2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiszta Románia: a fogkrém szimbólum, háziszappan a népszerű

Nagy Lehel 2005. április 04. 15:45, utolsó frissítés: 15:39

A tévhittel ellentétben a férfiak gyakrabban mosnak hajat, mint a nők – a korpa elleni samponok a legmenőbbek. Az erdélyiek 22%-a használ dezodort, de ez az arány #b#nagyon jónak#/b# számít – az országos átlag: 15%.

A romániai lakosság leginkább akkor kerül intimebb kapcsolatba testápolószerekkel, amikor a tévében ilyen reklámokat lát – sarkítva így sommázható a Procter&Gamble kencegyártó multi fogyasztási statisztikája.

Úgy tűnik, a fogkrémnek akad a legkevesebb pártfogója – ebből évi átlag két tubussal fogyasztunk. A fogkeféket a lakosság három-négyévente cseréli.

Sampon-fogyasztásban sem jeleskednek a romániaiak: évi átlag két, 200 milliliteres üvegcse fogy el fejenként – összehasonlításképp a bolgárok kétszer ennyit használnak el. Azonban ennél is súlyosabb, hogy a háztartások 40%-ában egyáltalán nem divat a samponvásárlás. A lakosság 40%-a
be is ismeri:

hetente egyszer, vagy még ritkábban mos hajat. A lakosság nagy része azonban ennél jobban áll, és heti két-három alkalommal mossa a fejét. Ehhez képest az oroszok és bolgárok három-négy alkalommal mosnak hajat hetente, a lengyelek pedig négyszer-ötször.

Egy másik, a Daedalus Consulting piackutató iroda által végzett kutatás a közhiedelemmel ellentétes adatokat tartalmaz: nem a nők, hanem a férfiak mosnak hajat gyakrabban.

A fejmosás iránti érdeklődés a korral együtt csökken: míg egy 18-24 éves fiatal 2,82-szer mos hajat hetente, az 55-65 éves korosztály csupán 1,85-ször. A P&G statisztikái szerint az Erdélyben és Bukarestben élők gyakrabban mossák meg a fejüket, mint a moldvaiak és a havasalföldiek. A


régi jó háziszappan

még mindig nagy népszerűségnek örvend: leginkább a férfiak, a 45 év fölöttiek, a szegények és az alacsony végzettségűek használják.

Ha mégis sampon, akkor a korpa-ellenes a legjobb – tartja a megkérdezettek kétharmada. Az erdélyiek és havasalföldiek számára fontos még a kellemes illat, a bukarestieket a hajat dúsító sampon-fajták tudják leginkább lázba hozni.

Ami a dezodorokat illeti, úgy tűnik, ez a fajta testápoló az erdélyiek körében a legelterjedtebb: itt ugyanis a lakosság 22,6%-a használja – az országos átlag 15,2%-hoz képest. A városi lakosság körében azonban népszerűbb a deó: 52,3% vásárolja. További érdekesség, hogy az átlag hetente csupán hat napig használ izzadsággátlót.

Mosószer-használatban ehhez képest egészen jól állunk: egy két évvel ezelőtti felmérés szerint minden háztartásban található volt legalább egy zacskó mosópor. Egy átlagos család évi 12 kiló mosóport fogyaszt nálunk – ezzel már előzzük az oroszok 9 kilóját, de még dolgoznunk kell, hogy a szerbeket (24 kg) utolérjük.

Forrás: Jurnalul National

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS