2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reklám-botrány: árulhat-e zoknit a keresztrefeszített Jézus?

Sipos Zoltán 2005. április 19. 17:58, utolsó frissítés: 17:22

Milánóban betiltották, Franciaországban perelik Leonardo da Vinci #i#Utolsó vacsorájának#/i# remake-jét. A plakátkampányt a #b#Marithé and François Gribaud#/b# divatház indította. „Maholnap a keresztrefeszített Krisztus zoknit fog árulni” – érvel a vád.

A képen angyalszerű női alakok pózolnak egy hosszú asztal körül. Az egyedüli férfi, János apostol, egy nő ölében ül meztelen felsőtesttel, félig lecsúszott nadrággal. A The Guardian szerint a milánói döntés hátterében


vatikáni befolyás állhat


– nem beszélve arról, hogy a városban látható a reneszánsz művész eredeti freskója. A reklámokat felügyelő olasz hatóság hivatalos indoklása szerint a plakát „elkerülhetetlenül lerombolja a keresztény hit alapjait. Ezt a fajta, a teológiai szimbólumok nagy koncentrációjával bíró képet nem lehet újjáteremteni, és kereskedelmi célokkal parodizálni anélkül, hogy az közben ne sértse a lakosság egy részének vallásos érzelmeit.”A divatcég úgy tartja, képük nem sértő, hanem éppen hogy a nőknek való tiszteletadás. Az inspirációt Dan Brown bestsellere, a Da Vinci kód szolgáltatta, mely szerint János apostol figurája az eredeti festményen valójában az álruhás Mária Magdolna. A francia bíróság előtt Gribaud ügyvédei


azzal védekeznek,

hogy a kép betiltása cenzúrának minősül. További érv, hogy a fényképnek egy festmény volt a mintaképe, nem pedig a Szentírás, így „nem tartalmaz semmit, ami sértő lehetne a katolikus vallásra. A reklám csak egy módja annak, hogy megmutassuk, mi a nők helye a mai társadalomban, és ennek kapcsán változó értékeinkre reflektáljunk”.

„Egy vallás alaptételeinek trivializálása, a szent dolgokhoz való hozzányúlás elviselhetetlen morális erőszakot eredményez, amely veszélyt jelent gyerekeink számára. Maholnap a keresztrefeszített Krisztus zoknit fog árulni” – tartja Thierry Massis, a vádat képviselő ügyvéd.Egyébként a Benetton magasan viszi a pálmát, ha reklám-botrányról van szó: hatalmas felhördülést váltott ki, majd betiltáshoz vezetett a „We on Death Row” című kampányuk, amellyel amerikai halálraítélteket hoztak emberközelbe.

A divatcég előszeretettel építi promócióit szociális témákra: fehér és fekete lovak párosodás közben, újszülött csecsemő, golyó-lyuggatta katonai egyenruha és haldokló AIDS-páciens képe mind óriásplakátra kerültek.

_____________________________________


További utolsó vacsora remake-ok közül válogattunk:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS