2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi rádiós szakik tippjei: milyen zenére érdemes vezetni?

Zágoni Bálint 2005. február 23. 15:29, utolsó frissítés: 15:07

Hosszú, unalmas utazás. Reklám, horoszkóp és időjárásjelentés helyett nyomasd a te zenéd – az erdélyi #b#rádiós műsorvezetők#/b# összeállították a legjobb, autózás közben hallgatható zenék listáját.


Marosvásárhelyi, kolozsvári, csíki és udvarhelyi rádiók műsorvezetőit kérdeztük, milyen zenétől gurul jobban a kocsi. Az általuk javasolt számok között vannak olyanok is, amelyekre leginkább a gázpedálon ütnéd a ritmust, de vannak közlekedésbarát módon nyugis számok is, amelyek hatására senki nem lépi át a sebességkorlátozásokat.

Szász Csaba: Best of... Drive TimeSzász Csaba, a csíkszeredai Mix Fm programigazgatója és a reggel hattól tízig sugárzott Ébredj velem műsorvezetője, tudja mitől ugrik ki az ember az ágyból és mitől fordul a másik oldalára. Az általa összeállított ötös toplista utolsó helyén Shania Twain When című száma áll, a negyediken pedig Joe Cockertől a Shelter Me.

Ha szabad az autópálya, valami keményebbre vált, harmadik kedvence ugyanis a Def Leppard Hysteria slágere. Második helyezett Charlie Mindenki valakié, illetve Skandináv éjszakák című számai. Szász Csaba autós topjának első helyén Chris Rea egyik legismertebb slágere, a The Road to Hell parkolt.


Zilahi Csaba: 2 x 100 watton tucc-tucc is elég


A kolozsvári rádió Slágerórájának műsorvezetője és a Krónika Zenebona mellékletének szerkesztője szerint az útravaló zene három dologtól függ: az autóvezető ízlésétől (életkorától, vérmérsékletétől, műveltségi szintjétől) az autó márkájától és az útviszonyoktól. Na meg a cucc minőségétől – kétszer száz wattal az is elég, ha annyit „mond” a hangfal, tucc-tucc.

Például egy 40 éves férfinek, aki a Pitesti-Bukarest autópályán száguld, ajánlható az AC-DC – Highway to Hell című dala (jobb esetben: Deep Purple – Highway Star). Ha ugyanaz a személy egy vidéki mellékútra téved: Ozzy Osbourne – Road to Nowhere... ideális. De az sem kizárt, hogy szívesebben hallgatná dj Sterbinszkyt, Mozartot vagy a Dupla Kávét.

Autós Fun lista Günther Ottótól


Ottó jelenleg a csíki Fun FM-nél zenei szerkesztő, régebben pedig a Radio XXI-nél dolgozott. Az általa összeállított autós-zene toplistát a hetvenes évek egyik amerikai slágere, Lynyrd Skynyrd Sweet home Alabama száma zárja, negyedik helyen pedig Shania Twain Ka-ching című dala áll. Harmadik a kanadai Brian Adams egyik legpergőbb slágere, a Summer of 69, második pedig Robert Palmertől a Simply Irresistible.

Ottó leginkább az Eagles Hotel California számát nyomatná kocsijában, ami azért is jó, mert nem okoz adrenalin-túltengést, kellemes háttérzene, alkalmas az anyósülésről mosolygó stoppos lánnyal való flörtre.


Farczádi testvérek - gurulós zenék Vásárhelyről

Felkérésünkre a marosvásárhelyi Rádió Gagától Farczádi Attila és testvére, Barna is elmondta autós kedvenceit. Attila már több mint hat éve dolgozik a Gagánál, ő nyugisabb számokra tekeri a kormányt. A Transindexhez átküldött ötös listáján megtalálható Gloria Estefan Reach száma, valamint az enyhén melankolikus I Saved The World Today az Eurythmicstől.

A Texas Summer Sun száma a harmadik Attila motor-toplistáján, második pedig egy Republic szám, Ha még egyszer láthatnám. Leginkább a Jungle Book-től a Jungle Book Groove-ra dobolna a kormányon egy-egy hosszabb út alatt.


Farczádi Barna, a tíztől egyig hallgatható Jó napot, Marosvásárhely! műsorvezetője Ákostól Az utolsó hangos dal slágert hallgatja szívesen hosszabb utakon, amíg elő nem kerül Joe Cocker Night calls-ja.

Guy Chambers zeneszerzőnek köszönhetően Robbie Williamsosra sikeredett Irish son Brian McFaddentől a harmadik Barna kiemeltjei között, ezt az Alan Jackson és Jimmy Buffett által énekelt It's five o'clock somewhere c. country-dal előzi meg. Az összes fenti számot üti Reamon Star slágere, ami Barna szerint a legalkalmasabb kocsikázási kiegészítő.


Csizmadia Attila – udvarhelyi utakon


Csizmadia Attila a székelyudvarhelyi Príma Rádióban hallgatható Top 20 és az autósoknak szóló Sebváltó szerkesztője is. Amikor vezetésre kerül a sor, ő nem együttesekben, hanem albumokban és stílusokban gondolkodik.

Kedvencei között ötödik a részben keleti elemekből építkező goa trance stílus, de ha megtalálja a kesztyűtartóban a Queen vagy az Alice Cooper Greatest Hits albumát, minden bizonnyal azt nyomatja. Az Alice Cooper legjobbjait már csak Dr. Dre The Chronic albuma üti, illetve az Attila által első helyen említett – kilencvenes évek közepén annyira népszerű happy hardcore stílus képviselői.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS