2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Graffiti: Best of Kolozsvár

Zágoni Bálint 2005. február 02. 11:37, utolsó frissítés: 11:26

"A magyarok szomorúak": összegyűjtöttük a legötletesebb és a járókelőket leginkább #b#frusztráló#/b# kolozsvári falfirkákat.


Tartalmuk szerint négy kategóriába sorolja a graffitiket Jakab Albert Zsolt néprajzkutató egyik tanulmányában: eszerint a köztereken láthatunk politikai-közéleti tematikájú firkákat, vallási és szektagraffitiket, a sportélethez köthető rajzokat, illetve ifjúsági jellegű szövegeket. Mi bevezetünk egy ötödik kategóriát is, a polgárpukkasztó graffitik csoportját.

A kolozsvári falfirkákon könnyen végigkövethetőek a ‘89 utáni történelem főbb eseményei – főleg a választások hagynak sok nyomot maguk után. 1996-ban Constantinescu és az ellenzék győzelme után,


Iliescu sürgősen eladó

feliratok jelentek meg. Négy évvel később, amikor Iliescu és Vadim jutott be az elnökválasztások második fordulójába, a graffitik is módosultak: Aki nem gondolkodik, az Iljicsre vagy Vadimra szavaz, avagy egy másik szerint Gerilla apót elnöknek!

A fenti szövegek érdekessége, hogy a volt elnökkel kapcsolatosan háttérinformációkat is közvetítenek, így olvasásukkor szemeink előtt láthatjuk Iljics húszcentis mosolyát, amit valószínűleg egy moszkvai továbbképzésen sajátított el.Az egyik gyár falára A gyilkosok közöttünk járnak szöveget írta fel valaki azzal a nyilvánvaló célzattal, hogy az igazságszolgáltatás nem erőltette meg magát az 1989-es mészárlás elkövetőinek elítélésével. A szöveget félreérthette egy másik firkász, aki feltehetően fokozni akarta feszültséget. Így született meg az eredeti graffiti mellett a következő:

A vámpírok közöttünk járnak.

A Báthory István Líceum kisépületén illetve a Farkas utcai református parókia épületén több alkalommal is a magyarokat és az RMDSZ-t becsmérlő feliratok jelentek meg. Az intézmények vezetői lefestették a feliratokat, ám pár napon belül újabbak jelentek meg a régiek helyében. Több forduló után egyszerűen ennyit festettek a firkászok az épületre: A magyarok szomorúak.Kolozsváron számos vallásos jellegű graffiti is díszeleg. Jézus az Úr, Jézus él, Isten a szeretet, Jézus a világ világossága már közhelyszámba megy, annál eredetibb az, melyet egy épülőfélben levő ház melletti kapura írt fel a tulaj: A biblia mondja, második törvénykönyv, 27. fejezet, 17. zsoltár: “Átkozott, aki odább tolja felebarátja határköveit”.


Anya szeretlek, de nem úgy, mint az U-t.

Kolozsváron több falfirka biztatja az egyetemi futballcsapatot, mint ahány szurkolót lehet látni a B osztályban tengődő csapat meccsein. Egy másik, futballhoz köthető graffiti a ’94-es világbajnokság alatt jelent meg, miután Románia megverte az Amerikai Egyesült Államokat: Románok, csatoljátok ide az AEÁ-t! Az AEÁ román föld.Sajnos az ifjúsági falfirkák Kolozsvár gyenge pontja, ezen a téren nem tud semmi újat felmutatni a város. A szokásos Szeretlek Marika mellett egyedül az a grafitti mutat valami kreativitást, amelynek szerzője toplistát alkot barátairól. A szüzek toplistája: 1. Balonca 2. Jula 3. Banceu 4. Chelu 5. Toicu.

Az utóbbi egy-két évben olyan falfirkák is megjelentek, amelyeket egyik fenti kategóriába sem lehet besorolni. Ezeknek jellemzője, hogy általában sablonnal fújják, így a város minden szegletében, változatlan formában lehet látni őket. Ezelőtt egy évvel jelentek meg az első ilyen jellegű falfirkák. Egyik graffitin

Románia a korlátlan lehetőségek országaszerepel, egy másikon Vlad Tepest államelnöknek! jelszó olvasható, míg egy harmadik típuson Hitler látható, amint egy őzikét simogat. Időközben kiderült, hogy a fenti graffitik alkotói egy középiskolás csoport tagjai, és mint egyikük nyilatkozta, műveiknek társadalmi mondanivalójuk van.

Pár hónappal ezelőtt újabb falfirkákkal gyarapodott a csoport repertoárja. Egyiken csak annyi olvasható: Túl sokat dolgozol túl kevés pénzért. Ebben még fel lehet lelni a társadalmi mondanivalót, a következő két graffitin azonban már kevésbé: egy térdeplő alak mellett a következő szöveg olvasható: Ma csodálatos nap van; a másikon egy bombanő portréja látható, alatta pedig Tudta-e ön, hogy…

Végezetül egy pár graffiti, amelyben nem a szöveg a lényeg:
fényképezte: Soós Róbert
forrás:
Jakab Albert Zsolt: Falfirkálás interetnikus környezetben

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS