2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tucatjával diszkriminálnak az állásajánlatok

S.M. 2005. március 18. 12:38, utolsó frissítés: 12:27

Kft. jó megjelenésű, fiatal lányokat alkalmaz – a romániai magyar lapokban tucatjával jelennek naponta meg ehhez hasonló álláshirdetések, melyekben legtöbbször #b#a nem vagy az életkor szigorúan kizáró#/b#.


Ugyanis kevesen tudják, hogy a munkáltatók mellett a média, az újságok is felelősségre vonhatók az általuk megjelentetett diszkriminatív hirdetésekért. Nem közölhetnek olyan kritériumokat, amelyek nem szükségszerűek az adott munkahely betöltéséhez.


Női és férfiszakmák?Például titkári állásnál a gépírás fontos, és nem az, hogy nő legyen az illető – nyilatkozta érdeklődésünkre Haller István, a Pro Európa Liga marosvásárhelyi emberjogi irodájának programirányítója.

Egészen pontosan 2003 április hetedikén jelent meg a Hivatalos Közlönyben az Országos Diszkriminációellenes Bizottság határozata, miszerint a munkaadók állásajánlataikban nem alkalmazhatnak megszorító kitételeket, ami a kort, nemet, fajt, vallást, nemzeti hovatartozást illeti.

A határozat megjelente óta nem sok változás történt ezen a téren. Az erdélyi sajtó csütörtöki lapszámait fellapozva több hirdetésbe botlunk, amely kizárólag fiatal és jó megjelenésű hölgyeket részesít előnyben más nembeli és idősebb szaktársaikkal szemben.


A munkaadó szempontjai a döntők

A munkaadók szerint vannak kifejezetten nőies szakmák: ilyen a pincérkedés, a bolti eladó, a titkár és a takarító. Könyvterjesztő és autómosó viszont csak férfi lehet.

Érdekes szempont, hogy asztalosnak, rakodótargonca-vezetőnek és villanyszerelőnek férfiak jelentkeznek, ennek ellenére a főnév alakja nem zárja ki a nőnemű munkaerő alkalmazását, ami valószínűleg mégsem fog megtörténni.

Ahogy a vendéglátóipari egységek is hiába mellőznék a nemre és a korra vonatkozó elvárásokat, a felvételnél a vállalkozás szempontjából előnyösebbnek tartott fiatal, és esetenként női munkaerőt fogják a munkáltatók megfelelőbbnek tartani.


Perelni is lehet

Ilyen hirdetések százával fordulnak elő, annak ellenére, hogy ezekre a lapokra 2 és 40 millió lej közötti pénzbírság róható ki, sőt, ha jogi személyről van szó, ennél nagyobb összeg is kiszabható.

Ha ez többször megismétlődik, akár a működési engedélyüket is visszavonhatják – tudtuk meg Hallertől. És ha a bíróság már megállapította, hogy visszaélés történt, a hátrányos megkülönböztetést szenvedett személyek jogi úton kártérítést is követelhetnek – tette hozzá a jogász.


Álláshirdetési körkép március 17-én

Bihari Napló: 1. Alkalmazunk megbízható, jó megjelenésű, jó kommunikációs készséggel rendelkező eladónőket, akik túlórázást is vállalnak.
2. Fast-foodba eladónőt felveszünk.
3. Férfikonfekciót gyártó cég gyakorlott varrónőket alkalmaz teljesítmény szerinti bérezéssel.
4. Jó megjelenésű kiszolgálónőt keresünk szentjánosi kávézóba. Napi fizetés 300,000 lej.
5. Nemzetközi érdekeltségű logisztikai vállalkozás nagyváradi munkavégzésre alkalmaz targoncavezetőt-rakodómunkást és takarítónőt irodák tisztítására. Jelentkezni szakmai önéletrajzzal a cég székhelyén.
6. Pizzéria szakképzett pincérnőket alkalmaz.
7. Szakmai tudással segédszakácsnőt alkalmazunk.
8. Tejgyár alkalmaz takarítónőt.

Szabadság: 1. Divatszalon alkalmaz tapasztalattal rendelkező elárusítónőt. Divatszalon alkalmaz varrónőt, átalakítót.
2. X Alapítvány állást ajánl gondozónői és egészségügyi nővér munkakörbe.
3. Belvárosi boltba elárusítót alkalmazunk minimum 25 év fölött.

Szatmári Friss Újság: 1. Önkiszolgálóba tapasztalattal rendelkező fiatal, jó megjelenésű elárusítónőt alkalmazunk.
2. X Kft. jó megjelenésű, fiatal lányokat alkalmaz.
3. Felveszünk fiúkat autómosóba.
4. Bútorgyár felvesz tapasztalattal rendelkező nőket csiszolni, és egy fiút szalag mellé.
5. Bárosnőt, pincérnőt és szakácsokat alkalmazunk.
6. Masszőrnőt keresünk "independent" papírokkal szépségszalonba.
7. Kereskedelmi társaság segédkönyvterjesztőt alkalmaz. Elvárások: középfokú végzettség, letöltött katonai szolgálat.

Udvarhelyi Híradó: 1. X Kft. rugalmas, dinamikus hölgyet alkalmaz. Feltételek: középfokú végzettség, számítógépes ismeretek és jó kommunikációs készség, román és magyar nyelvű önéletrajzát várjuk a cég székhelyén.
2. Megbízható, becsületes kiszolgálónőt keresek, délutáni munkára Udvarhelyen. Korhatár nincs.
3. Nappali bárba kiszolgálónőt alkalmazunk.
4. Alkalmazunk pincérnőt nappali bárban, Székelyudvarhelyen.
5. Sürgősen pincérlányt alkalmaznék. Feltételek: 1 év tapasztalat, korhatár 18-30 év. Bér megegyezés szerint.
6. A korondi panzió bárosnőket alkalmaz jó kereseti lehetőséggel, szállás biztosítva.

A Krónikában kizárólag a bizottság ajánlásával megegyező álláshirdetéseket találtunk, míg a Hargita Népében, a Háromszékben és a Nyugati Jelenben a tegnapi nap folyamán nem jelentek meg ilyen típusú ajánlatok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS