2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először koncertezik Erdélyben az Illés

Novák Lajos 2005. február 11. 11:24, utolsó frissítés: 10:55

Idén újra összeáll a #b#40 éves jubileumát#/b# ünneplő Illés együttes. A zenekar augusztusban két koncertet ad, Csíkszeredában és Budapesten. A több mint kétórás élő produkcióra mintegy százötvenezer embert várnak.
Csíkszereda fő terén 2005. augusztus ötödikén ingyenes koncertet ad a legendás Illés együttes. A rendezvény helyszíne alig két kilométerre található a csíksomlyói nyeregtől, ahol másfél éve többszázezren láthatták az István a király című rockoperát.

Az Illés együttes nevéhez is fűződő rockopera sikere adta az ötletet, hogy a "nagy csapat" ismét megpróbálkozzon egy hasonlóan nagyszabású erdélyi rendezvénnyel.A produkció kivételességét jelzi,

hogy az Illés most először ad koncertet Erdélyben. Az együttes tagjai saját bevallásuk szerint korábban is szerettek volna székelyföldi koncerteket tartani, de az elmúlt 40 évben nem adódott erre lehetőségük.

A várhatóan határon innen és túl is kiemelkedő érdeklődéssel várt, ingyen megtekinthető esemény szervezésében támogatóként részt vesz az Országos Rádió és Televízió Testület, a csíkszeredai önkormányzat, az RMDSZ, valamint több neves magyarországi vállalat. Az előadást a Duna Televízió és a Magyar Televízió egyaránt sugározza.

A budapesti fellépésre a Sziget Fesztivál nulladik napján kerül sor, augusztus 9-én, a Nagyszínpadon jubileumi koncerttel ünnepli 40. születésnapját a zenekar.


'65-ben állt össze a "magyar Beatles"

Illés Lajos 1960-ban, 45 éve alapította meg a nevét viselő zenekart, de a mai legendás formáció csak öt évvel később állt fel Bródi János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs részvételével.Az Illés zenekar a hatvanas évek közepén zenéjével, gondolataival egy új életérzést jelentett. A beatzenekart méltán nevezték a magyar Beatles-nek, de talán többet is jelentett annál: megtestesítette és kifejezte egy nemzedék álmait. Példaként mutatta, hogy a hivatalos állásponttal szemben létezik más út is, alternatívák is lehetségesek. Az együttes dalai hamar népszerűek lettek Erdélyben is.

A mai hallgató is megtapasztalhatja, hogy vannak olyan életérzések, vágyak és gondolatok, amelyek egy-egy adott korban törvényszerűen megjelennek, a társadalmi környezettől függetlenül.

Az elmúlt 40 év alatt mintegy 6 millió Illés lemezt adtak el, ezért a Hungaroton Lemezkiadó Vállalat életműdíjjal jutalmazta a zenekart.
Az Illés Együttes magyar rocktörténeti jelentőségű pillanatai:

1965: Első filmszerep, Szerelmes Biciklisták, Fényes Szabolcs "Táskarádió" című dalát éneklik.
1966: Első rádióban sugárzott dal: "Légy jó kicsit hozzám".
1966: Első balhé: a "Még fáj minden csók" fogadtatása a táncdalfesztiválon.
1967: Az első magyar beatlemez: Ezek a fiatalok (az azonos című film dalai)
1968: Az "Amikor én még kissrác voltam" című dal szinte minden díjat megnyer a Táncdalfesztiválon

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS