2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bemutatják az Antena 1-en a Trianon-filmet

szerk. 2005. január 26. 18:00, utolsó frissítés: 17:49

A Marius Tucă-show keretében mutatják be Romániában #b#hivatalosan először#/b# Koltay Gábor filmjét a Trianon-jelenségről. A románok február első hetében alkothatnak véleményt a vitatott műről.

Florin Oancea, az Antena 1 alelnöke és hírigazgatója a Transindexnek elmondta, a filmet feliratozzák, nem szinkronizálják. Azzal kapcsolatban, hogy vetítésszámra vagy időintervallumra vonatkozó jogokat vásároltak-e, a műsorigazgató a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva nem szolgálhatott részletekkel.

Annyi tudható, hogy a feliratozást, akárcsak a fordítást az alkotók végzik, a film ratingjét pedig valószínűleg nem korlátozzák, vagyis a film megtekintéséhez nem lesz életkor-ajánlás.

A feliratozás a hónap végére készülhet el, így február első hetében, valamelyik este már műsorra is kerülhet. A filmet Marius Tucă híres-hírhedt politikai vitaműsorának keretében tűzi műsorra az egyik legnézettebb hazai tévéadó, a vita elsősorban magáról a filmról, és a film által kavart romániai botrány körülményeiről szól, nem annyira a trianoni békeszerződés következményeiről –emelte ki Oancea.A Transindex úgy tudja, a film bemutatására pályázott az Antena 1-en kívül fő riválisa, a ProTv is.


Tévében szabad, nyilvános vetítéseken nem?

Kérdés, nincs-e ellentmondás abban, hogy televízióban bemutatásra kerülhet az, aminek a tévésugárzáshoz képest szűkkörű vetítése botrényt kavart. Gáspárik Attila, az audiovizuális tanács (CNA) alelnöke lapunknak elmondta, a szabályozás annyira korszerűtlen, hogy gyakorlatilag minden illegálisnak számít.

Ilyen alapon a bukaresti Dakino Filmesztiváltól a szebeni Etno FilmFesten át a marosvásárhelyi fesztiválig és a különféle kulturális központok és egyetemek filmvetítéséig mindent le lehetne tiltani.

Gáspárik szerint a törvény megalkotásánál nem vették figyelembe a szakemberek véleményét, és az egyedüli cél a pornófilmek underground vetítésének megakadályozása volt.

“Elvileg semmit nem lenne szabad vetíteni, ami nem kerül a rating-bizottság elé. De a törvényt nem szokták alkalmazni, a Trianon-film úgy tűnik, kivételes eset lett. Az a kolozsvári prefektus, aki ilyenkor feljelentést tesz, annak egyúttal be kellene nyújtania a lemondását is – Nagyváradon a PSD-időszakban probléma nélkül mutatták be a filmet ” – magyarázta Gáspárik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS