2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy Zsolt: "nem gondolunk arra, hogy nem lesz erdélyi televízió"

kérdezett: Sipos Zoltán 2005. május 04. 12:34, utolsó frissítés: 12:32

Hamarosan fejlemények várhatók erdélyi TV-ügyben. Forráskeresés folyamatban, más konkrétum #b#nincs#/b#.





Úgy tudjuk, a televízióra megítélt többszáz millió forint már Erdélyben van. A támogatási szerződésben milyen feltételeket szabtak az elköltésére?

Nagy Zsolt, a Janovics Jenő Alapítvány kuratóriumi elnöke: – A támogatási szerződés az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Janovics Jenő Alapítvány közt jött létre. A támogatás célja az erdélyi magyar televízió központi stúdiójának létrehozása. Ennek a pályázati úton elnyert 300 millió forintnak az előlege került utalásra.


Mi az elszámolási határidő?

– Az idén kell elszámolni ezzel az összeggel.


Korábban nyilatkozta azt, hogy más pénzek megpályázása is tervbe van véve. Tudna konkrétumokat mondani erről?

– Valóban, más forrásokat is szerettünk volna bevonni a televízió működtetésére. Ezek a tárgyalások, illetve forráskeresés folyamatban van, emiatt nem tudok konkrétumokat mondani.


Mikor ült össze utoljára a JJA kuratóriuma, illetve a szakmai tanácsadó testület?

– A kuratórium tavaly ősszel ült össze.


Dehát azóta a pénz is megérkezett...

– A pénz megérkezése óta azért nem került sor erre, mert várjuk a fejleményeket. Hamarosan előrelépés várható ez ügyben.


Milyen fejlemények várhatóak a közeljövőben?

– Az fog kiderülni, hogy milyen más forrásra számíthatunk, illetve hogy akkor hogyan tovább.


Rossznyelvek szerint azért nem lehet felszerelést vásárolni ebből a pénzből, mivel nincs raktárhelyisége a tévét működtető alapítványnak, ahol el lehetne helyezni a berendezéseket. Ez igaz?

– Nem igaz.


Korábban úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ „puhítani” próbál a feltételeken, hogy ne kelljen visszautalni a pénzt. Hogyan látja, mennyire rugalmas ilyen szempontból az IHM?

– A minisztériummal nagyon jó kapcsolatokat tartunk fenn, viszont a szerződési feltételeket mindenáron be kívánjuk tartani. Ez nem azt jelenti, hogy ha nem szükséges, akkor nem próbáljuk meg bizonyos feltételek újratárgyalását elérni. Ez egyelőre még nem következett el.


Amennyiben esetleg mégsem lesz televízió, ez a közvélemény szemében az RMDSZ kudarca lenne – bár ez nyilván nem csak az RMDSZ-en állt...

– Semmiképpen sem gondolunk arra, hogy nem lesz televízió. A felajánlás a magyar kormány részéről történt – ha nem valósul meg, akkor ez semmiképpen sem az RMDSZ hibája.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS