2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mennyit érsz tetőtől talpig? Emberi testrészek piaci áron

Sipos Zoltán 2005. március 30. 18:12, utolsó frissítés: 18:06

Míg egy adag spermáért és petesejtért nem fizetnek többet 250 eurónál, egy csecsemő már 25 ezer dollár körül mozog. "Eredeti" koponyát 60 euróért vesztegetnek újsághirdetésekben, #b#alig használt#/b# veséért 15 ezer eurót lehet kapni.

Szervkereskedelemmel foglalkozó honlapokon szív, esetleg egy szaruhártya 3-15 ezer euróért kapható. Egy vese állapottól függően 4-15 ezer eurót kóstál. A here a legdrágább: ára akár az egymillió eurót is elérheti.

„Eredeti”, jó állapotú emberi koponyát 60 euró körüli áron kínálnak újsághirdetésekben a krónikus didaktikai eszköz-hiányban szenvedő orvostanhallgatóknak. Egy galaci parókakészítő akár 100 eurót is ad egy kiló hajért – ehhez képest egy


új paróka ára egy-négymillió lej.

Az emberi test által termelt nedvek közül a vér nem ér túl sokat: az adományozó 300 ezer lejes élelmiszerkupont kap az illetékes vérközponttól, illetve két hónapig féláron buszozhat.A sperma már többet kóstál: egy temesvári klinikán 50 eurót fizetnek a donációért. A petesejt-biznisz elég gázos, mivel szervkereskedelemnek minősül, tehát törvényellenes. Ennek ellenére a közelmúltig egy bukaresti cég 200 eurót fizetett ezért a – jórészt diáklányokból álló – donorainak.

Ha a sperma, illetve a petesejt árát összeadjuk, akkor megállapíthatjuk: egy csecsemő ára valahol 250 eurónál kezdődhet. Ehhez képest egy romániai „cadillac baby”, vagyis kivetettnek számító gyermekért egy-egy amerikai házaspár a múltban akár 25 000 dollárt is kifizetett egy-egy homályos hazai ügynökségnek. Egy amerikai tényfeltáró riport-film szerint


„hazai piacon”, közvetítő nélkül

ennél nagyságrendekkel olcsóbb egy gyerek: kétségbeesett anyák akár 700 dollárért is eladták volna csecsemőjüket. Úgy tűnik, pedofilok is okkal kedvelhetik Romániát: egy rejtett kamerával forgatott dokumentumfilm tanúsága szerint egy 15 éves utcagyerek „bérleti díja” fél órára alig 40 euró.

Egy konstancai ál-túsz 15 ezer dollárt követelt magáért: tehetős szülei el is vitték a megbeszélt helyre a pénzt. Azonban a rendőrök is résen voltak, és elfogták az „emberrablót” amint épp felvette a stekszet.Más árfolyamon egy 9 éves fiú 3 liter benzint ér – ugyanis unokaöccsével fizetett egy kambodzsai benzinkútnál egy motorkerékpáros férfi. Azt mondta, hogy otthon felejtette a pénztárcáját, és csupán zálogba csapja a gyereket, míg visszatér.

Ha még mindig nem vagyunk bizonyosak abban, hogy mennyit érünk, egy internetes honlap segít ebben: itt többek között a haj színére, egyéniség milyenségére és a fizetés nagyságára is ki kell térni.

Az algoritmus szerint egy 140 körüli IQ-val rendelkező, fiatal férfi értéke 2 ezer dollár körül alakul – egy hasonló paraméterekkel rendelkező nő egy picivel olcsóbb.


Női mellért 1 000 dollárt kérnek

– a vállalkozó szellemű hölgy reklámfelületnek ajánlja fel kebleit az eBay-en (egyelőre még senki nem licitált).

Egyébként nem ő az első: januárban egy húszéves amerikai férfi, Andrew Fischer hatalmas feltűnést keltett azzal, hogy a homlokát kínálta reklámfelületként egy hónapig – és 30 000 dollárt kapott érte eBay-árverésen. Egy amerikai ex-sztriptíztáncosnő, Tawny Peaks szilikon-betétét is elárverezte, hatalmas sikerrel: az MSNBC híradása szerint 17 000 dollárt kapott műmelleiért.

Ami az emberi lelket illeti, úgy tűnik az végképp bagó: 23,99 dolcsiért, akciós áron kapható egy darab. Ez persze ismeretlen, „vadiúj” lélekre vonatkozik, a használtakért kevesebbet kell fizetni: Leonardo Di Capriót 19,99 dolcsiért vesztegetik, Carmen Electrát 18,99-ért adják. 17,99-es árával Pamela Anderson viszont az olcsóbbak közé szorult.


Illusztrációnk alapanyaga az emberi izmok rajza a felvilágosodás enciklopédiájából. (A mű teljes címe: Encyclopédie, ou Dictionnaire Raisonné des Sciences, Arts es des Métiers, par une société de gens de lettres, Párizs, 1751-1772; bővített kiadás 66 kötetben 1782 és 1832 között.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS