2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még mindig pandémia vagy már csak endémiáról van szó? Milyen szemléletváltást hoz a járványkezelésben az omikron-hullám ?

összeállítás 2022. január 19. 19:20, utolsó frissítés: 19:33

Az omikron a fény lehet az alagút végén, egy olyan vírusvariáns, amely tavaszra megváltoztathatja a világjárvány természetét, a covid pedig endémiává szelídülhet, hasonlóan az influenzához, amivel már jó régóta együtt élünk.


Révbe ér a vakcinakampány, influenzává fokozzuk le az omikront, vagy minden halad tovább a mostani kerékvágásban? – a szakemberek szerint jelenleg ez a három kilátásunk van a koronavírus-járvány alakulására 2022-ben. A harmadik járványévben egyelőre az óvatosság és az oltás felvétele a legtöbb, amit tehetünk, az viszont tény: sosem tűnt ennyire reálisnak, hogy véget érhet a pandémia. Számos kormány már meg is változtatta a koronavírushoz való hozzáállását, és inkább az influenzához hasonlóan kezeli azt. A közegészségügyi szakértők szerint azonban még túl korai lenne ezt eldönteni.

Kis visszapillantó az alfától az omikronig

Tavaly ilyenkor az alfa – korábbi nevén brit – variáns kezdett globális térhódításba, a nagyobb fertőzőképességű és súlyosabb megbetegedést okozó mutáció még az oltókampány tömeges beindulása előtt provokált ki újabb lezárásokat az egész világon. Az ezt követő dél-afrikai béta és a brazíliai gamma variáns nem váltotta fel a brit variánst, azonban az Indiában azonosított delta végül kiszorította az alfát, és súlyos áldozatokat követelt, leginkább a védtelenek körében.

Az eddigi mutációkkal szemben az omikron megjelenése, a kezdeti riadalom ellenére nemcsak negatívumokat hoz. Tény, az eddigi legfertőzőképesebb koronavírus-változatról beszélünk, és a járványszámokon is az látszik, hogy a kétszer, sőt akár háromszor oltottak is számosan elkapták az omikront. Ez önmagában nem meglepetés, hiszen az oltások nem zárják ki a megfertőződést, a tüneteket azonban enyhítik. Mi több, az omikron talán a legfertőzőbb mutáció ugyan, de enyhébb tünetekkel jelentkezik, mint társai.


A szakemberek szerint ennek is van magyarázata: mivel a vírusok célkitűzése a terjedés, részükről nem helyes, hanem éppenhogy kiforratlan túlélési taktika, ha a gazdatestet megölik. Éppen ezért pozitív fejlemény, hogy az omikronnal kapcsolatban minden jel arra mutat: a megbetegedés súlyosságát tekintve a legkevésbé veszélyes az eddig ismert mutációk közül, kevésbé támadja az emberek tüdejét, az oltottak pedig nagy valószínűséggel megússzák a kórházba kerülést.

Az endémiás forgatókönyv

Már meg is fogalmazódtak olyan vélemények, amelyek szerint az omikron lesz a kiút a végeláthatatlannak tűnő pandémiás időszakból. Endémiának nevezzük azt, amikor egy kórokozó olyan szintre jut, ahol alacsony a halálozás, alapvetően kezelhetőek a tünetek és nem terjed tömegesen – ilyen például az influenza. Ez általában együtt jár azzal, hogy a kórokozó reprodukciós rátája 1-re esik vissza – tehát egy fertőzött átlagosan egy embert tud megbetegíteni.

Hogyan passzol ehhez az omikron? Ami a reprodukciós rátát illeti: sehogy. Ha azonban a tüneteket figyeljük, megállapíthatjuk, hogy a delta nagyobb veszély volt a most szélsebesen terjedő omikronnál. Ha egy vírus úgy mutálódik, hogy több embert fertőz meg, de kevésbé súlyosan, az már alapvetően jó hírt jelent, hiszen minél többen kapják el, annál több emberben alakul ki immunitás vele szemben.

Persze látnunk kell, az omikron még mindig kellően veszélyes ahhoz, hogy kórházba kerüljenek és meghaljanak miatta a fertőzöttek. Itt jöhetnek a képbe újfent az oltások, illetve sokkal inkább a tünetkezelési gyógyszerek, mint a Pfizer Paxlovidja, vagy a Merck Molnupiravirja, amelyek nemcsak a panaszokat orvosolják, hanem a kórházba kerülés veszélyét is csökkentik.

Az endémiás forgatókönyv talán a legszebb és a legoptimistább, és a következő hónapokban eldőlhet, reális-e vagy sem. Ha a tüneti gyógyszerek sikeresek, az eggyel közelebb visz minket a krízis nélküli koronavírus-járvány elképzeléséhez. Kérdés az is, hogy mi lesz az omikronnal: az ugyan biztos, hogy kitolódik miatta az endémiás cél, de ha nem szorítja ki újabb mutáció, jó eséllyel ez jelenti a járványügyi krízis végét. Ha pedig mégis lesz új variáns, akkor csak reménykedni lehet, hogy az omikronhoz hasonlóan egyre enyhébb tünetekkel fog járni, amely szintén az endémiás állapotot idézheti elő.

Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Európa más országaiban a politikusok és néhány közegészségügyi szakértő a koronavírus-járvány új megközelítését szorgalmazzák, amely szerint most már azzal kell számolnunk, hogy a koronavírus-fertőzés a mindennapi élet részévé válik.

Nem tűnik el életünkből a Covid-19, csak a mi hozzáállásunk változik meg

A kormányok megragadták ezt a pillanatot, amikor a lakosság körében kevésbé súlyos megbetegedéseket lehet tapasztalni, és az enyhítési politikáikat próbálják egyeztetni, illetve arra céloznak, hogy az évek óta veszélyhelyzetként kezelt járványügyi szituációra keresni kell egy élhetőbb lehetőséget.

Spanyolországban például Pedro Sánchez miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy a polgároknak "meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal, ahogyan sok más kórokozóval is". A spanyol kormányfő szerint vitát kéne kezdeményezni arról, hogy technikai, egészségügyi és európai szinten is átértékeljék azt, hogy hogyan követik a vírus terjedését. A spanyol kormány mérlegeli, hogy az influenzához hasonlóan kezeljék a betegséget, ami azt jelentené, hogy nem dokumentálnak minden esetet, és nem tesztelnek mindenkit, aki tüneteket mutat.

Olivier Véran, a francia egészségügyi miniszter a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy Franciaország magas fertőzöttségi szintje és a lakosság nagyarányú átoltottsága "talán" azt jelentheti, hogy ez lesz az utolsó hullám.

Bár az Egészségügyi Világszervezet óva int attól, hogy a vírust a szezonális influenzához hasonlóan kezeljék a kormányok, mondván, hogy még túl korai lenne ilyen döntést hozni, a szemléletváltás rövid időn belül bekövetkezhet.

Miért szkeptikus a WHO?

A WHO szerint az eltelt két és fél év alatt nem sikerült mindent megtudni az új típusú koronavírusról, még sok ismeretlennel szembesülhetnek az egészségügyi szakemberek. És az omikron által kiváltott megbetegedések hulláma még mindig sújtja az európai és amerikai kontinenst, miközben a világ nagy részén a lakosság továbbra is sebezhető, mert nagyon sok országban nem sikerült elérni egy megfelelő átoltottsági szintet, ezért valószínűleg több vírusváltozat is megjelenik, nem az omikron lesz az utolsó.

A jelenlegi adatok alapján az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron variánsával a következő 6-8 hétben - figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője.

Az 53 országból álló európai térségben több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám. Emellett a WHO legfrissebb adatai szerint 26 térségbeli ország jelentette, hogy lakossága több mint egy százaléka fertőződik meg hetente a koronavírussal.

Az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek "lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken". Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek. A fertőzöttek példátlan száma miatt több ember került kórházba, miközben a halálozási arány stabil maradt, ami rendkívüli terheket ró az egészségügyi rendszerekre.

Tizennyolcmillió új fertőzést okozott a koronavírus omikron elnevezésű variánsa az elmúlt egy hétben a világon – figyelmeztett az Egészségügyi Világszervezet. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet elnöke óva int mindenkit attól a feltételezéstől, hogy az omikron variáns lényegesen enyhébb tüneteket okoz a korábban ismert vírusváltozatoknál. Szerinte hamis következtetés az is, hogy megszűnt volna a vírus jelentette veszély.

Félrevezető az a narratíva, hogy ez egy enyhe betegség lenne. Ne tévesszen meg senkit: omikron okozta fertőzéssel továbbra is kerülnek kórházba az emberek és meg is halnak miatta, valamint a kevésbé súlyos esetek is elárasztják a kórházakat – jelentette ki Gebrejeszusz.

Ugyanerre figyelmeztetett a WHO sürgősségi igazgatója, Mike Ryan is. Szerinte az esetszámok növekedése a betegség súlyosságától függetlenül elkerülhetetlenül a kórházi kezelések és halálozások számának növekedéséhez vezet.

A WHO vezetője emlékeztetett: kedden Franciaországban közel százezer új fertőzöttet regisztráltak, szerdán Németországban is hasonló számról adtak hírt a hatóságok. Gebrejeszusz szerint az omikron variáns mellett további variánsok jelenhetnek meg, ezért továbbra is rendkívül fontos a betegek nyomonkövetése.

Milyen érveik vannak az endémiás forgatókönyv híveinek?

A "tanulj meg együtt élni vele" megközelítés hívei rámutatnak, hogy az omikron-hullám több fontos dologban is különbözik a korábbi járványhullámoktól, többek között abban, hogy Európa egyes részein, különösen nyugaton, a lakosság nagyrészt be van oltva, és sokkal alacsonyabb a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Ezért lazított nagyon sok európai kormány a járványügyi szabályzaton: pldául a britek jóval lazábban kezdték a 2022-es esztendőt, ahhoz képest, hogy milyen szigorú vészhelyzeti intézkedések volt érvényesek decemberben. A változtatások közé tartozik a rövidebb karantén időszakok és az Angliába utazó emberek esetében az indulás előtti tesztek kötelezettségének megszüntetése - nagyrészt azért, mert az omikron már annyira elterjedt, hogy a teszteknek korlátozott hatása volt a terjedésére.

"Nem lehet örökké vészhelyzet" - nyilatkozta Graham Medley, a London School of Hygiene and Tropical Medicine fertőző betegségek modellezésével foglalkozó professzora a BBC Radio 4-nek. Hozzátette, hogy a világjárvány vége valószínűleg szakaszosan fog bekövetkezni, nem pedig egykonkrét időpontban, amikor ki lehet jelenteni, hogy kész, elmúlt.

Most akkor mi van?


E szemléletváltás közepette a nyilvánosságnak szóló üzenetek gyakran zavarosak, és elbizonytalanítják a lakosságot. Egyes politikusok a világjárvány végét jelentik be, mások a normális állapothoz való fokozatos visszatérést szorgalmazzák, miközben sok szakértő óvatosságra int.

Peter English, brit járványügyi szakember szerint Nagy-Britanniában konkrétan érzékelhető, hogy a közegészségügyi szakértők és tudósok számára a viták súlypontja áthelyeződött a lezárásokról a józan ész szerinti enyhítő intézkedések megvitatására.

"Volt egy vita a nulla covidról, és arról, hogy a korlátozásokkal próbáljuk megszüntetni a járvány terjedését" - mondta. "Úgy gondolom, hogy ezt a játszmát már elvesztettük, az omikron miatt, mert olyan mértékben elterjedt, hogy ezt már nagyon-nagyon nehéz volna visszaszorítani bármilyen szigorú lockdownt is rendelnénk el."

A szakember szerint elérkezett az a pillanat, amikor be kell látni, hogy nincs más lehetőség, mint elfogadni azt, hogy "ez a betegség endémiás". Hozzátette azonban, hogy "az "endémiás" nem jelenti azt, hogy nem súlyos", és óvatosságra intett a gondolattal szemben, hogy egyszerűen "megtanuljunk együtt élni vele" anélkül, hogy amikor a járványhelyzet megkívánja, megfelelő intézkedéseket ne hoznánk.

A következő egy hétben pedig megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be szerdán a brit miniszterelnök. Boris Johnson a parlament alsó házában elmondta, hogy jövő csütörtökről nem kell oltási igazolást bemutatni belépéskor azokban az intézményekben, ahol jelenleg ezt kormányzati rendelkezés írja elő.

Ugyancsak jövő csütörtöktől veszti érvényét az a szabály, amelynek értelmében jelenleg maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban. A brit kormány visszavonja azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést preferálja olyan munkakörökben, amelyekben lehetséges a távmunka. Ha valaki elkapja a koronavírus-fertőzést, annak továbbra is kötelező a karantén, a kormány azonban ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Spanyolországban például új megfigyelési rendszert hoznak létre, amely akkor lép életbe, ha a jelenlegi esetszám-emelkedés lecseng, és az ország nemrégiben enyhítette a karanténszabályokat is. A kormány azt szorgalmazza, hogy az omikront inkább az influenzához hasonlóan kezeljék, azonban ezt egyes orvosok és szakmai szövetségek, valamint az Európai Gyógyszerügynökség is bírálta, mivel szerintük a vírus még mindig világjárványként viselkedik.


Franciaországban a fertőzések továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak, ezen a héten naponta közel 300 000 újonnan bejelentett koronavírusos esetet regisztráltak, ami majdnem hatszor annyi, mint egy hónappal ezelőtt. Emmanuel Macron elnök azonban, aki újrázna az áprilisi elnökválasztáson, úgy döntött, hogy fenntartja a minimális korlátozásokat, és inkább arra összpontosít, hogy a franciákat védőoltásra buzdítsa.

Macron kormánya visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint feladta volna a megbetegedések számának csökkentését, többek között az iskolákban, ahol csütörtökön a diákok és tanügyi dolgozók biztonságáért aggódó szakszervezetek széles körű sztrájkkal hívták fel a figyelmet a helyzetre.

Olivier Véran, a francia egészségügyi miniszter, akinek múlt héten pozitív lett a koronavírus tesztje, azt mondta, hogy a hatóságok szoros figyelemmel kísérik a Nagy-Britanniából származó adatokat, hogy megállapítsák, Franciaország közeledik-e a saját csúcspontjához.

Németország több héttel le van maradva néhány európai szomszédja mögött a fertőzések számát tekintve, de már múlt héten 80 430 új megbetegedést jelentett, megdöntve ezzel a novemberben felállított rekordot. Független tudományos szakértők azonban visszatartották a kormányt attól, hogy új korlátozásokat javasoljanak, annak ellenére, hogy széles körben egyetértettek abban, hogy a fertőzések száma tovább fog emelkedni.

Christian Drosten, az ország legismertebb virológusa megjegyezte, hogy Németországnak is valószínűleg előbb-utóbb át kell térnie arra, hogy a járványhelyzetet endémiaként kezelje. "Fogalmazzunk így: Nem szabad teljesen kinyitni a kaput" - mondta a múlt héten egy podcast-interjúban. "De bizonyos területeken egy kicsit ki kell nyitnunk az ajtót a vírus előtt".

Olaszország is a világjárvány kezdete óta az egyik legmagasabb napi fertőzési aránnyal küzd. Az elmúlt hetekben azonban szigorította a korlátozásokat, kötelezővé tette az oltást az 50 év felettiek számára, és egészségügyi igazolványt is megkövetelt a tömegközlekedés használatához.

Az olasz egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az ország "még mindig válságos helyzetben van", és az utóbbi időben naponta megugró esetek továbbra is nyomást gyakorolnak az intenzív osztályokra. Az olasz tudósok hajlamosak voltak egyetérteni abban, hogy túl korai lenne endémiásnak nyilvánítani a helyzetet, még ha el is jött az idő, hogy "elkezdjünk gondolkodni a vírussal való együttélés új normális állapotáról" - mondta Fabrizio Pregliasco, a Milánói Egyetem virológusa.

Óvatos nyitást javasolnak a szakik

Az egészségügyi szakemberek és kutatók a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban a világjárvány megközelítésének jobb összehangolására szólítottak fel. Azzal érveltek, hogy továbbra is sürgős szükség van "a fertőzések csökkentésére, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszerek túlterhelését, valamint a közélet és a gazdaság védelmét".

"Még a legoptimistább feltételezések mellett is" - írták - "az omikron korlátlanul történő elszabadulása potenciálisan pusztító következményekkel járhat".

"Átgondolt megközelítés" kell a világjárvány következő periódásra, "miközben el kell gondolkodni azon, hogyan fog kinézni az új normális állapotunk" - mondta Saffron Cordery, az N.H.S. Providers, az angliai egészségügyi dolgozók tagszervezetének vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette azonban, hogy egyértelmű, hogy ki kell alakítani egy olyan mintát, amely szerint a vírus több hullámát is át kell élni. Mivel még sok bizonytalanság áll előttünk, szerinte hiba lenne ezt a pillanatot fordulópontnak tekinteni.

"Ahelyett, hogy egy 100 méteres egyenes sprint lenne a covid-járvány végéig - magyarázta - ez inkább egy hosszútáv-futás különböző nehézségű terepeken, óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal, hogy el tudjuk érni a célt".

Nyitókép: Márkos Tamás/Transindex

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS