2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egészséges jelentéktelenségben telt a trianonos Tuca show

K. A. 2005. február 10. 15:54, utolsó frissítés: 14:48

A Tuca Show keretében tegnap este vetítette az Antena1 a Trianon c. filmet. Utána közel kétórás, nem teljesen zavarmentes, de #b#szerencsésen#/b# semmitmondó beszélgetés következett. Ennek ellenére rekord mennyiségű SMS érkezett.

Beszélni kell, beszélni kell, beszélni kell, de miről?

A show meghívottjai között volt a film rendezője, Koltay Gábor és a kreatívból Raffay Ernő, történész.

Koltay stratégiája az volt, hogy a kényes kérdésekre vagy nem válaszolt, vagy nem válaszolt. Visszatérő motívuma az volt, hogy a dolgokat meg kell beszélni, és ezt annyiszor elmondta, hogy nem maradt ideje a párbeszédre.Persze kérdés, hogy amennyiben Koltay a román-magyar párbeszéd lovagjaként képzeli el a szerepét, a Romániában vetítésre kerülő kópiák miért nem voltak már eleve feliratozva. Vagy még bátrabb kérdés: miért nem szólított meg románokat is a dokumentumfilmnek elképzelt alkotásában.

Koltay nem válaszolt az egyoldalúsággal, avítt patetizmussal, burkolt irredentizmussal kapcsolatos, többnyire nagyon európai módon feltett kérdésekre sem, és adott pillanatban pont ő volt az, aki túlkiabálással próbálta magánál tartani a szót. Amikor például az elcsatolt területek demográfiai adatai kerültek szóba, Koltay a film műalkotás-jellegére hivatkozott.

De az igazán különös az volt, mikor Koltay, hacsak félszavakban is, viszont attitűdjében teljesen elárulta, hogy az ő pozíciója ebben a vitában a magyarságot képviselő partner pozíciója. Az önkényes legitimáció egyik pillanata ez a mondat volt: "mi megcsináltuk a mi Trianon-filmünket, csináljátok meg ti is a tiéteket".

Ezt a végig érezhető trianon-képviseleti illúziót Hurezeanu azzal oldotta fel, amikor arra tett egyértelmű utalást, hogy az asztalnál ülő románok a maguk részéről nem a románságot, hanem csak és kizárólag önmagukat képviselik.A dolgok végül a helyükre kerülnek

Florin Constantiniu történész az irredenta propaganda teljes leltárát vélte felfedezni az alkotásban, Cristian Tudor Popescu, az Adevarul főszerkesztője a film mélységes ideologizmusát tette szóvá, Emil Hurezeanu politikai elemző a burkolt irredentizmus és EU-ellenesség jegyeit vélte beazonosítani.

A telefonon bejelentkező, hallhatóan irritált Mona Muscă kulturális miniszter avíttnak és több mint patetikusnak nevezte az alkotást, és jelezte, elvárja, hogy a leendő vetítésekhez szerezzék be a törvény által előírt engedélyeket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS