2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A férfiakt-fotózás kulisszatitkai

kérdezett: G.G. 2005. április 12. 10:37, utolsó frissítés: 2005. április 11. 19:27

Kézzel varrt falvédő a falusi WC-n, egy férfi ül és a Playboyt lapozgatja. Erdély Bálint Előd meztelenség-kiállításának jó kritikája reményében mínuszos hidegben is modellt állt a "fellelkesült" alany.


Erdély Bálint Előd székelyudvarhelyi fotós nőnapra készített férfiakt-sorozatot. A kiállítás több szemszögből láttat: az erotikusabb kockás has mellett a hétköznapi férfi tipikus szokásai is lelepleződtek.

A "FÉRFI (ak)T" kiállítás egy álmatlan éjszakának köszönhető, akkor született meg az ötlet. Nem sok idő volt a megvalósítására, ezért rögtön bele is fogtam – mondja az alkotó.Ez volt az első ilyen jellegű munkád?

Ez volt az első férfiakt-kiállításom, de nem ez az első férfiakt-próbálkozásom. Három-négy évvel ezelőtt már nekifogtam egyszer, akkor azonban úgy gondoltam, hogy soha többet nem próbálkozom vele, mert annyira nem valósultak meg a hozzá fűzött reményeim. Valószínű, nem voltam elég érett a kihívásra. Női aktfotóimat először 2002-ben tártam a nézők elé.


Nemcsak erotikus fotókból áll a sorozat…

A kiállítás több szemszögből mutatja meg az erősebb nemet, az erotikusabb kockás has mellett a tipikus férfi szokásai és gyengéi is helyet kaptak. Pontosabban kétfelé lehet osztani a kiállítást: a nők ideálja, a "szép", erotikus férfitestet szembeállítottam a focit néző, sört fogyasztó pocakos úrral.Vagy a WC-én ülő férfival, aki a Playboyt lapozgatja. Persze a hangulat kedvéért egy falusi árnyékszéken. A falusi WC fala teleragasztva meztelen nők képeivel. Hogy az egésznek legyen kis kontrasztja, a sok meztelen női test imádatán kívül a falusi WC-ben még a kézzel varrt falvédő is megtalálható.
Az erotikus és a kevésbé esztétikus férfitestek mellett egy portrét is felfedezhetünk…

Ez egy, az öregség nyomait magán viselő férfiarc közeli portréja, aki érdekesen mosolyog, mert egy fiatal meztelen nőt lát maga előtt. Ezt úgy érzékeltettem, hogy a szemében tükröződik a meztelen nő. Az idős férfi arcközelije fekete-fehér, a szemében tükröződő nő pedig színes.

Ez a felvétel a legnagyobb méretű a kiállított anyagból. Összesen nyolc darab kép van, amiből négy stúdióban készült erotikus fotó, négy pedig úgymond férfias helyzetképeket, avagy a férfinem megrögzött szokásait mutatja be.


Miben más férfi-, mint női aktokat fotózni? Nehezebb egy férfit levetkőztetni és beállítani?

Az erotikus fotókon látható modell nagy akarattal és türelemmel állt a kihívás elé. A kiállítás jó kritikája motivációként hatott rá, olyannyira, hogy mínuszfokokban kint a szabad ég alatt, hóban is készítettem vele néhány aktot.A modell nagyon komoly befolyásoló tényező. Eleinte nehezen ment, de egy idő után ő is megszokta és jómagam is rá tudtam hangolódni a férfiakt-fotózására. Természetesen egész más egy női aktot fotózni, más a felépítése az egésznek, de végül is az ötlet, a téma hordozza.


Miért fekete-fehérben készültek ezek aktok?

Én ragaszkodom a fekete-fehérhez, csak nagyon indokolt esetben használok színeket, a fekete és fehér közti átmeneti tónusokon kívül.


Miért mostohagyereke a fotózásnak a férfiakt?

A női aktok sokkal elfogadottabbak. A nők nagy többsége is megnézi és nem ítéli el, de ha egy férfi meztelen férfitestet lát, elég hamar ítélkezik, vagy meg se nézi. Egy példa. Ha két lányt lát a férfi intimebb kapcsolatban, nem ítéli el, sőt élvezi a helyzetet. Cseréljük ki a szereplőket férfira. Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mekkora megvetésben részesül az a két férfi még a nők körében is!Tehát a világ szemében elfogadottabb a meztelen nő, de azért tudnunk kell hogy a kemény “férfiuralom” mára már változott, ahogy a nők helyzete is a társadalomban. Ezért van az, hogy kezdenek felszínre törni ilyen jellegű törekvések, igények.


Férfiaktjaid milyen célközönség számára készültek?

Én ezt a FÉRFI(ak)T kiállítást a nőknek szántam március 8-ra. Ezzel próbáltam kedveskedni, tiszteletemet, hódolatomat kifejezni a szebbik nemnek. Persze ezzel magunk, a férfiak elé is tükröt kívántam tartani. Akárhogy is mondjuk, hogy mi vagyunk az erősebb nem, de nem tudunk a nők nélkül meglenni.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS