

Csak ültünk és pislogtunk szombat este az Euróvízió 39 országban közvetített döntőjét nézve. Az egész a tavalyi „bajnok” ukrán Ruslanával kezdődött, aki balkánízű pop-dance aláfestéssel bizonyította: hangja nyema. De semmi nincs veszve, a hölgy még komoly karrierre számíthat a Playboyban, csak legyen hajlandó kivetkőzni a Xéna-sorozat kellékesétől kölcsönzött bőrszerkóból.

A versenyprogramot kezdő magyar NOX elsőként jutott a döntőbe, s így az egyik esélyesnek számított, de a pár perces produkciójukból sajnos nem derült ki, miért. A Flatley-hasonlat egyből beugrott, de más semmi (ez még nem jelenti azt, hogy eredetiek). Pedig ha tudtam volna, hogy mi vár ránk ezután, bizonyára még értékeltem volna is Noxékat.A 24 fellépő kétharmada ugyanis ugyanazt az egy kaptafára készült balkán-etno-pop-dance moslékot nyomta, olyan tehetségesen, hogy nagy a gyanúm, a mezőnyből még a Dupla Kávé sem lógott volna ki. A pohár akkor telt be, amikor az Angliát képviselő gyönyörű félvér hölgy törökös dallamokra kezdte mozgatni egyetlen nem Beyoncé-i méretű testrészét.

A román csapatnak (Luminita Anghel és a Sistem) több szempontból is szerencséje volt: egyrészt ők nem próbáltak etnózni, másrészt nem kaptak engedélyt, hogy látványos tűzshowjukat is bemutassák, így épen maradt a színpad, és minden tekintet a negyvenen túl is meglehetősen csinos Luminitára szegeződhetett.

Amivel kevésbé volt szerencséjük, hogy a dobhangzásra építettek, ami zeneileg teljesen okés volt, csakhogy az őket követő minden második előadó behozott magával minimum egy üstdobot, így a show végére már tucatnyi üstdoboló formáció mutatkozott be, ami azért mégiscsak túlzás.

Az üstdob és az etnó a moldvai Zdob si Zdub műsorából sem maradt ki – igaz, ők egy hintaszékben mosolygó, népviseletes nagymamára bízták a fellépés ütőhangszeres és népies részét.Az összes fellépő közül zeneileg és show szempontjából amúgy ők voltak a leginkább rendben – annak ellenére, hogy a Boonika bate doba csak középszerű a tőlük megszokott színvonalhoz képest. Roman Iagupov frontember azonban szörnyen elrondította magát az új frizurájával.

A versenyszabályzatban valószínűleg kötelezővé tett etnó-üstdob mindenhatósága alól azért mégis akadt néhány kivétel, de ebben sem volt sok köszönet. A máltai énekesnő például arról dalolt, hogy ő lesz az angyalom. Hogy százötven kiló lebegjen fölöttem két törékeny szárnyon?

A norvég Wig Wam negyvenes glam-fazonokból állt, énekesük Bowietól kért kölcsön egy trapézgatyót, Mansontól egy sminkkészletet, Rodmantől meg egy tollboát (jó lehet neki, ha ilyen haverei vannak). A dalukat pedig minden bizonnyal egy tizennégy évvel ezelőtti Bon Jovi albumról selejtezték ki.A bosznia-hercegovinaiak az Abba klónozásával próbálkoztak, de valamit elronthattak, mert a futószalagról csak három darab szőke jött le, aztán bedöglött a klóngép.

Volt még szerb boyband – ők is etnóztak, lett szépfiúk gityóval, horvát Zorán, német szinti-metál, meg egy görög hölgy, aki tehetségben Shakirára is ráverne egy orrhosszal.

Az ukránok ezután még egyszer megajándékoztak Ruslanával, s jöhetett a szavazás. A normális európai országokban – ahol kutya sem nézi a műsort – korrektül folyt a voksolás, miközben a spanyolországi, izraeli és portugáliai vendégmunkások rendesen beszavazták Romániát, a skandinávok körbeszavazták egymást, a jugoszláv utódállamok dettó, a szépemlékű Szovjetunióról nem is beszélve.

Hogy ezek után hogy tudott egy görög lány nyerni, arra csak két magyarázat lehetséges: a jószomszédi viszonyok és a vendégmunkások szimpátiája, vagy az, hogy Helena tényleg jó volt. Vagy kiegyezhetünk fele-felében.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS