2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medvetrutyi helyett Nyaklevest küld az erdélyi vállalkozóknak egy székelyföldi reklámügynökség

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2022. január 08. 13:13, utolsó frissítés: 15:25

Egy székelyföldi reklámügynökség sokkal furfangosabb ötlettel állt elő, mint a medvetrutyit küldözgető Csíki Sör. Ők szar helyett rendelésre Nyaklevest küldenének azoknak a vállalkozóknak, akik jóízűt nevetnének a székely humor és céges bakik keverékén.


Rancz Zsolt cégvezető és Kalabér Tímea illusztrátor jegyzi azt a székely képregényt, amely laikusoknak ízes székely tájszólásával és szórakoztató történeteivel mutat rá a céges élet bukkanóira.

Az erdélyi vállalkozóknak olyan tippekkel szolgál görbe tükörrel a képregény, amelyekért tanácsadó cégek sok bőrt lehúznának róluk, de most csak egy Nyaklevesbe kerül. A képregény ötlete a Neked könnyű, me` céged van! – Tudatos BRANDépítés Erdélyben című könyv visszajelzéseinek apropóján jött szóba, miután az egyik olvasó felvetette, ha már ennyire szeretik meghökkenteni a közönséget újításaikkal, akkor valami olyat is adaptálhatnának Zsolt könyvéből, ami még ennél is sokkal könnyebben fogyasztható olvasmány, mert az X-ik „Te lehetsz a bizniszmenek szupermene” könyv és egy hosszú nap után, nem mindenkinek marad kedve, ideje olvasni.

Zsolt pedig szereti a kihívásokat, talán emiatt is lett Székelyföldön vállalkozó, de ami biztosabb, hogy a Neked könnyű, me` céged vant azért is írta meg, mert környezetében mindenki azzal jött, hogy neki milyen könnyű, mert... bezzeg másoknak! Tollat ragadott és könyvbe írta tehát saját példáján keresztül szemléltetve, hogy mekkora tévedésben vannak az emberek, és hogy a céges élet mennyi kihívással jár, amelyekre számos megoldást kínált.

A reklámügynökség vezetőjét most sem hagyta cserben kreativitása, és az olvasó felvetésére válaszul épp kapóra jött neki, hogy Kalabér Tímea, a cég illusztrátora, szeretett volna valamikor saját képregényt alkotni, ami nem a szokásos „amcsi”, hanem erdélyi.


Így történt, hogy a formát és az illusztrációkat Timi, a sztorit és a kreatív energiákat Zsolt biztosította

Ezután pedig már csak az kellett, hogy az elméletből egy ütős anyag legyen, ahhoz pedig hangulati zenét is találjanak! Ehhez pedig a cég tagjai időt nem kímélve dolgoztak egy teljes éven keresztül, hónapokig ötleteltek, majd módosították a terveiket, míg végül el nem készült az az igazán csattanós Nyakleves, amire már a cég tagjai, a próba olvasók is azt mondták, hogy „Na, ez igen!”. Sőt, ezzel Timi azon terve is összejött, hogy leporolja a „nyugdíjas éveiben járó” képregény műfajt, és a hiánypótló kezdeményezés során olyat alkosson grafikusként, ami a mémek és a közösségi média világában is megállja a helyét. Azóta pedig egyre többen mennek házhoz a Nyaklevesért.Nemhiába, a Transindex cikkének szerzője például nem is tudta addig letenni a kezéből az ízes, képes regényt, amíg el nem fogyott a lap belőle, aztán végig futott rajta még egyszer zene kíséretében. Közben pedig megismerte a pórul járt autószerelő, a fodrászok, a freelenszer, a sofőr és megannyi vállalkozó történetét, amelyek néhol viccesek, néhol tragikusak, de mindenképp olyan csattanóval zárulnak, mint egy jó kis Örkény egyperces.

A visszajelzéseket látva a reklámügynökség pedig már nem csak a következő részen gondolkodik, hanem egy könyvkiadón is, mert úgy vették észre, hogy amennyiben saját maguk vállalják be ezt a feladatot is, abból több előnyük származik.

Ízelítő lehet leendő olvasók számára az ingyenesen elérhető képregény, amelyet Facebookon is megosztottak az alkotók

A cég ugyanis a vakációs időszakban, mint a karácsony és szilveszter környéke, pihenni szokott. A vállalatok közül sokan ilyenkor is igénybe vennék a szolgálatukat, és nem akarják megérteni, hogy „csak egy 5 percre” miért nem érnek rá az ünnepek alatt. Zsolt szerint ezért mindig kitalálnak valamit, hogy a próbálkozásokat ellensúlyozzák és tudatosítsák: a vakáció nem egyenlő a munkával. 2021 végén így a cégük tagjai képregényfigurákká váltak és a közösségi médiás követőik arról olvashattak, hogy egy véletlen folytán egy másik dimenzióba kerültek, így hol az ókori Rómában vagy Egyiptomban, hol pedig a galaxis egyik távoli pontján kalandoznak, amiért nem tudnak munkához látni.

Az időutazós mini képregényhez képest, azonban a Nyaklevesben az olvasók nem a tanácsadókkal találkozhatnak, mindössze egyetlen alkalommal tűnik fel az egyikükre sejtelmesen hasonlító illető. Helyettük a képregény alkotói a céges élet mindenféle helyzetével és hétköznapi karakterével szembesítenek, akik mindannyiunk életében feltűnhetnek.

Időutazó vakációzásIdőutazó vakációzás


Székelyből is megárt a sok

Timi szerint a szereplők esetében az erdélyi és székely tematika is megjelenik szereplőfelépítésben és beszéd szintjén, mert ezzel is erősíteni szerették volna a helyi vállalkozós és termék jelleget. Végső soron ugyanis számukra szerettek volna útmutatót nyújtani a biznisz világának labirintusában.

„A székely brand inkább olyan, mint a sáfrány, egy kicsi is elég belőle, hogy megízesítse a történeteket” – tette hozzá Zsolt. Ugyanakkor Zsolt szerint bár a képregény célközönségét ennek ellenére sokkal szélesebbre szabták, mint Székelyföld határa, hisz az erdélyi és külföldi magyarok is nyugodt szívvel megfogadhatják tanácsaikat.

A sztereotípiák helyett ugyanis a Nyakleves inkább a Majka számában emlegetett nagy pofon szeretne lenni


A történetek kidolgozásánál ugyanis, mint Zsolt rámutatott, nemcsak a szórakoztatás volt a cél, az összes sztori, amelyet elmeséltek valahol, valamikor, valamilyen formában megtörtént valamely cégvezetővel. Reklámügynökségként ugyanis belelátnak más vállalkozások életébe, azok problémáiból pedig leszűrték, hogy melyek a legfőbb buktatók, amit humorba burkolva próbálnak görbe tükörként megmutatni. S, hogy a végkövetkeztetés se maradjon el. Egy angyal és ördög trollkodása, magyarázata, kommentárja segít abban, hogy biztosan mindenki leszűrje a történet tanulságát.

Ami Rancz szerint néha abból áll, hogy a cégvezetők sokszor nem a logikus utat választják, máskor pedig nem értik, hogy a márka egy nagyon tág fogalom, amibe nemcsak a logó, az arculat és a berendezés tartozik bele, hanem az is, hogy a cégvezető miként viszonyul az emberekhez magánéletében, miként jelenik meg a közösségi médiában és az alkalmazottak hogyan beszélnek a cégről a kocsmában.

Ugyanakkor a legfontosabb dolog, amire szerintük egy cég vezetőjének figyelnie kell, hogy ne a szart próbálják becsomagolni és eladni, amivel arra a rossz hozzáállásra utaltak, hogy sok számára a brand és a márkaépítés kifullad a külsőségekben. A cégvezetők sokszor csak azért mennek el dizájnercéghez, mert nem működik a cég és az új márkaépítéstől várják a csodát. Először viszont a probléma gyökerét kell orvosolni, aztán ha változtattak, akkor kell új dizájnt és arculatot építeni. Ezt a tévhitet is szerették volna lebontani a képregénnyel.

A beszélgetés során Zsolt humorosan megjegyezte, hogy a csomagolt szar alatt nem olyan konkrétumra gondolt, mint a Csíki Manufaktúra medvetrutyija. Még ha elsőre akár úgy is tűnne a Csíki Sör színvilága, a medve, a székelybácsi és a merész címhasználata miatt is, hogy a képregény akár a betiltott sör szponzorizációjaként is létrejöhetett volna.

Na, de kik ők és honnan a csodából vették a bátorságot, hogy egy ilyen ütős képregényt összehozzanak?

Kalabér Tímea a marosvásárhelyi Művészi Líceumban tanult, majd a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetemen kezdte el bontogatni szárnyait. Útja ezután az egyetemi fővárosból Sepsiszentgyörgyre vezetett. Illusztrátoraként kezdett el dolgozni annál a cégnél, amelynek történetesen Zsolt a tulajdonosa. A fiatal vállalkozó munkáin és kreatív cégvezetési stílusán túl irodalmárként is bizonyított már.A Nyakleves! képregény mellett a Neked könnyű, me` céged van! szerzője és a Mitől döglik a légy? társszerzője, amelyek röviden úgy foglalhatók össze, hogy humoros, önironikus módon és főleg emberközpontúan avatnak be abba a világba, amely tele van megoldatlan kérdésekkel, problémákkal / akadályokkal és izgalmas pillanatokkal, amelyek nagyfokú odafigyelést és hatékony munkát igényelnek, Zsolt pedig elmondja, hogy tapasztalatai alapján ezt hogyan is kéne és mit ne csináljon, aki ebbe a fába vágja a fejszéjét, mert megütheti a bokáját. És igen, mindezt a marketingre, reklámra és designre kihegyezve mondja el. Ő egyébként Timihez hasonlóan Kolozsváron végzett, miután a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban érettségizett. S bár végzettsége szerint filmművészetet/filmipart tanult, a grafika és látványtervezés felé irányult. Ebben a munkakörben tapasztalatot szerzett, ezután céget alapított. Szatmáron bejegyezett cégével pedig munkatársaival Kolozsvárról Székelyföldre költözött 2017-ben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS