2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románellenes dalt mixelt egy spanyol DJ

S. M. 2005. április 07. 14:52, utolsó frissítés: 14:44

Néhány hónapja a spanyol diszkókban és klubokban idegengyűlölő, rasszista szövegű számra táncolnak a fiatalok. Az uszítás célpontjai #b#a román vendégmunkások#/b#, akiknek az illető DJ legszívesebben “autóval menne át a fejükön”.


A spanyol El Pais napilap április 4-ei kiadása közölt cikket egy dj-ről, aki dalszövegében idegen- és fajgyűlöletre uszít a románok, valamint a fekete bőrű lakosság ellen. A


Me cago en esos putos rumanoscímű slágerről van szó, ami szabad fordításban annyit tesz: “szarok a kurva románokra!” A dalszöveg egy másik sorában a szerző hozzáteszi: “Szarok a fajtájukra, a halottaikra és az egész országukra”.

A zene amúgy nem lóg ki a néhány napos szavatossági idejű buliszámok közül – hasonlót lényegében mindenki tud otthoni számítógépén barkácsolni, hogyha beszerez néhány ingyenesen elérhető zenemix-szoftvert és egy átlagosnál kicsit nagyobb kapacitású mikrofont. (A számot a Greenshines, illetve a Viruete oldalán lehet letölteni.)


A dalszöveg

a román bevándorlókat szidja, azt “ígérve”, hogy mindannyiuk kezét levágják és autóval hajtanak át a fejükön. A vendégmunkásokat ezenkívül fattyúknak és pofátlanoknak titulálják. A dal és a szöveg a neten is terjed, többnyire obszcén tartalmú oldalakon.

Románia madridi nagykövetsége már tájékoztatta a spanyol hatóságokat, hogy a hálón sértő szövegű dal kering, amely megdöbbenést keltett a hazai közvéleményben. A nagykövetség aggodalmának adott hangot a jelenséggel kapcsolatban, és meggyőződését fejezte ki, hogy a spanyol kormány megtalálja az eszközöket "az ilyen megnyilvánulások beszüntetésére".

"A román sajtó és közvélemény aggodalommal figyeli, hogy Spanyolországban eddig ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét: a nyílt ellenségesség bizonyos bevándorló csoportok ellen, amelyek között Spanyolországban dolgozó románok is vannak" – áll a bukaresti külügyminisztérium által kiadott közleményben.

Az újságírók kérdésére a miniszterelnök, Călin Popescu Tăriceanu elzárkózott az eset kommentálásától.


Az uszító diszkószám szerzője

egy bizonyos DJ Syto, akiről csak annyit tudni, hogy drogkereskedőként kezdte zenei karrierjét. Igazi neve egyetlen internetes oldalon sem szerepel, egyelőre a spanyol rendőrségnek sem sikerült még azonosítania. Annyit tudni róla, hogy Valenciában él, zenei példaképe DJ Bobo, a Modern Talking, az Eiffel 65 és a Toni Ten.

Néhány romániai dj-nek azonban volt szerencséje hozzá – a hazai sajtó érdelődése nyomán mindnyájan “szerencsétlen drogos”-ként jellemzik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS